MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: nuppujen poistoa ja latvontaa sekä vinkit kirvojen torjuntaan

Piha

Esikasvatettuja taimia ehtii vielä esikasvattaa tälle kesää. Muista myös latvoa esikasvatuksessa olevat kesäkukat ja poistaa vielä nuput, jotta kukinta kesällä on tasaista ja runsasta. Ilmojen lämmettyä myös kirvat ovat heränneet ja lähteneet liikkeelle. Kuinka niistä pääsee eroon? Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Nuppujen poistoa ja latvontaa

Tässä vaiheessa otan itse vielä vähintään avautuvat kukat ja nuput pois. Kuun lopussa otan enää avautuneet kukat pois ja nuput saa sitten jo olla. Samoin teen myös esim. chileille ja paprikoille.

Latvoessa katso, että jäljelle jää riittävästi vartta ja lehtihankoja, joista uusia versoja pääsee muodostumaan. Jos ei ole varma, niin jätä ennemmin pidempi kuin liian lyhyt verso.

Normaali verenpisara latvotaan niin, että jätetään 3-4 lehtiparia jäljelle. Silloin haarautuminen on lopputuloksen kannalta parasta ja yksi latvonta riittää. Lilliputtiverenpisaroita ei tarvitse latvoa välttämättä ollenkaan, tai ihan vain latvan voi nipistää pois. Ne kun ovat luonnostaan kovia haarautumaan muutenkin. Ahkera- ja Aurinkoliisoja ei myöskään tarvitse latvoa, poista vain nuppuja / kukkia.

Kun taas esim. miljoonakelloja, petunioita, lumihiutaleita, rautayrttejä latvotaan jopa pitkin kesää. Se on kätevä ja helppo tapa pitää kasvu tiiviinä, uusiutuvana ja kukinta runsaana. 

Latvotuista latvoista uusia taimia

Latvotuista latvoista kannattaa ehdottomasti juurruttaa uusia taimia! Se on nyt helppoa kun valoa riittää ja kasvien hormonitoiminta on sellainen, että juurtuvat melkein kuin itsestään. Itse tykkään ”tökkiä” ne kasvatusnappeihin. Niissä ne juurtuvat helposti ja jatkoistutuskin on helppoa.

Vinkki: monet pistokkaat tekevät juuret lehtihankoihin eli työnnä pistokas niin syvälle multaan, että lehtihanka on varmasti kosketuksissa mullan kanssa.

Ilmojen lämmetessä kirvat liikahtavat – kätevä niksi kirvojen torjuntaan

Nyt on kirvat heränneet ja lähteneet liikkeelle – jossain päin Suomea kuulemma oikein ”sankoin joukoin”. Tämähän on ihan normaalia elämää ja kyllähän niiden kanssa pärjää, loppujen lopuksi aika helpostikin. Ja kestäähän luonnon kasvitkin niitä, että jos niitä nyt omalle pihalle ilmaantuu, niin ei se maailmanloppu ole. 

Ensiapuna kasvit voi suihkuttaa puhtaalla ja viileällä vedellä. Se tiputtaa valtaosan kirvoista pois. Ja voi olla, että kun sen tekee muutaman päivän välein, niin muuta ei tarvitakaan.

Helpoin ja varmin tapa on ottaa pyretriiniä sisältävä tuhohyönteisten torjunta-aineet käyttöön ja suihkuttaa niillä. Näitä on nyt myös sellaisia, jotka tehoavat hyvin, mutta jotka ovat sallittu jopa luomuviljelyyn (sisältää luonnon pyretreeniä) ja varoaika on lyhimmillään vain 1 vrk. Yksi sellainen on esim. tämä.

Vinkki: paras teho ja turvallisin tapa käyttää torjunta-aineita on laittaa kasvin muovipussiin, suihkuttaa torjunta-ainetta kassin reunoille, sulkea kassi kiinni ja antaa olla 1 vrk. On kirvoille ( ja muillekin ”öttiäisille”) sellainen ”kaasukammio”, että kuukahtaa kaikki, mutta ympäristössä olevat hyvikset ei. Tarvittaessa käsittelyn voi uusia muutaman päivän jälkeen, niin kuolee varmasti loputkin.

Vielä ehtii esikasvattaa

Vielä ehtii vallan mainiosti kasvattaa kukat esikasvatetuista taimista, mutta tämän viikon jälkeen istuttelen sitten jo itse loput ja niiden myynti loppuu tältä keväältä.

Eli jos vielä haluat esikasvatettuja taimia itsellesi, niin tämän viikon perjantaihin (20.5.) asti on aikaa tilata näitä täältä.

Kasvullisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

esikasvatetut taimet Juha Toikka kirvat kirvojen torjunta Kodin Kukat Kodinkukat latvominen puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta