Puutarhurin vihervinkki: oikea multa oikeaan paikkaan, juhannusperunat itämään

Tuoreen mullan tuoksu ja se maailman paras tunne, kun saa työntää kätensä uuteen tuoreeseen multaan, alkaa valloittamaan meidän kaikkien maailmaa taas kiihtyvällä tahdilla. Johan tätä on taas odotettu koko talvi! Pari sanaa mullan valinnasta - ja mikäli mielit uusia perunoita juhannuksena, tulisi siemenperunat laittaa itämään näinä päivinä.
Tuli mieleeni, että olisiko nyt hyvä hetki kerrata nämä multajutut, ennen kuin kunnon ryminät alkavat. Osataan sitten ajoissa hankkia ja käyttää oikeanlaiset mullat oikeissa paikoissa ja taataan paitsi hyvä kasvu, niin myös helpompi hoito.
Oikean mullan (= kasvualustan) valinta on erittäin tärkeää. Siihen vaikuttaa niin kasvupaikka, kasvatettava kasvi kuin kasvunvaihekin. Yhtä multatyyppiä ei olekaan, joka toimisi kaikissa tilanteissa. Siksi on hyvä hiukan perehtyä erilaisiin multiin ja niiden käyttötarkoituksiin.
Eri multatyypeillä on erilaisia ominaisuuksia, kuten ph, ilmavuus, ravinteet, vedensitomiskyky jne. Nämä on saatu aikaan käyttämällä erilaisia seoksia mullan koostamisessa, mm. turvetta, savea, sammalta, hiekkaa, lannoitteita, kompostia. Lisäksi seoksissa voi olla käytettynä mm. kastelukiteitä, mikrobeja, hidasliukoisia lannoitteita jne.
Kasvien hyvinvointia varten juuret tarvitsevat veden ja ravinteiden lisäksi myös happea. Siksi etenkin rajatuissa kasvualustoilla sekä kasvien ollessa pieniä on tärkeää, että multa ei jää liian märäksi. Tämä vaara on yleensä silloin, jos käytetään liian multapitoisia, tiiviitä multia kuten mustaamultaa.
Siemen- ja taimikasvatuksessa kasvin ravinteiden tarve on vähäinen ja mullan ylikastumisvaara suurempi. Siksi niissä tulisi käyttää ilmavia ja mietoja multaseoksia.
Nimi paljastaa yleensä käyttötarkoituksen vai paljastaako sittenkään?
Monet multatoimittajat nimeävät mullat hyvin pitkälle käyttötarkoituksen mukaan. Niihin ei kannata ihan sokeasti luottaa, vaan rohkeasti lukea tuoteselosteesta tai kysyä kauppiaalta, että mitä pussi oikeasti sisältää ja mihin se on tarkoitettu.
Kauppanimikkeitä ja niiden pääasiallisia käyttökohteita on toki olemassa ja näistä saat aika hyvän osviitan:
- Kylvömulta -> siemenkylvöihin
- Taimimulta -> taimien esikasvattamiseen
- Ruukutus-, kesäkukka- tai kukkamulta -> ruukkuihin, amppeleihin, parvekelaatikoihin ym. rajattuihin kasvuastioihin
- Yrttimulta -> yrteille
- Orkideamulta -> orkideoille
- Havu-rodomulta -> rodot, mustikat, havut ym. happamanmaan kasvit
- Kaktusmulta -> kaktukset, mutta tämä käy myös yleensä siemenkylvöihin
- Mustatmullat -> ravinteikkaita multia, joissa on paljon typpeä. Suuri liettymisvaara astiaviljelyssä.
- Kasvu- ja tomaattisäkit -> soveltuu yleensä hyvin tomaattien, kurkkujen ym. kasvatukseen, sisältävät peruslannoituksen
- Luomumultaseokset -> luomuviljelyyn
- Perennamulta -> monivuotisille, ruusuille, kärhöille, ym. monivuotisille kasveille
- Puutarhaturpeet -> valmiita seoksia esim. lavakaulusviljelyyn tai kasvihuoneisiin
- Kookoskuidut -> taimikasvatukseen ja viherkasveille
Vinkki: Jos haluat varmistaa mullan tasalaatuisuuden, niin hyvä keino on ostaa kahden tai kolmen eri valmistajan tuotteita ja sekoittaa ne keskenään.
Ravinteet ovat tärkeitä
Mullassa on usein ravinteita kasvin alkutaipaleelle ja lisäravinteita tulee antaa, jotta kasvit jaksavat kasvaa kunnolla ja tuottaa kukkia ja satoa. Lisäravinteet voivat olla kompostia, rakeita, kanankakkaa, luomulannoitetta, kastelulannoitetta jne. Tärkeää on antaa kasvi- ja kausikohtaisesti oikeaa lannoitetta ja riittävä määrä, ylilannoitusta välttäen.
Eri kasvikohtaisista ja yleislannoitteista olen koonnut mielestäni parhaat ja käyttökelpoisimmat ja voit katsoa ne täältä.
Koko kasvukauden turvaavia, hidasliukoisia lannoitekäpyjä suosin itse – ja suosittelen sinullekin.
Mullan joukkoon – parantaa tulosta ja helpottaa hoitoa
Erilaisilla ”lisätuotteilla” voi parantaa mullan ominaisuuksia niin kasvi- kuin kasvupaikkakohtaisesti.
Yleisimmin käytettyjä tuotteita ovat mm. perliitti, vermikuliitti, kastelukiteet, mykoritsat jne. Nämä parantavat kasvin viihtymistä ja helpottavat hoitotoimia todella paljon,antaen upeita lopputuloksia. Näihin ja muihinkin kasvatusta helpottaviin tuotteisiin olen koonnut oman osion tänne.
Juhannusperunat itämään
Meinaa näin keväällä aika rientää ja hoksasin tuossa, että jos meinaa juhannuksena uusia perunoita saada, niin siemenperunat tulisi hiljalleen nostella valoon itämään ja laitella ne muutaman viikon päästä ämpäreihin kasvamaan.
Itse laitan yleensä pari ämpäriä juhannukseksi, ja kolme perunaa / ämpäri on ollut aika hyvä määrä.
Siemenperunat olen tykännyt ”valo-idättää” munakennossa. Siinä ne ovat sopivan ilmavasti, eivätkä ”töni” toisiaan.
Sitten kun ”valoidut” ovat muutaman sentin mittaisia, niin laittelen ne ämpäreihin, mutta katsotaan sitä sitten muutaman viikon päästä tarkemmin, että kuinka se on hyvä tehdä.
Terveisin puutarhurisi Juha
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >
Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
Juha Toikka juhannusperunat kasvualusta Kodin Kukat Kodinkukat mullan valinta mullat multaLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja