MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: pensaiden leikkaamisen suunnittelua ja perusteita

Piha

Keväinen auringonpaiste ja sulavat hanget paljastavat puutarhan pensaiden leikkuutarpeen. Miten pensaat sitten tulisi leikata, kokonaan alas vai pelkästään harventaa ja siistiä? Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ainakin omat silmät ovat näiden ilmojen ja lumien sulamisen myötä piirtyneet entistä enemmän pensaiden pariin ja arvioimaan niiden leikkaustarpeita. Katsotaanko hiukan leikkaamisen perusjuttuja ennen kuin tartutaan sahaan ja saksiin.

Ehkä tärkein asia tässä kohtaa on tuo arviointi, että leikataanko vai ei. Ja jos leikataan, niin miksi leikataan? Mitä leikkauksella haetaan ja saadaan? Eihän leikkaaminen mitään niin haudanvakavaa ja kiveen kirjoitettua tietenkään ole, mutta mieleisemmän lopputuloksen saa, kun on ajatellut valmiiksi, että mitä haluaa. 

Leikkaamisella voidaan haluta esim. uudistaa kasvustoa, antaa tilaa, rajata kasvua, tervehdyttää, muotoa, parantaa satoa, lisätä kukintaa jne. Sinun oma piha, joten sinä saat tehdä mitä haluat, olla myös leikkaamatta. Ja jos nyt joku leikkaus ei mene ihan oppikirjojen mukaan, niin sitä ei kannata pelätä – ei se kellään aina mene täydellisesti, mutta luonnolla ja kasveilla on siitä hyvä tapa, että ne ovat armollisia ja kasvaa siitäkin huolimatta yleensä hyvin.

Perusajatus on hyvin yksinkertainen. Tutustutaan kasviin ja käytetään tervettä puutarhurinjärkeä. 

Leikkaustavat voidaan jakaa karkeasti kahteen tapaan, eli alas- ja hoitoleikkaus.

Alasleikkaus

Koko pensas leikataan poikki samaan aikaan. Jätetäänkö ”tapit” vai ei, on kasvikohtainen asia. Yleensä ei jätetä. Leikataan vuosittain tai tarpeen mukaan.

Alasleikkuun kestäviä ovat mm:

Aitaorapihlaja, Happomarjat, Mahoniat, Pihlaja-angervot, Pensasangervot, Hansaruusut, Hernepensaat, Karoliinanruusut, Keijunruusut, Kiiltoruusut, Kurtturuusut, Nukkeruusut, Sepelvarvut, Taikinamarjat, Tuoksuvatukka ja Vuohenkuusamat.

Hoitoleikkaus

Poistetaan heikot, huonot ja vioittuneet versot ja sitten vielä tarpeen mukaan liiat versot pois. Hoitoleikkaus tehdään harkiten ja ennemmin vuosittain, kuin kerran viiteen vuoteen.

Harvennettavia ovat mm:

Aroniat, Atsaleat, Jasmikkeet, Kanukat, Kultasateet, Kuusamat, Herukat, Hortensiat, Marjaomenapensaat, Onnenpensaat, Pensashanhikit, Syreenit, Tuhkapensaat, Tuomipihlajat, Tyrnit ja Vihmat.

Eikö muuten oli erikoisen nätti tämä Petunia ’Cosmic Purple’, ja kukkiikin heti kun vaan saa hiukankin juuria uuteen multaan kiinni.

Tuon ja kaikki muutkin kesäkukka ihanuudet löydät täältä.

Keikkuvan kevään terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kesäkukat Kodin Kukat Kodinkukat pensaiden hoito pensaiden kevätleikkaus pensaiden leikkaaminen pensaiden leikkaus


Lisää samasta aiheesta