MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: myyrätuhoja hangen alta, karkottimien käytöstä ja ahavasuojat 

Piha

Runsas luminen talvi ja lähes roudaton maa on lumien sulettua tuonut esille runsaasti myyrätuhoja puutarhassa. Aurinkokennotoimisilla karkottimilla häädetään puutarhan ei-toivotut vieraat. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lumien alta paljastui myyrätuhoja 

Nyt kun lumet suli, niin hälyttävän paljon näkyy olevan myyrätuhoja. Lähes roudaton maa, niin mikäs niiden on ollut lumen alla mellastaessa. Nyt kannattaa käydä tarkistamassa istutusalueet ja tallomassa maa tiukaksi, jos myyrät on vierailleet. Muutoin on vaarana, että kasvien juuret kuivuvat ja kasvi kuolee heti kevään alettua.

Ja torjuntatoimiin kannattaa ryhtyä heti, tavalla tai toisella.

Itse olen suosinut jo toistakymmentä vuotta Weitechin valmistamia, äänitaajuustestattuja karkottimia. Nykyään mahdottoman helppoja, kun toimivat aurinkokennolla ja voi jättää paikalleen koko talveksi. Nämä toimivat siis jopa talvella.

Miksi tuo äänitaajuus on niin tärkeä asia karkottimissa? 

Ensinnäkin myyräkarkottimen äänen ei ole tarkoitus karkoittaa äänellään eikä äänen kovuudella, vaan taajuudella. Äänen tarkoitus on siis matkia toista myyrää – myyrä kun on reviirieläin, eikä siedä toisia myyriä alueellaan. Myyrien maailmassa tämä karkotin on siis myyrä, joka on vallannut alueen tai tulee valtaamaan sen. Siksi on ihan tyypillistä, että kun karkotin laitetaan alueelle, jossa on jo myyriä, niin aluksi näyttää, että se enemminkin houkuttelee myyriä, kun karkottaa. Kekoja alkaa ilmestyä karkottimen ympärillä kiihtyvällä tahdilla. No tätä jatkuu yleensä viikon-kaksi, joskus kolmekin, sitten myyrä luovuttaa ja muuttaa muualla, kun tämä ”karkotinmyyrä” ei lähdekään, vaikka sille kuinka uhoaisi.

Karkottimen paikalleen laitossa näkee myös tehtävän ”virheitä”, eli karkotin on laitettu valmiiseen myyrän tekemään koloon. Siinä se ei tehoa käytännössä lainkaan. Tärkeää on laittaa karkottimen pää mahdollisimman hyvin ääntä johtavaan paikkaan. Itse suosin esim. sokkeleita, isojen puiden juureen kiinni painamista (ääni leviää tehokkaasti puun juuria pitkin laajalle), tai jos kallio on lähellä, niin lyön harjateräksen kallioon asti ja karkottimen pään harjateräkseen kiinni ja johan leviää ääni laajalle. Eli yksinkertaisesti karkottimen pää sellaiseen kohtaan, jossa sen tuottama ääni leviää mahdollisimman tehokkaasti.

  • karkottimen äänitaajuus tulee olla testattu ja sama kuin myyrillä, pelkkä ääni ei karkoita (myyrä on reviirieläin)
  • karkotinta pidetään paikallaan ympäri vuoden = ehkäisee talvituhoja ja myyrien asettumista alueelle
  • karkottimen pää painetaan mahdollisimman hyvin ääntä johtavaan paikkaan (ei koloon)

Näitä minun suosittelemiani, aurinkokennolla varustettuja, ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia myyräkarkottimia saat 2 kpl pakkauksen hintaan 34,50 € (ovh. 37,95) täältä.

Ja jos käärmeet alkaa ahdistella tai haluat ennaltaehkäistä niitä, niin nämä saman sarjan testatut käärmekarkottimet löydät hintaan 34,99 € / kpl täältä.

Tämän sijoittamisessa sama idea kuin tuossa myyräkarkottimessa. Ja tärkeää on, että jos alueella jo mahdollisesti on käärmeitä, niin ensimmäiset pari vuorokautta kannattaa olla tarkkana, etenkin jos tontilla on lapsia tai lemmikkieläimiä. Käärmeet kun lähtee liikkeelle ja on hiukan kiukkuisia kun tuo ääni, jota karkotin tuottaa, on niille erityisen häiritsevää.

Nämä soveltuu hyvin myös koiratarhojen luo. Koirat eivät välitä tippaakaan koko laitteesta, mutta eipä ole näkynyt käärmeitäkään tarhoissa.

Pensaiden ahavasuojat – paikallaan vai pois?

Seuraavat päivät lämpenevät lämpenemistään, mutta yöt saattavat olla hyvinkin kylmiä ja tuulisia. Sehän tarkoittaa, että ahavasuojat pitäisi nyt availla päiväksi auki, ettei lämpötila nouse liiaksi suojan sisällä. Mutta kun yöt menevät vielä kylmäksi ja on vielä tuulisiakin, niin ainakin viime vuoden istutukset tulisi suojata vielä öiksi. Tosin, nyt maa on myös roudaton, että kasvit saavat kyllä jo vettä maasta, eli kuivumisriski ilman suojia on melko pieni tänä vuonna.

Itsellä on jo suojat pois, luotan tuohon roudattomaan maahan ja hyviin lajikkeisiin.

Kevätterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Kodin Kukat Oy / Juha Toikka

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ahava Juha Toikka karkotin karkottaa kasvien suojaaminen kevätsuojaus Kodin Kukat Kodinkukat


Lisää samasta aiheesta