MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: mullanvaihtoon ja juhannusperunoita itämään

Piha

Joka keväinen mullanvaihto on taas ajankohtaista. Entäpä jos laittaisitkin ruukkuun tänä vuonna kookosmultaa? Kun mullat on vaihdettu, on aika laittaa juhannusperunat itämään. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt olisi kyllä hienot ilmat vaikka leikkailla omenapuita ja havuja, mutta sen verran kylmiä öitä lupaa vielä, että jätän suosiolla väliin ja odotan, että kovemmat yöpakkaset ovat ohi. En tiedä tuleeko niin kovia pakkasia, että ne voisivat vaurioittaa leikkauskohtia mm. pihkantuloa, mutta turha ottaa riskiä. Kyllä tässä vielä on hyvää aikaa.

Sillä välin mullat vaihtoon

Yksi asia mikä kuuluu aina näihin kevään mukavimpiin puuhiin, on mullanvaihdot.

 1. Aloita valmistelut jo edellisenä päivänä kastelemalla ruukun multa kunnolla märäksi. Näin ruukku ja multa juurien ympäriltä irtoaa helpommin.
 2. Vie kasvi lämpimään suihkuun ja suihkuttele lehdet puhtaiksi (paitsi nukkalehtiset pyyhi vain varovasti puhtaaksi). Tämä ei ole välttämätöntä, mutta helppoa puhdistaa lehdet samalla, että saavat talven pölyt pois päältään.
 3. Pese mahdolliset uudet ruukut kuumalla vedellä puhtaiksi, ja anna saviruukkujen liota vedessä imemässä itsensä kosteiksi, jotta eivät sitten ensitöikseen ime mullasta kosteutta itseensä.
 4. Oikean ja hyvän mullan joukkoon kannattaa lisätä hiukan kastelukiteitä tasapainottamaan kastelua. Samalla ne myös ilmaavat multaa kuin itsestään paisuessaan ja kutistuessaan. 
 5. Koko kauden lannoituksen voi myös hoitaa kerralla laittamalla lannoitekävyt mullan joukkoon.
 6. Ruukku vaihdetaan vain tarvittaessa. Usein riittää vahojen multien varovainen poisto myös juurien ympäriltä ja istutus uuteen multaan.
 7. Joskus voi vaihtaa vain pelkän pintamullan, mutta se koskee lähinnä kasveja, jotka eivät tykkää, jos niitä ”häiritään”.
 8. Samalla kun poistaa multia juurien väleistä, voi kasvista leikata samalla huonoja juuria pois. Leikkaamalla juurien päitä kasvi herää uudenlaiseen eloon ja alkaa kasvattamaan uusia juuria todella tehokkaasti.
 9. Ruukun pohjalle voi laittaa salaojaksi joko ruukunpalasia, pieniä kiviä tai vaikka leca-soraa.
 10. Sitten vain niin paljon uutta multaa ruukun pohjalle, että kasvi asettuu pari senttiä ruukun reunan alapuolelle. Täyttö ja napakka istutus.
 11. Lopuksi kastelu ja tarkistus, että kasvi istuu ruukussa hyvin.

Viherkasvit viihtyvät kookosmullassa

Tästä kookosmullasta olikin jo hiukan puhetta muutama viikko sitten, että kuinka kätevä se on ottaa käyttöön. 

Paitsi noihin esikasvatuksiin, tuo kookosmulta on noussut suureen suosioon myös viherkasviharrastajien joukossa. Se on sopivan ilmavaa, mikä kiihdyttää juuriston kasvua ja ehkäisee liikakastelua. Se myös maatuu hitaasti, joten se toimii pitkään hyvänä kasvualustana eikä tiivisty niin kuin multa- tai turvepohjaiset kasvualustat.

Ravinteita kookoskasvualustassa ei käytännössä ole, joten lannoituksesta tulee huolehtia erikseen. Perinteisissä kukkamullissa on usein jonkinlainen ravinnetaso olemassa jo valmiina. Kukkiville ruukkukasveille on hyvä sekoittaa puolet kookosta ja puolet kukkamultaa. 

Kookoskuiduista on ollut paljon puhetta, että sitä on saatavilla monillakin eri tahoilla ja erilaisissa pakkauksissa, jopa ilman sen kummempia tuoteselostuksia. Tuoteselostus olisi kyllä hyvä olla, jo ihan lainkin mukaan. Minulla on teetettynä tuosta ihan oma puristeseos ja sen sisällön näet täältä.

Mikäli sinulla on tarvetta, niin näitä saat 5 litran pakkauksen hintaan 4,95 €, tai isompana pakettina 15 litraa (3 kpl 5 litran pakkauksia) hintaan 9,95 € (ovh. 14,85).

Juhannusperunoita ämpäristä – siemenperunat hiljalleen valoon

Alamme olla siinä vaiheessa kevättä, että jos olet ajatellut kasvattaa omat juhannusperunat, niin siemenperunat olisi hyvä ottaa hiljalleen valoon itämään. Kun idut ovat muutaman sentin mittaisia, niin istutetaan ne ämpäreihin tai näihin käteviin, kaksiosaisiin perunaruukkuihin kasvamaan. Palataan tähän istutus hommaan sitten muutaman viikon päästä, nyt vain hiljalleen perunat valoon ja lämpimään ituja esiin houkuttelemaan.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka juhannusperunat Kodin Kukat Kodinkukat kookosmulta mullanvaihto viherkasvi ämpäriperunat


Lisää samasta aiheesta