MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: runkosuojien jatkot, kylvömullan harsosääsket ja keijunmekon kylväminen

Piha

Hankien kasvaessa jänikset yltävät yhä korkeammalle suojattujen puiden ja pensaiden oksistoon. Viritä lisää suojaa ympärille. Kylvömullan harsosääskiriesa ja kuinka siitä pääsee eroon. Nyt pääsee kylvämään - vuorossa keijunmekko. Lue puutarhurin ajankohtaiset vihervinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lunta on jo monin paikoin, niin paljon että jänikset ylettävät runkosuojan yläpuolelta puiden kimppuun. Hyvä apu on laittaa katiskaverkosta lisäsuojat paikalleen. Se on nyt vielä helppoa, kun routaa ei ole liikkumattomissa paikoissa ja tukikepit verkolle saa helposti hakattua maahan paikoilleen.

Kylvömullan harsosääsket ja mullan käsittelyvinkki

Harrastajamullissa on viime vuosina ollut paikoin suuriakin ongelmia, lähinnä niissä olleiden harsosääskien kanssa. Ammattilaisilla ja meidän käyttämissä mullissa tuota ongelmaa ei ole, koska ne käsitellään tuotannossa puhtaiksi, mitä taas kaupoissa myytäville harrastajamullille ei tehdä. Toki hintakin on eri, mutta ei mennä nyt siihen.

Aikuinen harsosääski ei siis ole haitallinen kasveille, mutta niiden toukat voivat runsaslukuisina vahingoittaa kasvien hentoja hiusjuuria. Ja jos niitä on mullassa paljon, pahimmillaan ne tuhoaa nuoret taimet hengiltä.

Minun kokemuksellani ja testeillä parhaaseen tulokseen ns. harrastajakäyttöön tarkoitetuilla kylvömullilla olen päässyt seuraavalla tavalla.

  • Olen ostanut kahden, jopa kolmen eri valmistajan multaseosta ja sekoittanut ne keskenään. Näin keskiarvoisesti mullasta on tullut riittävän tasaista ja hyvää. Tai vaihtoehtoisesti saman valmistajan kylvö- ja kaktusmultaa ja sekoittanut ne – puolet ja puolet.
  • Tämän jälkeen olen kuumentanut tuon seoksen uunipellillä kuumaksi – 100ºC-astetta ja tunnin verran.
  • Sitten pakastan seoksen. Yleensä talvella on ulkona riittävästi pakkasta, ja mikäli ei ole, niin sitten tavalliseen pakastimeen vuorokaudeksi.
  • Ja sitten tämä tärkein eli uusi kuumennus, samalla tapaa kuin tuo ensimmäinenkin.

Näin kun tekee, niin seos on tasalaatuinen ja puhdas käytettäväksi. Se miksi nuo kaikki harsosääsken munat ei tuhoudu tuossa ensimmäisessä kuumennus- ja pakastusvaiheessa, mutta todella hyvin, kun kuumennus tehdään vielä uudestaan, ei ole minulle selvillä, mutta kokemus on osoittanut, että näin se toimii parhaiten.

Kuumennus toki tuhoaa mullan mikrobeja, mutta se ei ole ongelma, koska kyse on vain tästä kylvömullasta ja kun taimet siirretään isompiin ruukkuihin ja käytetään taimimultia, niin niitä ei tarvitse enää kuumentaa. Kasvien juuret ovat jo riittävän vahvat.

Kokoonpuristetussa kookoskuidussa munia ei ole, eikä mitään muutakaan elollista. Näissä se on ratkaistu niin, että tuo massa on painettu yli 50 tn puristuksessa kasaan. Siitä puristuksesta ei selviä yksikään toukka eikä muna. Kookoskuitu on muutenkin mahdottoman hyvä tuote myös viherkasveille! Jos tarvetta niin täältä sitä löytyy! 

Vinkki! Kun koulit taimia tai siirrät isompaan ruukkuun, niin siihen multaan kun lisäät vielä hiukan tätä juurtumisrouhetta, niin kasvaa komea ja vahva juuristo noiden mykoritsojen avulla. Se taas takaa kasveille hyvän keston erilaisia kasvuolosuhteita vastaan ja kyvyn käyttää vettä ja ravinteita parhaalla mahdollisella tavalla. Ja mitä vahvempi juuristo, sitä komeammat ja satoisammat kasvit.

Erityisen suositeltavaa on käyttää tuota etenkin ruukku/amppeli yms. rajatuissa kasvualustoissa, joissa luonnollinen mikrobitoiminta jää helposti vajaaksi.

Jos tuote ei ole tuttu, niin lukaisepa hiukan lisää tietoa täältä, et tule pettymään – päinvastoin, kasvit kiittävät ja palkitsee komealla kasvulla ja runsaalla sadolla. Tätä me ammattipuutarhuritkin käytettään.

Keijunmekkojen kylvöaika – miksi omat siemenet itävät usein paremmin kuin ostetut?

Koska keijunmekkojen kylvöajat olisi nyt / kohta käsillä, niin katsotaan hiukan niihin liittyviä seikkoja, joilla onnistutaan paremmin.

Ensinnäkin keijunmekon siemenet itävät valossa – eli kylvöksiä ei peitetä. Itse pidän led-lamppua niiden päällä 24 h ja itäminen on todella nopeaa ja tasaista. Tuo led-lamppu kun ei myöskään kuumene, niin se ei kuivata kylvöstä eikä polta nousevia sirkkataimia. Sen voi pitää myös hyvin lähellä kylvöksen pintaa, jolloin valoteho on paras mahdollinen. Ehdottoman hyvä lamppu, myös näissä idätys asiassa.

Kylvöksen pinta on näillä siemenillä sitäkin tärkeämpää pitää aluksi kosteana. Sumuttelua ja kelmua / minikasvihuone toimii. Juuri noiden huntujen ja niiden kautta siemenille siirtyvän kosteuden takia.

Tämä kotimainen, Plastexin valmistama sumupullo on ollut paras mikä tähän mennessä tullut vastaan. 

Miksi tuo keijunmekon siemenien ympärillä oleva huntu on niille niin hyvin tärkeä? Juuri näiden hentojen huntujen avulla siemenet saavat kosteutta ja itävät. Tuollaisia siementen rakenteen pitäis olla, jotta itäminen onnistuisi hyvin.

Miksi sitten kaupan siemen ei useinkaan idä niin hyvin kuin itse kerätty? Siemenissä itsessään ei yleensä ole vikaa, mutta tuo hentoinen huntu on hajonnut siinä yhteydessä, kun siemeniä on pakattu pusseihin ja kuljetettu kauppoihin. Tämän vuoksi itsekerätyt siemenet itävät paremmin kuin ostetut, koska niissä nuo hennot hunnut ovat ehjiä.

Ja jos nyt ei siemenkasvatus näiden suhteen onnistu tai ole mahdollista, niin minulta löytyy sinulle keijunmekkoja myös valmiina taimina hintaan 9,95 € / 5 kpl (ovh. 12,95). Kerää niistä sitten kesän lopulla siemenkodat talteen, niin on sitten seuraavan kerran hyviä siemeniä mitä kylvää.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka keijunmekko kevätkylvö kevätkylvöt Kodin Kukat Kodinkukat kookoskuitu kookosmulta


Lisää samasta aiheesta