MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: mullat vaihtoon ja kuvastoa selailemaan

Piha

Keväinen viherkasvien mullanvaihto on jälleen käsillä. Lue puutarhurin vinkit, jotka sisältävät hoitoa helpottavia salaisia aseita. Kun mullat on vaihdettu, voi istua alas selailemaan kevätkuvastoa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Voitaisiin hiukan kerrata mullanvaihtoa. Tuttua puuhaahan se on, mutta kerrataan kuitenkin, jos joku vinkki tästä irtoaisi sinullekin. Eli näin minä sen pääsääntöisesti teen:

  1. Aloitan valmistelut jo edellisenä päivänä kastelemalla ruukun mullan kunnolla märäksi. Näin ruukku irtoaa helpommin samoin kuin multa juurien ympäriltä.
  2. Itse mullanvaihdon aloitan viemällä kasvin lämpimään suihkuun, missä olen suihkutellut lehdet puhtaiksi (paitsi nukkalehtiset olen vain varovasti pyyhkäissyt puhtaaksi).
  3. Mahdolliset uudet ruukut pesen kuumalla vedellä puhtaiksi ja saviruukkujen annan liota vedessä, imemässä itsensä kosteiksi (eivät sitten ensitöikseen ime mullasta kosteutta itseensä).
  4. Oikean mullan joukkoon lisään usein kastelukiteitä tasapainottamaan kastelua ja ne myös ilmaavat multaa kuin itsestään paisuessaan ja kutistuessaan. Ja koko kauden lannoituksen hoidan myös samalla kerralla laittamalla lannoitekävyt mullan joukkoon.
  5. Ruukun vaihdan vain tarvittaessa. Usein riittää vahojen multien varovainen poisto myös juurien ympäriltä ja uudella mullalla istutus.
  6. Joskus vaihdan vain pelkän pintamullan, mutta se koskee oikeastaan kasveja, jotka eivät tykkää, jos niitä ”häiritään”.
  7. Samalla kun poistelen multia juurien väleistä, katson jos kasvissa on huonoja juuria ja leikkaan ne pois samalla. Joskus saatan leikata juurien päitä muutenkin, se nimittäin herättää ne eloon ja kasvattamaan uusia juuria melko tehokkaasti.
  8. Ruukun pohjalle laitan salaojan joko ruukunpalasista, pienistä kivistä tai vaikka sukkahousujen sisään laitetuista leca-sora pussukoista. 
  9. Sitten vain niin paljon uutta multaa ruukun pohjalle, että kasvi asettuu parisenttiä ruukun reunan alapuolelle. Täyttö ja napakka istutus. Reunus siis sen takia, että on helpompi kastella.
  10. Lopuksi kastelu ja tarkistus, että kasvi istuu ruukussa hyvin.

Siinäpä se suurin piirtein kokonaisuudessaan. Tokihan sitä aina sovelletaan ja tehdään vähän tilanteen ja kasvin mukaan, mutta se onneksi on sallittua ja jopa toivottavaakin. 

Ps. Kookosmultaa saa taas. Oli hetken loppu, mutta sain kuin sainkin hommattua sitä lisää, eli jos tarvitset niin nyt sitä taas saa täältä.

Kevätkuvasto ilmestyi

Kevätkuvasto on nyt Postilla jakelussa ja pitäisi olla kaikilla tilaajilla tämän viikon aikana. Siitäkään en tehnyt mitään suurempaa ”massajakelua”, koska sen saa verkkolehtenä selattavaksi ja samalla säästyy paperia ja ympäristö kiittää. Toki paperinen kuvasto on ihana, tykkään siitä itsekin ja teen niitä myös jatkossa halukkaille, mutta ”turhia” en enää tykkää tehdä. 

Kevään molempia kuvastoja sekä ideakuvastoa pääset selailemaan kätevästi täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huonekasvi huonekasvit Juha Toikka kevätkuvasto Kodin Kukat Kodinkukat mullan vaihtaminen mullanvaihto


Lisää samasta aiheesta