MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: pääsiäiskukkien hoito

Piha

Pääsiäinen on värikkäiden sipulikukkien aikaa! Lue puutarhuin vinkit perinteisten pääsiäiskukkien hoitoon ja nauti värien kirjosta koko pääsiäisen ajan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tulppaanit

Ennen kuin ostat tulppaaneja, katso lehtien ja kukkanuppujen väriä. Jos väri on haalea ja vähänkään nahistuneen näköinen, niin silloin kimpulle ei ole odotettavissa kovin pitkää ikää. Kokeile myös hiukan nuppuja ja niiden kiinteyttä. Jos nuput ovat löysän oloisia, niin sekin kimppu kannattaa jättää ostamatta.

Kotiin tultua pidä kukat paketissa ja avaa vain tyvet paljaaksi. Leikkaa niihin uudet imupinnat terävällä veitsellä, laita ne huoneenlämpöiseen veteen ja anna niiden vetää vettä tunti-pari. Näin tulppaanit napakoituvat ja niiden varret jäävät pystyyn paremmin, kuin jos ottaa paketin heti auki.

Vaihda maljakkoon viileää ja puhdasta vettä. Pitkään oli vallalla ajatus, että jos maljakossa on paljon vettä, niin varret venyvät. Nykytietämyksen mukaan se ei pidä paikkaansa, vaan vettä voi olla maljakossa ihan reilusti. Suurempi ero tulee lajikkeista, huoneen lämpötilasta ja valosta kuin veden määrästä. Pääasia on, että maljakossa on aina puhdasta vettä. Vielä kun laittaa jääpalan maljakkoon silloin, kun kukat ovat sisällä, niin se pitää veden kätevästi viileänä. 

Yöksi tulppaanit on hyvä viedä viileään. Näin ne kestävät paljon pidempään hyvinä.

Ja jos käy joskus niin, että vesi on loppunut maljakosta, niin ei hätää. Tehdään vain samalla tavalla kuin tehtiin kun kimppu tuotiin kaupasta kotiin. Ja taas kasvaa.

Narsissit

Narsissien kanssa toimitaan melkolailla samoin kuin tulppaanienkin kanssa, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.  Narsisseista valuu etenkin leikkuun jälkeen nestettä, niin se on hyvä ottaa huomioon. Eli kun varret on leikattu poikki, niin kukkia ei laiteta heti maljakkoon, vaan annetaan varsista tulevan nesteen valua esim. pesualtaaseen. Puolisen tuntia tästä ne voidaan laittaa maljakkoon. Narsissimaljakon vesi kannattaa vaihtaa päivittäin ja mieluusti vielä hiukan pestä ruukun sisäpuolta samalla. Tuo neste nimittäin tukkii niiden solukot ja näin kukkien vedensaanti vaikeutuu. Samoin käy myös muille kukille, jotka ovat samassa maljakossa. Narisisit onkin hyvä pitää omissa maljakoissaan. 

Ruukkunarsissit

Näiden luvataan kestävän -5°C-asteen pakkasia, mutta itse tiedän näiden selvinneen jopa yli -10°C-asteen pakkasesta. Kastelua ei sovi unohtaa, vaikka sipulikukkina eivät niin herkkiä olekaan. Liikaa ei toki kastella, etteivät sipulit mätäne.

Vinkki: Pakkasaamujen jälkeen ruukuille on hyvä antaa hiukan vettä heti aamusta, näin ne toipuvat ”jäätymisestä” vieläkin paremmin.

Ja kukinnan jälkeen sipulit voidaan istuttaa maahan ja sieltä ne nousevat sitten keväisin ilahduttamaan meitä.

Pajunkissat kuiviltaan maljakkoon

Pajunkissat kannattaa laittaa kuiviltaan maljakkoon, näin ne kestävät pidempään eivätkä ala kukkimaan sisällä, jolloin allergikot voivat saada niistä oireita.

Pajunkissojen keräys ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, joten tarvitset maanomistajan luvan keräämiseen. Pajunkissat ovat myös erittäin tärkeä ravinnonlähde kevään ensimmäisille pörriäisille, joten jos pajuissa on vain vähän kissoja esillä, niin jätetään ne ennemmin pörriäisille.

Pääsiäisterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat kukkasipulit narsissi narsissit puutarhurin vihervinkki pääsiäinen


Lisää samasta aiheesta