MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: pionien ja muurahaisten symbioosi, valkosipuleille lannoitetta ja ruohokatetta

Piha

Kukkivat pionit houkuttelevat muurahaisia. Älä kuitenkaan ryhdy toimenpiteisiin, sillä muurahaiset pitävät kukista huolta. Valkosipulit olisi aika lannoittaa ja suojata ruohokatteella, jonka jälkeen loppu kesä meneekin helpolla. Joko pääsee istuttamaan ja kylvämään? Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pionien nuput ja muurahaiset elävät hyvässä symbioosissa

Vaikka uusien pionien istutusaika on vasta käynnissä, niin vanhojen ja aikaisten pionien ensimmäiset nuput alkavat jo hiljalleen pullistua esiin kukkavarsien päihin. Usein niihin tulevat myös muurahaiset ja monelle kokemattomammalle kasvattajalle iskee paniikki päästä niistä eroon. Mutta se onkin juuri toisinpäin, eli muurahaiset puhdistavat nuppuja ja takaavat komeammat kukinnot. Eli jos kuulet tämmöistä ”panikointia”, niin oikaisethan ettei syytä huoleen, eikä etenkään mitään myrkkyjä pidä alkaa etsimään. 

Valkosipuleille lannoitetta ja vähän vettä

Jos nuo suurimmat sateet nyt lakkasi ja valkosipulipelto pääsisi sen verran kuivahtamaan, että sinne voisi mennä, niin lisälannoitetta pitänee antaa nyt hetimiten. Itse annan rakeista kanankakkaa, koska se on kätevintä ja tehokkainta. Sellainen 2 dl / neliö on sopiva määrä. Ja sitten ruohosilppua reilu kerros katteeksi, niin ei tarvitse kun sadettaa, jos tulee pitkiä poutajaksoja. Ruohokate pitää maan hyvin kosteana, lämpimänä ja rikkaruohoista vapaana, ettei sen parempaa konstia olekaan. Juhannuksen jälkeen napsitaan kukkaperät ja kokataan niitä, mutta katsotaan sitä sitten kun sen aika tulee.

Maa on kosteaa, mutta vielä en istuta enkä kylvä

Vaikka kuinka tekisi mieli päästä kääntämään maata ja tuntea tuoreen mullan tuoksu, niin nyt tarvii kyllä malttaa, sillä maa on aivan liian märkää. Ainakin ensi viikon annan maan lasehtia ja lämmetä rauhassa, sitten aloittelen avojuuristen istutukset ja siemenkylvöt.

Tämän kukkaniittykankaan saatan laittaa jo viikon päästä, mutta sillä ei ole niin kiire, kunhan juhannukseen mennessä saa maahan, niin hyvin ehtii.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Kodin Kukat Oy / Juha Toikka

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat kukkaniitty kukkaniittykangas pioni pionin istuttaminen pionin kukkiminen


Lisää samasta aiheesta