MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: perennojen jakaminen, marjanviljely – sijoita käärmekarkotin oikein

Piha

Perennoja voi lisätä jakamalla, mutta mitä voi jakaa keväällä, mitä syksyllä? Sijoita käärme- ja myyräkarkottimet oikein tehon varmistamiseksi. Kiinnostaako marjanviljely? Lue kattava opas!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Mitä perennoja voi siirtää ja jakaa?

Kevät ja syksy on parhaita aikoja jakaa ja siirtää perennoja sekä puhdistaa perennapenkkiä rikkaruohoista. Molemmissa ajoissa on puolensa ja oikeastaan se on enempi kasvikohtainen asia, että koska mitäkin on parempi jakaa ja siirtää. Siihen on olemassa helppo muistisääntö eli keväällä kukkivat jaetaan ja siirretään syksyllä, ja syksyllä kukkivat jaetaan ja siirretään keväällä. Kesällä kukkivat voidaan jakaa ja siirtää niin keväällä kuin syksylläkin.

Juurakot kestävät yleensä myös puhdistusta hyvin ja kätevä tapa poistaa rikkaruohojen juuret on ravistella suurimmat mullat pois juurakosta ja sitten vielä pestä se puhtaaksi. Sitten vain penkkiin uudet mullat ja istutus.

Jos et pääse laittamaan juurakoita heti takaisin penkkiin, niin ei hätää, laita ne vain hiukan kosteahkon mullan sekaan kuivumisen estämiseksi.

Kiinnostaako marjanviljely – lue hyvä opas!

Mansikan ja monen muun marjan viljely kiinnostaa yhä useampia. Suomalaisten tulisi olla niin omavarainen maa marjojen suhteen, ettei niitä tarvitsisi muualta tuoda. Ja onhan lähellä kasvatettu tuore marja aina parasta, niin maultaan kuin ympäristötekijöiltäänkin. Jos olet tai joku tuttavasi on harkitsemassa marjanviljelyä, niin ProAgria on julkaissut todella hyvän oppaan aloitteleville marjanviljelijöille ja sen pääset lukemaan täältä

Synttäritarjous! Polkaa on saatavilla tämän kevään viimeinen erä hintaan 9,95 € / 10 kpl (ovh. 16,95).

Käärmeitä ei saa tappaa – sijoita käärmekarkotin oikein

Käärmeet ovat lähteneet lämpöisten ilmojen myötä liikkeelle ja on hyvä olla varovainen etenkin pienten lasten ja kotieläinten liikkuessa pihalla.

Käärmekarkottimen sijoittamisesta, ja koirille tai muille kotieläimille haitallisuudesta tuli kysymyksiä. Karkottimen idea on tuottaa värinäaaltoja maahan sellaisella taajuudella, että käärmeen tuntoaisti häiriintyy ja se haluaa alueelta pois. Tuo värinä sotkee sen aisteja vähän kuin ihmiseltä sidottaisiin silmät. Värinä ei vahingoita käärmettä, ainoastaan pitää sen pois sellaiselta alueelta mistä se halutaan pitää poissa. Käärmeethän ovat erittäin hyödyllisiä, sillä ne syövät valtavan määrän pienjyrsijöitä ja sitä kautta pitävät punkkikantaa paljon pienempänä. Eli käärmeet ovat hyviä, kun pysyvät pois alueilta mistä niitä ei kaivata. 

Karkottimen sijoituksessa idea on saada värinäaallot kulkemaan maassa mahdollisimman laajalle. Hyviä paikkoja mihin karkottimen pää kannattaa sijoittaa, on mahdollisimman hyvin ääntä johtavia – kallio, kiviaita, sokkeli, tiivis maa jne. Itse laitoin yhden karkottimen pään kasvihuoneen sokkeliin kiinni ja yksin se pitää koko rakennuksen tienoon hoidossa.

Nämä sekä käärme- että myyräkarkottimet on suunniteltu sään kestäviksi ja varustettu tehokkaalla aurinkokennolla, eli ne kannattaa pitää paikallaan ihan ympäri vuoden. Näin niiden teho ennaltaehkäisevänä on kaikkein parhaimmillaan. 

Koiratarhan vieressä minulla on niin käärmekarkotin kuin myyräkarkotin, eikä niistä ole ollut niille mitään haittaa eikä häiriötä. Vaan eipä ole ollut käärmeitäkään tavoittelemassa kippurahäntien ruokia! Sehän on se suurin syy, että käärmeitä menee koiratarhoihin, kun ne menevät ruuan (etenkin tuoreiden luiden) houkuttelemana tarhoihin ja sitten onkin jo vaaran paikka.

Aurinkokennoiset käärmekarkottimet saat hintaan 34,99 € (ovh. 44,99) ja 2 kpl pakkaus myyräkarkottimia 34,50 € (ovh. 37,95).

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Kodin Kukat Oy / Juha Toikka

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat käärmekarkotin mansikka marjanviljely myyräkarkotin perenna


Lisää samasta aiheesta