MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: runkosuoja havuista ja amarylliksen kukituksesta

Piha

Pihan nuoria puita voi suojata jäniksiltä muillakin keinoin kuin verkoin. Harjaa rungot ennen suojausta, jotta sammaleissa elävät tuholaiset kuolevat talven aikana. Viimeiset ulkoruukut kellariin talvehtimaan - tai kallista kyljelleen ja suojaa kovimmilta pakkasilta. Kerrataan vielä amarylliksen hoito-ohjeet.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Havuista runkosuojia ja led-valoilla koristeita

Olen pari viime viikkoa paasannut runkosuojista eläimiä vastaan ja puhunut vain verkoista. On toki olemassa muitakin vaihtoehtoja, pääasia että pitkäkorvat eivät pääse runkoihin käsiksi. 

Yksi kauneimmista runkosuojista on ns. ”havumalli”, eli puun ympärille kiedotaan kuusen havuja, latvat alaspäin – sellainen reiluhko kerros. Se paitsi suojaa jäniksiltä niin myös keväällä auringolta. Eli suoja kannattaa purkaa pois vasta myöhemmin keväällä. Ja siihen jos vielä virittelee led-valot, niin on nätti pimeälläkin.

Harjaa ennen suojaamista

Jos sinulla on vanhoja omenapuita, niin yksi hyvä tuhoeläinten torjuntakeino on harjata rungot puhtaiksi sammaleista nyt. Niissä olevat ja talvehtivat tuholaiset häviävät siinä käsittelyssä ja talven mittaan häviävät loputkin.

Luontaista hiirien karkoitusta

Itse karkoitan hiiriä sähköisillä ultrasonic-äänikarkoittimilla. Hiirien karkottamisesta luontaisesti olen perimätietona kuullut pari konstia. Yksi keino on laittaa valkopippuria sinne missä hiiret mellastavat, ja toinen on levittää rahkasammalta. 

Ruukut kellariin tai kyljelleen

Eihän sitä voi tietää, että ovatko nämä pakkaset pysyviä vai ei, mutta komeamaksaruohoruukun ja muutaman muunkin vien nyt jo suosiolla kellariin. Märäksi kastuneet mullat ruukkuineen jos jäätyy, niin saattaa aiheuttaa vaikka mitä vahinkoa, niin kasville kuin ruukullekin. Jos sinulla ei ole kellaria, niin yksi hyvä keino on kallistaa ruukut kyljelleen, niin vesi ei pääse kertymään niihin. Lisäksi ne olisi hyvä viedä vaikka rakennuksen viereen ja peitellä ne kovien pakkasten aikaan, jollei tule lunta suojaksi.

Ja jos nyt vielä on jossain auramiehelle merkkikepit laittamatta, niin nyt se vielä menee helposti. Ensi viikolla kun märkä maa jäätyy, niin voi olla, että tulee kangen kanssa hiki, ennen kuin on reiät hakattu.

Amarylliksen kukinta-ajan kertaus

Nyt kun amarylliksen sipulien istutukset on ajankohtaista, ja joillakin jo viikon verran kasvaneetkin, niin kerrataan vielä pari juttua niiden osalta. Miten lämpö, valo ja kastelu vaiukuttaa ja missä vaiheessa mikäkin on tärkeää.

Kukinta-aikaan ja kukkavarren pituuteen vaikuttaa siis:

  • Lämpö: mitä korkeampi lämpö, sen nopeampi kukintaan tulo ja lyhyempi kukkavarsi. Ihanteellisin on pohjan kautta tuleva lämpö. +22°C astetta on hyvä. Korkeampi lämpö (max +35°C) nopeuttaa kukintaa, alempi (ei kuitenkaan koskaan alle + 15°C)  hidastaa. 
  • Valo: mitä runsaampi valo, sitä lyhyempi kukkavarsi ja hiukan nopeampi kukkaan tulo. Vahva vaikutus etenkin kukkavarren pituuteen. Luonnonvalo hyvä, kasvilampun alla paras.
  • Kastelu: runsas kastelu tuottaa pitkän varren. Eli parasta olisi liottaa sipulin juuria ennen istutusta 12 h, ja kastella istutus kunnolla istutusvaiheessa ja sitten pistetään kastelukannu hyllylle. Vain pieni määrä vettä harvoin (jos silloinkaan) kasvun aikana. Sitten kun kukka aukeaa sukan sisästä esiin, annetaan vettä kunnolla kerran viikossa. Annetaan mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä ja sitten taas (uppo) kastellaan kunnolla ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.

Lyhyesti:

  • Nyt paljon lämpöä ja etenkin alakautta tuleva lämpö parasta (max. +40°C)
  • Valo on hyväksi ja tekee varsista tanakoita yhdessä lämmön kanssa.
  • Niukka kastelu, ennen kuin kukkanuppu puhkeaa sukasta esiin, sitten kastelua lisätään, mutta sipulia ei kuitenkaan hukuteta veteen.
  • Kun kukkanuppu on tullut ”sukasta” esiin ja väri näkyy, niin kukka puhkeaa täysin auki 3-5 päivän sisään, normaalissa huoneen lämmössä. Jos kukka meinaa tulla liian aikaisin kukkaan, niin nupun esiin tulon jälkeen sen voi siirtää viileään (ei alle +5°C-astetta) max. kolmeksi viikoksi.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amarylliksen istutus amaryllis Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki runkosuoja


Lisää samasta aiheesta