MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: ruska parhaimmillaan, pian siirretään lehtipuita ja pensaita

Piha

Nyt saadaan nauttia syksyn ruskasta parhaimmillaan! Mutta mistä syksyinen väriloisto johtuukaan? Ruskan ihastelun jälkeen on aika siirtää lehdellisiä puita ja pensaita. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ruskan värit ovat upeimmillaan ja nyt on myös hyvä katsoa omaa pihaa ja puutarhaa sillä silmällä, että olisiko toiveita kasveista, joilla olisi myös upea syysväritys ja laittaa niitä ensi kevään hankintalistalle. Monet puut, pensaat, heinät ja perennat leikittelevät upeilla syysväreillään helposti kuukauden jopa kaksi syksyllä ennen talvilepoa.

Mitä ruska oikeasti on ja mistä tuo upea värikkyys lehtiin tulee? Sehän on yksinkertaisesti sitä, kun kasvit alkavat valmistautua talveen ja lepoon. Siihen vaikuttaa niin lämpötila kuin päivän pituuskin ja hiukan myös kuivuus/kosteus. Kasvit lopettavat yhteyttämisen, jolloin lehtivihreä hajoaa ja siirtyy kasvin sisään. Tällöin lehdessä olevat muut väriaineet pääsevät näkyviin. Ikään kuin se lehtiä koko kasvukauden verhonnut ”peitto” lähtisi pois ja muut värit jäävät näkyviin. Tässä ”prosessissa” tapahtuu toki paljon muutakin mm. kasvi työntää kesän aikana siihen kertyneet mahdolliset epäpuhtaudet lehtiin, jotka sitten poistuvat lehtien tippumisen myötä pois. 

Kaikki puut eivät tätä tee, esimerkiksi leppien ei tarvitse sitä tehdä, sillä niillä on riittävästi typpeä juuristossa olevien typpibakteerien ansiosta ja siksi ne tiputtavatkin lehtensä vihreinä.

Lehdellisten puiden ja pensaiden siirtoa

Syksyhän on erinomaista aikaa siirtää lehdellisiä puita ja pensaita. Itse tykkään odottaa aina niin kauan, että lehdet ovat varisseet kokonaan ja vasta sitten kaivanut kasvin ylös ja siirtänyt uuteen paikkaan. Näin voin olla varma, että kasvi on lepotilassa eikä ota itseensä tuosta siirtelystä ja on keväällä valmis kasvuun uudessa paikassa, kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Kannat ja daaliat viileään

Sen verran kylmät kelit iskivät, että osa daalioista ja kaikki kannat ottivat sen verran itseensä, että nostelen ne nyt talvisuojaan viileään. Pidän niitä ensin hetken lämpöisemmässä varastossa, että multa kuivahtaa kunnolla ja sitten katkon varret ja nostan ne kellariin talvehtimaan.

Terveisin lokakuun väriloistoa ihaillen ja kukkasipuli-istutuksia tehden puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat pensaiden siirto puiden siirto puutarhurin vihervinkki ruska


Lisää samasta aiheesta