MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: näin vältät kasvitaudit, valkosipulit ylös ja syyslannoitukset käyntiin

Piha

Elokuu käynnistyi ja katseet suunnataan kohti lähestyvää syksyä, ja hieman jo ensi kevääseenkin. Harvenna kasvustoja ja siirrä kastelut aamuihin, jotta kasvusto pysyy kuivan ilmavana eikä luo otollista kasvualustaa kasvitaudeille, härmälle ja homeelle. Valkosipulien sadonkorjuuaika on nyt, samoin syyslannoitukset tulisi aloittaa viimeistään nyt. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Hyvää alkanutta elokuuta puutarhalta! Elokuu tuo tullessaan paitsi herkuttelua kevään ja kesän aherruksen seurauksena, mutta myös hiukan ajatusten siirtoa jo lähestyvää syksyä ja osin jo seuraavaa kasvukauttakin kohti. 

Kastelut aamuihin ja kasvustoa harvemmaksi

Itse olen hiljalleen siirtänyt kastelut taas aamuihin, koska erilaisten kasvitautien riski lisääntyy ihan luonnostaan näin syksyä kohden mennessä. Niin härmät kuin homeet viihtyvät kosteissa olosuhteissa, joten kastellaan aamuisin, jotta kasvustot kuivaisivat mahdollisimman nopeasti ja hyvin päivällä.

Samoin harvennan etenkin härmälle alttiiden kasvien kasvustosta lehtiä pois. Etenkin vanhat syysleimulajikkeet ja usein myös liljat ovat herkimpiä. Usein kysytään, että kuinka paljon pitää karsia, mutta siihen on aika mahdotonta vastata yksiselitteisesti. Idea lehtien ja mahdollisten sivuversojen poistossa on yksinkertainen, eli ilman pitää päästä vaihtumaan kasvustossa, jotta se kuivuu parhaiten niin kastelun kuin sateen tai yö kosteuden jälkeen.

Syyslannoitukset käyntiin viimeistään nyt

Syyslannoittamisen tärkeydestä on ollut puhetta jo aieminkin, ei siitä sen enempää, mutta tuo ajankohta tahtoo jostain syystä istua syvällä suomalaisten mielessä, että syyslannoitus annetaan vasta myöhään syksyllä. Ei, vaan se pitää antaa nyt, kun siitä on kasville hyötyä. Liian myöhään annettu syyslannoitus menee hukkaan.

Kasvin kannalta paras vaihtoehto on antaa se kastelulannoitteena.

Valkosipulit ylös – hiukan yllätti

Viikolla piti vain tarkistaa, että mille Ljubashat tuossa keittiökasvimaalla näyttää, niin nehän olivatkin jo ihan valmiita nostoon, vaikka muutama viikko sitten vielä näytti sille, että elokuun alkuun menee nosto tänä vuonna. Muutama sipuli oli alkanut jo jopa jakautua, että kiire meinasi tulla. Tämäkin taitaa olla näitä tämän kesän ”omituisuuksia”, mutta toisaalta sipulit olivat erittäin isoja ja komeita, niin mikäs niitä oli nostaessa.

Menovinkki – avoimet puutarhat 7.8

Tänä vuonna tuo perinteinen avoimien puutarhojen päivä on lauantaina 7.8. Minusta tuo on yksi parhaimpia vuosittaisia tapahtumia! Aivan mahtavaa päästä tutustumaan kotipuutarhoihin, saada ideoita ja ennen kaikkea tapaamaan samanhenkisiä ystäviä.

Tämän vuoden kohteet löydät kootusti täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

avoimet puutarhat härmä Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki syyslannoitus valkosipulin kasvatus


Lisää samasta aiheesta