MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: pölyttäjäkatoa torjumaan ja kesäperunoita pakastimeen

Piha

Pölyttäjistä on tänä kesänä ollut paikoitellen pulaa. Pölyttäjiä voi kuitenkin auttaa ja houkutella omien keittiöpuutarhojen ja kasvihuoneiden äärelle. Nyt olisi aika pakastaa kesän perunasatoa joulupöytään - lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Mitä pidemmälle kesä on mennyt, sitä selvemmäksi on tullut, että tänä kesänä pörriäisten esiintymisessä on todella isoja eroja. Ihan jopa samalla kylällä – toisilla on ja toisilla ei. En ole tutkija, mutta sen olen huomannut, että missä paitsi kukkien lajirunsaus on isompi, niin myöskään tonttia ei ole siivottu ihan puhtaaksi joka nurkalta, vaan on jätetty hyviä ja tärkeitä talvehtimis- ja suojapaikkoja pörriäisille. Ymmärrän hyvin, jos tontilla on esim. lehtokotilo-ongelma tai jokin muu hyvä syy, että tontti on hyvä pitää reunoja myöten ”steriilinä”.  Vaan jos on yhtään mahdollista, niin suosittelen jättämään osan luonnontilaan. Tätä olisi hyvä ajatella nyt hiljalleen, kun aletaan mennä kohti syksyä. Annetaan kasvuston kasvaa kunnolla, että siitä on oikeasti iloa eikä pelkästään sitä viimeistä niittoa jätetä tekemättä.

Tämä keittiökasvimaan päähän lähelle kasvihuonetta laitettu kukkaniitty toimii myös hyvänä houkuttimena. Eikä ole ollut pulaa pölyttäjistä!

Kaikkinensa tuo pölyttäjäasia on selkeästi huolestuttava asia isossa mittakaavassa, mutta siihen voi vaikuttaa paljon jo omalla tontilla ja omilla toimilla. Ruokaa (= paljon kukkia ja kasveja) ja suojaa – siinä se oikeastaan on. Ja paitsi luonto, niin myös ”sadonkorjaaja” kiittää.

Kesäperunat pakastimeen – näin onnistut

Nyt alkaa ainakin omat Annabelle-perunat olla sen kokoisia ja oloisia, että viikonloppuna valmistelen taas perinteiset ”joulupöydän herkkuperunat” pakkaseen.

Kerrataanpa että miten. Tämä on minun tapani tehdä nämä, mutta varmasti on muitakin hyviä versioita.

Otan reilun puoliämpärillistä kesäperunaa (Annabelle, Siikli, Jussi jne.) ja pesen ne. Jo muutaman vuoden tämä pesu onkin ollut se ehkä hauskin osuus tässä, eli porakone ja WC-harja (mielellään käyttämätön…) on kätevä ja hauska tapa pestä perunat! Minuutissa pesee ämpärillisen, että heilahtaa! Toki peseminen käsin on myös vallan helppoa, mutta joskus vaan on kiva ”äijäillä” koneiden kanssa.  

Huom! Jos sinulla ei ole hyviä vikavirtasuojia, niin suosittelen käyttämään akkuporakonetta, ihan varmuuden vuoksi, kun tuo sähkö ja vesi ei ole niitä kaikkein parhaimpia yhdistelmiä… 

Kiehauta perunat suolavedessä max. 5 min. Yleensä pari minuuttia on hyvä aika. Tarkoitus ei ole keittää niitä kypsiksi, ainoastaan hiukan esikypsentää niitä. Suolaa n. 1-2 tl / 5 litraa vettä. Suolan idea on estää veden imeytyminen perunoihin, ei siis maustaa perunoita.

Keittämisen jälkeen perunat jäähdytetään mahdollisimman tehokkaasti. Kaada keitinvesi pois ja laske päälle jääkylmää vettä. Toinen tapa olisi käyttää jääpaloja, mutta kylmä vesi on kätevämpi ja toimii hyvin.

Sitten jäähtyneet perunat kuivataan huolella, laitetaan vakuumipussiin parin tillinoksan kera, vakumoidaan ja pakastetaan.

Mikäli sinulla ei ole vakuumikonetta, niin ilmat saat pois pussista melko tarkkaan myös niin, että upotat pussin veteen mahdollisimman suuta myöden ja suljet pussin. Veden paine painaa yllättävän hyvin ilmat pois pussista.

Valmistus onkin sitten helppoa. Siihen on kaksi tapaa, joista molemmat toimivat.

1. Nosta pussi jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Keitä ihan normaalisti – eli kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitetään kypsiksi.

2. Tai pussin voi myös nostaa suoraan pakastimesta kiehuvaan veteen ja kiehauttaa kypsiksi.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jouluperunat Juha Toikka kesäperunat Kodin Kukat Kodinkukat kukkaniittykangas pakastetut uudet perunat puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta