MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: pihlajanmarjojen ja syysistutusten vuoro

Piha

Syksy on pihlajanmarjojen aikaa! Kerää kirpeät vitamiinipommit talteen ennen kuin linnut syövät kaikki. Nyt on myös aika alkaa virittäytyä syysistutusten tunnelmaan. Katso puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tänä syksynä luonnossa voi havaita runsain mitoin punamarjaisia, usein monihaaraisia puita, kun pihlajat ovat pullollaan marjoja. Nämä happamat, runsaskuituiset marjat sisältävät runsaasti mm. C-vitamiinia.

Samaan tapaan kuten mustikat ja puolukat, niin myös pihlajanmarjat kuuluvat jokamiehenoikeuksien piiriin. Voimme siis kerätä marjoja vapaasti, mutta toki pidämme huolen siitä, että pysyttelemme riittävän kaukana asutuksesta ja viljelyksistä, kun marjoja keräämme. Sopiva marjojenkeruuaika alkaa ihan näillä hetkillä, elokuun lopulla ja jatkuu aina lokakuulle asti. Pienen pakkasen pureman jälkeen maku ei enää ole niin kirpsakka, mutta keruuta ei kannata jättää siiheksi, kunnes pakkanen niitä on puraissut, sillä linnut syövät hyvin sukkelasti isonkin pihlajan tyhjäksi. Mikäli maku tuntuu liian happamalta, voi marjat pakastaa ennen käyttöä, näin happamuus hieman vähenee. Pihlajanmarjoista valmistuu mm. maanmainiot hillot ja hyytelöt, mutta voit säilöä ne sellaisenaan pakkaseen tai kuivattaa ne. Päivisin tarvitsee napostella vain muutama marja, niin päivän C-vitamiiniannos on jo hyvällä mallilla.

Mikäli mietit, mitä pihlajanmarjoista tehdä, niin täältä löydät hyviä vinkkejä.

Syysistutusten aika

Keväällä, pitkän talven jälkeen olemme täynnä virtaa ja istutamme kovalla kiireellä pensaita ja perennoita, vaikka kaikki muutkin kevättyöt painavat päälle kasvimaan tekoa myöten. Tällöin meinaamme tyystin unohtaa, että syksykin on olemassa. Ajankohta, joka on mitä mainiointa aikaa istutustöille. Monesti vain ajattelemme syksyisin kukkasipuleita, unohtaen, että syksy on oivallista aikaa istuttaa myös puut, pensaat ja perennat.

Toki syksy on myös tulppaanien, narsissien ym. sipulikukkien  istutusaikaa, mutta niiden aika on vasta sitten, kun lämpötila laskee pysyvästi alle +10°C-asteen.

Puiden, pensaiden ja perennoiden istutuskausi alkaa jo elo-syyskuun vaiheessa, jatkuen aina pitkälle lokakuuhun, jopa kauemminkin, mikäli sää sen sallii.

Syysistutusten edut

Syksyllä maa on yleensä sopivan kosteaa, jotta kasvit juurtuvat hyvin ja kastelutarvekin on syyssateiden myötä kevättä vähäisempää. Aurinko ei enää porota liian kuumana, jolloin vastaistutetut kasvit eivät läkähdy kuumuuteen. Syksyllä istutetut kasvit ovat kevään tullen valmiita heti voimakkaaseen kasvuun ja kukinta ja/tai sato aikaistuvat. Ja tietenkin, syysistutuksilla helpotetaan kevään työtaakkaa, kun perennapenkkien mahdolliset aukot ovat paikattu jo syksyllä ja uudet istutusalueet tehty valmiiksi.

Aiheesta löytyy myös Juhan ja Leena Luodon juuri julkaistu video, missä pohditaan mm. oikean istutussyvyyden tärkeää merkitystä.

Videon voit katsoa tästä:

Syysvalikoima parhaimmillaan

Ja kaikki syysistutukseen soveltuvat kasvit saat kätevästi ja edullisesti suoraan puutarhalta, vaikka kotiin saakka kannettuina täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat pihlaja pihlajanmarja puutarhurin vihervinkki syysistutukset syysistutus


Lisää samasta aiheesta