MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: puraisiko halla, syysistutukset käyntiin – upeat syysleimut

Piha

Ehtikö halla puraisemaan talvetettavia kesäkukkia? Nosta ne suojaan nyt vaikka kelit vielä lämpenevätkin. Samalla alkaa syysistutukset, niin monivuotisten kuin syyssipulienkin. Talvivalkosipulin kanssa malta vielä. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ainakin kannat, daaliat, mustanmerenruusut ja gladiolukset kannattaa nostella hiljalleen suojaan, jos pakkanen / halla oikein pahoin nipisti ja kaikki lehdet menivät mustiksi. Ellei, niin sitten voit antaa niiden vielä jatkaa kasvuaan ja kukintaansa. Ilmatkin näyttävät nyt alkavan taas lämmetä ja kasvukausi jatkuu vielä ties kuinka kauan. 

Syysistutukset käyntiin

Ilmat on viilentyneet niin mukavasti, että vaikka ensi viikolla taas lämpeneekin, niin maa alkaa olla nyt sopivan viileää, suorastaan täydellistä istutuksiin – istutettiin sitten monivuotisia tai syyssipuleita.

Ainut mitä ei nyt ihan vielä istuteta ovat talvivalkosipulit, niiden kanssa odotellaan vielä ihan rauhassa. Penkit niille voi toki jo tehdä, mutta istuttamisen kanssa odotellaan vielä tovi. Maan on hyvä jäähtyä ihan pysyvästi alle +5°C-asteen, ennen kuin työnnetään kynnet maahan.

Niin, eikä siirretä kasvavia lehtipensaita/-puita ennen kuin niistä on lehdet varisseet kokonaan pois.

Viime viikolla esittelin minun ja Leenan syyssipuliaiheisen videon ja siinä taisi olla aika mukavasti osuvia asioita ja juttuja, ainakin tykkäys viesteistä päätellen. Lämmin kiitos niistä kaikista. Videon näet kokonaisuudessaan täällä.

Varatut lähetykset lähtevät – uudet tilaukset 1-2 päivän sisään

Koskapa istutusilmat ovat kohdillaan, niin kaikki aiemmin tehdyt varaukset ja tilaukset lähetetään nyt. Ja uudetkin tilaukset lähtevät 1-2 päivän sisään.

Nyt päästään nauttimaan istuttamisen ilosta, mullan tuoksusta ja raikkaasta ilmasta! Saadaan jäädä siihen ihanaan odotuksen tunteeseen, mistä saadaan koko talvi unelmoida ja sitten keväällä ihastua sydän juuria myöden.

Uudet syysleimut – paljon muutakin kuin uudet värit

Tuossa aiemmin kirjoitinkin jo kasvinjalostuksen saavutuksista, niin yksi hyvä esimerkki on nämä uudet syysleimut. Ei enää härmän/harmaahomeen vaivaamia kasvustoja, jotka ovat olleet syysleimujen periharmi. Samalla kukkien määrä sekä kukinta-aika on lisääntynyt. Ja myös kukkiin on tullut uusia hauskoja ja värikkäitä yhdistelmiä lisää!

Famous light purple’ -lajikkeen lisäksi minulla on näitä useampikin uutuus esillä täällä. Jos ihastuit, niin saat niitä nyt mukavin syysalennus hinnoin.

Pikku videonkin tein näiden istuttamisesta.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki syysistutukset syysistutus syysleimu syyssipuli


Lisää samasta aiheesta