MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: omavaraisuus on päivän sana – nyt on aika valmistautua

Piha

Omavaraisuus ja hyötyviljely on nyt erittäin trendikästä. Varauduthan siis ajoissa kevään ja kesän kasvukauteen ennen kuin taimet, siemenet ja tarvikkeet loppuvat kokonaan! Ja mikäli tilaat jotain ulkomailta, varmistathan tuontimääräykset etukäteen. Nyt voi hiljalleen laittaa juhannukseksi ämpäriperunat tulemaan, ja siirtyä pihalle äkämäpunkkien metsästykseen. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Hyöytykasvien siementen, taimien, sipulien jne. kysyntä on ollut nyt ennätysvilkasta. Nyt on hyvä aika miettiä, mitä kaikkea haluaa kasvattaa ja valmistautua niin siementen, taimien kuin multien yms. hankintaan. Niistä voi tulla jopa pulaa loppukeväällä!

Usein ajatellaan, että tarvitsee olla oma keittiökasvimaa tai kasvihuone, että voi kasvattaa. Toki se on helpompaa, mutta nykyisin on jo paljon lajikkeita, jotka soveltuvat todella hyvin esim. ruukkukasvatukseen ja satoakin tulee ihan kunnolla. Ja jos johonkin sopivaan kohtaan mahtuisi kasvilava tai pari, niin niissä kasvattaa helposti yllättävän paljon kaikkea.

Kaikki hyötykasvien taimet ja siemenet löydät täältä

Siemeniä tai kasveja ulkomailta – huomioithan nämä

Jos olet tilaamassa kasveja tai siemeniä ulkomailta, niin lukaisethan nämä Ruokaviraston ohjeet ennakkoon, ettei tule mitään ikäviä yllätyksiä.  Ohjeessa on kerrottu mitä tulee ottaa huomioon niin EU-alueelta tilattaessa tai EU:n ulkopuolelta, vieraslajit sekä Brexitin vaikutus yms.

Ämpäristä juhannusperunat

Käytä aikaisia lajikkeita ja laita niitä 2–3 kpl / ämpäri. Esimerkiksi Timo, Siikli, Annabelle, Colomba, Carrera ja Jussi ovathyviä lajikkeita.
Kaupassa nyt myynnissä olevat ruokaperunat ovat ns. myöhäisiä lajikkeita, jotka eivät siis oikeinsovellu tähän ”juhannusperuna” projektiin. Toki kasvavat, mutta vaatii huomattavasti pidemmän kasvuajan.

Perunoihin tulevat idut saavat kasvaa munakennoissa parisen viikkoa ennen istuttamista. Kun idut ovat n. sentin-parin mittaisia, istuta ne kaksiosaisiin perunaruukkuihin. Niistä voi korjata satoa pikkuhiljaa eikä tarvitse kerralla kumota koko ämpäriä. Myös ihan ihan tavallinen 10 l musta ämpäri toimii vallan hyvin. Tärkeintä on, että se on musta, valoa läpäisemätön.  Reijät pohjassa auttaa ylimääräisen kastelu / sadeveden valumisessa pois.

Laita perunaruukun/ämpärin pohjalle n. 10 cm hiekansekaista multaa (kylvö-/kaktusmulta käy sellaisenaan, muiden multien sekaan on hyvä lisätä hiekkaa n. 1/3 osaa)

Perunat (2-3 kpl ämpäri) laitetaan tasaisin välein multaan varovasti, etteivät idut katkea ja lisätään n. 10 cm multaa varovasti niiden päälle.

Kun varret ovat kasvaneet n. 15-20 cm niin lisätään multaa varsien puoliväliin asti. Ja näin jatketaan niin kauan, että ämpäri tulee täyteen.

Alussa ämpäri on hyvä pitää lämpimässä, vaikka pesuhuoneen lattialämmityksen päällä. Valoa se ei alussa tarvitse, mutta lämpö saa kasvun hyvin käyntiin. Kun varret alkaa näkyä, viedään ämpärin valoisaan paikkaan.

Pakkasta peruna ei tietenkään kestä. Aluksi sisällä ja kasvihuoneessa, myöhemmin ulkona, kun hallanvaaraa ei enää ole.

Kastelua tarvitaan alussa vähempi ja kun varret ovat isoja niin selvästi enemmän. Liikaa ei kumminkaan pidä kastella! Reiät ämpärin pohjassa sekä läpäisevä multa auttaa, jos sattuu joskus lipsahtamaan liikaa vettä kerralla.

Sitten vain juhannuksena herkutteleman. Omavaraisuutta parhaimmillaa!

ps. Näitä kaksiosaisia, juuri perunoiden kasvatukseen soveltuvia perunaruukkuja on taas saatavilla!

Ilmojen lämmetessä äkämäpunkkien metsästykseen

Lämpimät kelit enteilevät jo keväästä, mutta toki ei nyt vielä ala silmut vihertämään. Mutta nyt olisi hyvä hetki käydä katsomassa mustaherukkapensaita ja etenkin niiden ylimpiä silmuja.  Mikäli silmu on epätavallisen pullistunut, niin siellä todennäköisesti  asustaa ja talvehtii äkämäpunkkipesue. Sellaiset silmut on hyvä kerätä pois ennen kuin aukeavat. Sitten kun silmut avautuvat, niin on jo myöhäistä – punkit ovat jo levittäytyneet ympäristöön.

Äkämäpunkki on siitä haitallinen, että se levittää suonenkatovirusta, joka aiheuttaa lehtien epämuodostuneisuutta ja alentaa satoa. Pahoin saastuneen pensaan voi pahimmillaan joutua leikkaamaan kokonaan alas tai jopa hävittää kokonaan. On siis pieni vaiva tehdä nämä tarkistukset nyt keväällä, kuin joutua isompiin toimenpiteisiin.

Silmut poimitaan pois ja hävitetään joko polttamalla tai sekajätteiden mukana kaatopaikalle. Huom! Ei siis bio- eikä talousjätteiden, vaan sekajätteiden, koska vain ne poltetaan loppukäsittelyssä. Ja missään  tapauksessa niitä ei heitellä siihen maahan! Punkit eivät kuole, vaan siirtyvät siitä takaisin pensaaseen ja koko puuhasta ei ollut mitään apua. Kompostiinkaan niitä ei kannata laittaa etteivät leviä.

Kevätterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukay Kodinkukat omavaraisuus puutarhurin vihervinkki äkämäsilmutarkistus ämpäriperunat


Lisää samasta aiheesta