MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: rännit puhtaiksi, talvisuojakehikot kehiin – jouluruusu omasta pihasta?

Piha

Kun pihapiirin puut ovat lehtensä tiputtaneet, on aika puhdistaa rännit. Muistakaa työturvallisuus tikkailla keikkuessa! Puiden ja pensaiden talvisuojakehikot voi viritellä valmiiksi paikoilleen, mutta ei suojata vielä. Paitsi maaperä ja maaperän eliöt, myös pörriäiset hyötyvät laiskasta haravoijasta. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Oman pihapiirini saarnit, koivut ja vaahterat ovat kaikki lehtensä tiputtaneet, niin putsasin jo rännitkin puhtaiksi.

Ennen tuli keikuttua tikkailla paljonkin, mutta sen verran monta tapausta kävi lähipiirissä, että tikkaat kaatui ja milloin meni olkapäitä, milloin solisluita poikki, niin päätin hankkia pitkävartisen ränniputsarin. Putsarilla saa suuremmat lehdet ja roskat pois kätevästi alhaalta käsin. Tikkaita tarvitaan korkeintaan kun käy rännin päähän lykätyt roskat tyhjentämässä pois. Toki tikkaillakin homma hoituu, mutta silloin olisi hyvä olla kaveri mukana, joka pitää huolen, ettei tikkaat kaadu.

Jos sinulla on rännissä sadeveden talteenotto, niin se kannattaa puhdistaa erikseen. Ainakin tuossa minun mallissani ”sieppaavaan” osaan kertyy kaikenlaista pikkuroskaa ja likaa, jolloin se ei kerää niin hyvin vettä. Nyt putsasin ne samalla, niin ovat sitten heti kesällä toimintakunnossa. 

Talvisuojakehikot paikoilleen jo nyt

Äkkiä se talvi tulee, kun on tullakseen. Tuon takia ajattelin laitella pienten pensaiden suojaamiseen tarkoitettuja kehikoita jo nyt paikalleen. Kotamallinen kehikko on hyvä ja sen saa helposti tehtyä – puut vaan maata vasten ja yläosa kiinni  narulla. Eikä se hajoa lumen alla kovinkaan helpolla ja sen saa tuulettamaan kätevästi yläosastaan kevään lämpiminä päivinä.

Itse talvisuojia en kuitenkaan vielä laita. On ihan liian lämmintä ja kosteaa, jolloin niistä on enempi haittaa kuin hyötyä. Homeet ym. vain leviää suojien alla. En laita edes havuja vielä, vasta sitten kun maa on jäätynyt pinnaltaan kunnolla. Jonain lumisina talvina en ole laittanut suojia ollenkaan, kun lumi on suojannut niin hyvin. Mutta joka vuosi olen kyllä varautunut.

Myös pörriäiset pitävät ”laiskasta” haravoijasta

Viime viikolla oli puhetta lehtien haravoinnista ja kerroin kuinka laiska olen nykyisin haravoimaan. Tai ei se oikeastaan ole laiskuutta, vaan haravoinnista on maaperälle enempi haittaa kuin hyötyä. Myös monet meille tärkeistä pölyttäjistä ja pörriäisistä talvehtii maanrajassa, ruohotupoissa yms. joten penkkojen ja pihan reuna-alueiden liian siistinä pitäminen vie niiltä talvehtimispaikkoja. 

Jouluruusu omasta pihasta

Jos sinulla on jouluruusuja pihalla ja haluat kukittaa ne sisällä jouluksi, niin se onnistuu vallan hyvin. Ota lapiolla reilusti juurakko ylös maasta ja istuta se sopivaan ruukkuun. Ruukku kannattaa pitää joko ulkona tai jos tulee kovia pakkasia, niin sisällä viileässä aina joulukuun alkuun asti. Sitten ruukku valoon ja lämpimään (ei mielellään yli +20°C-asteen tai muuten kukkavanat lösähtää) ja kukat nousee parissa viikossa. Lehdet ruskistuu hiljalleen, mutta se ei haittaa, niitä voi leikata sitä mukaa pois. Nehän ovat ns. vanhoja lehtiä, jotka ruskistuisivat talven mittaan myös ulkona.

Ja sitten joulun jälkeen, kun kukinta on ohi ja maa vielä sulaa, voit istuttaa ne takaisin maahan. Tai viedä ruukut vain viileään ja istuttaa sitten keväällä. Helppoa ja hauskaa!

Oletko jo kuullut tai lukenut tämän ihanan tarinan Jouluruusun synnystä? Jouluruusun tarinan voit lukea täältä.

Amarylliksillä 100 % takuu

Eija kyseli hiukan pilke silmäkulmassa, että millainen takuu näillä minun amarylliksen sipuleillani on. Että mitäs jos ei kasvakaan? Lupasin Eijalle, ja saman lupaan sinullekin, että ellei näistä sipuleista nouse vähintään kahta kukkavanaa ja neljää kukkaa / vana, niin takuu on 100%. On helppo luvata tuollainen takuu näille sipuleille, sen verran on kokoa ja kasvuvoimaa!

Tämän Razzmatatsin sekä koko valikoimani näitä upeita amaryllisten sipuleita näet täältä.

Näissä on muuten vähän sama tilanne, että osa lajikkeista alkaa olemaan kohta varattu loppuun, eli suosittelen lämpimästi varmaan omat suosikkisi jo nyt.

Itse sipulien toimitukset alkavat sitten kahden viikon päästä. Minä pidän ne siihen asti hyvässä levossa kylmiössä. Ja sitten kun saat sipulit ja istutat ne viikon sisään, niin ne kukkivat jouluna. Helppoa, edullista ja näyttävää. Ja minusta on myös ihan mahdottoman mukavaa seurata varsien kasvua, nupun pullistumista ja hetkeä, kun se alkaa avautua loistoonsa. Joskus tuntuu, että se on jopa antoisampaa kuin se itse kukinta. Vaikka onhan se kukinta sitten niin valloittavan ihanaa, että eihän näihin voi kuin rakastua.

Tämä Alfresco on ainakin yksi minun kestosuosikkejani ja monen muunkin. Ja kun sen kerran näkee, niin ei tarvitse ihmetellä, että miksi.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis joulukukat jouluruusu Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki rännien puhdistus


Lisää samasta aiheesta