MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: pakkanen tappaa ja desinfioi, valon merkitys kevätkylvöille

Piha

Kirpeät pakkaskelit auttavat nyt kotipuutarhuria tappamalla loputkin talvehtivat tuholaiset. Kanna nyt siis ruukut, kylvöalustat yms. ulos desinfioitumaan! Puutarhuri kertoo valon merkityksestä ja vaikutuksesta taimiksvatuksessa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Viime talvena hiukan harmitti, kun ei tämmöisiä kunnon pakkasjaksoja tullut lainkaan. Minä tykkään pakkasesta siinäkin mielessä, että se desinfioi ja viimeistelee kausikasvihuoneet ja viljelytarpeet todella tehokkaasti.

Syksyllä on toki kaikki pesty kuumalla vedellä ja sopivilla pesuaineilla, mutta kun tuo pakkanen vielä kunnolla puraisee, niin ei varmasti ole yksikään talvehtiva öttiäinen enää keväällä hengissä. Pysyy viljelmät puhtaina ja helppohoitoisina.

Sellainen vinkki, että jos sinulla on käytettyjä ruukkuja, taimikennoja, kylvöalustoja, altakastelumattoja, jne. viljelytarviketta jossain lämpimässä varastossa, niin kiikutapa ne nyt viikonlopuksi ulos pakkaseen, niin varmasti kuolee kaikki mahdolliset talvehtimaan jääneet kirvat ym. Luonto tarjoaa nyt ihan ilmaisen ja tehokkaan avun.

Kylvökset ja valon merkitys

Miksi kannattaa panostaa hyviin taimiin? Jos taimen kunnolla ei olisi merkitystä, niin asiaa ei varmasti tarvisi pohtia tai siihen panostaa sen enempää. Hyvä taimi on perusedellytys hyvälle kasvulle, komealle kukinnalle ja suurille sadoille. Jos taimi (ja lajike) ei ole hyvä, niin jatkokasvatuksessa et voi enää ihmeitä tehdä, vaikka kuinka hoitaisit. Ja toisaalta tässä alkuvaiheessa ei tarvitse edes niin isoja panostuksia tehdä, kun vain tehdään ne oikeat.

Oikeat kylvöajat, syvyydet ym. asiat ovat varmasti ihan selkeitä ja ne löytyvät kaikista siemenpusseista aina erikseen. Niitä kannattaa lukea myös oikein. Monet siemenpussien ohjeet kylvöaikoineen on käännetty suoraan ja ne noudattelevat Keski-Euroopan olosuhteita, ei meidän.  Eli käytetään taas sitä normaalia puutarhurinmaalaisjärkeä ja punnitaan omien olosuhteiden ja kasvatuspaikkojen mukaan oikea kylvöaika.

Mikä sitten on riittävän ja kunnollisen valon merkitys niin siemen- kuin jatkokasvatuksessa? Ainakaan minä en kaipaa niitä pitkiä ja honteloita taimia, joissa taimipoltteen vaarakin on suuri. Etenkin kun tuo led-valotekniikka on harpannut viime vuosina jättiharppauksia ammattipuutarhojen siirryttyä valtaosin niiden käyttöön. Ja siinä samalla myös on kehittynyt tämä meidänkin lamppumme, jota saadaan siis myydä myös kotikasvattajille, Philpisin antaman erikoisluvan myötä.

Itse olen tehnyt niin, että kun olen kylvänyt siemenet, niin tuon valon hyvin lähelle kasvulaatikoita, joskus jopa alle 50 cm ja annan lampun palaa noin 20 tuntia yhtäjaksoisesti kerrallaan. Yöksi noin 4 tunnin lepoaika. Valtaosalla tuo tarkoittaa vain viikon verran, niin siemenet itävät paljon nopeammin ja tasaisemmin.

Kun taimet ovat koulinta vaiheessa, koulin ne mahdollisimman aikaisin ja siirrän ne joko luonnonvaloon tai nostan lampun lähelle katonrajaa. Kun taimet ovat omissa ruukuissaan, niin ne eivät enää veny ja vähempikin valo riittää hyvään kasvuun ja juuriston vahvistumiseen.

Led-valo + taimikasvatus

  • Hyvä taimi on aina onnistuneen kasvun perusedellytys.
  • Hyvälaatuinen ja runsas valotus takaa kompaktin, hyväjuurisen ja vahvasolukkoisen taimen, jolla saadaan optimaalinen kasvutulos.
  • Useimmat kasvit tarvitsevat myös yön. Normaalisti käytetään 4-6 tuntia yötä, jolla turvataan palautuminen ja sokerien kulkeutuminen kasvissa.

Eri aallonpituuksien vaikutuksia kasvuun

  • Punainen (deep red) on tehokkain fotosynteesiin ja vegetatiiviseen kasvuun.
  • Sinisellä (blue) on positiivinen vaikutus kompaktiin kasvuun.
  • Kaukopunaisella (far red) on positiivinen vaikutus generatiivisiin ominaisuuksiin, kukan muodostumiseen ja juurrutukseen.
  • Valkoinen (white) on laajin spektri ja hyvä silloin, kun kasvatetaan monia eri lajikkeita tai tarvitaan työskentelyvaloa.

Koska ledit eivät tuota lämpösäteilyä, taimen lämpötilaa on helpompi säätää, mikä estää kasvien stressiä ja lehtivaurioita sekä mahdollistaa korkeammat valotasot. Ja koska led-lamput tuottavat HPS-lamppuihin verrattuina hyvin vähän lämpöä eivätkä siten vahingoita taimia, myös matalia kasvihuoneita käyttävät viljelijät hyötyvät ylävalotuksen kiistattomista eduista.

Pitkä käyttöikä: 25 000 tunnin jälkeen on vielä vähintään 90% alkuperäisestä valotasosta jäljellä.

Hyvä hyötysuhde: pienellä energialla tuotetaan mahdollisimman paljon kasvien yhteyttämiseen tarvittavaa valoa (1,9 umol/J).

Energian säästö: verrattuna perinteisiin lamppuihin, voidaan säästää jopa 90% energiaa.

Tämän lampun spektrissä oleva valkoinen valo tekee siitä silmälle miellyttävämmän kuin pelkkä sini/puna. Lamppu soveltuu siis hyvin päivän pidentämiseen ja lisävaloksi. Itse en käytä oikeastaan mitään muuta valoa (paitsi lukemiseen) sisällä kuin tuo. Se hoitaa yleisvalaistuksen ja kasvit samalla kertaa.

Lamppua voit käyttää kasvihuoneissa, mutta vettä sen päälle ei saa ”kaataa”. Lampun kanssa ei myöskään käytetä varjostinta eikä sitä saa jättää sateeseen.

Tätä led-kasvilamppua saat siis johdolla tai ilman. Johto on 3 metrin valmis johto, E27-kannalla ja säädettävällä ripustuskoukulla.

Lamppu + johto hintaan 69,90 € (ovh 82,50)

Pelkkä lamppu 65,00 € (ovh 75,00)

Lampun takuu on kaksi vuotta tai 2 000 tuntia.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kasvilamppu kasvilamput kevätkyllvö kevätkylvöt Kodin Kukat Kodinkukat led


Lisää samasta aiheesta