MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: ruukkutaimien ja lehtipuiden siirtoa, kasteluvälineet varastoon

Piha

Lehdet ruskistuvat ja tippuvat hiljalleen, mutta odotellaan rauhassa ennen siirtopuuhiin ryhtymistä. Ota sillä aikaa kuvia pihasta ja puutarhasta, mutta etenkin kasvimaasta. Tämä helpottaa tulevien vuosien istutusten suunnittelua. Muista tyhjentää kasteluletkut ja sadettimet ajoissa ennen pakkasia!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lehtevistä ruukkutaimista alkavat lehdet tippumaan, mutta ei hätää, se kuuluu asiaan ja vuodenaikaan. Monet ruukkutaimet tekevät niin paljon aikaisemmin kuin maassa jo juurtuneet lajiketoverinsa. Eli taimi on vain jo alkanut vetäytymään lepoon. Istutus edelleen ihan normaalisti. Sieltä se sitten keväällä lähtee kasvuun niin kuin kuuluukin.

Jos olet ajatellut siirtää puutarhassasi jo kasvavia lehtipuita uuteen paikkaan, niin niiden kanssa kannattaa myös odotella, että lehdet tippuvat ensin ja vasta sitten siirtää. Siirron jälkeen tukikepit ja kastelukannullinen vettä niin muuta ei tarvitse tehdä. Keväällä toki vielä tarkistus, että multa on tiukasti, lannoitus ja tarvittaessa kastelua, niin hyvin onnistuu – usein jopa paremmin kuin keväällä siirrettyjen. Syysistutus on siis joskus sellainen uskon ja henkien taisto, etenkin aloitteleville puutarhureille, mutta seuraavana vuonna se aina palkitsee ja luo kokemuksen tuomaa uskoa seuraaville syksyille.

Kuvia – keittiökasvimaasta nyt ainakin

Viime viikolla oli puhetta, kuinka näin syksyllä tulee otettua kuvia ja videoita pihasta ja puutarhasta. Niitä on sitten kiva katsella samalla, kun tekee ensi vuoden istutussuunnitelmia. Jos pihasta ei tule sitä tehtyä, niin keittiökasvimaasta ainakin kannattaa tehdä. Siitä näkee mitä kasvoi missäkin ja pystyy tekemään vuoroviljelyä helpommin seuraavina vuosina. Kun voit kätevästi katsoa, että mitä kasvoi edellisinä kesinä missäkin. Ja jos ei kuvia, niin kyllä vanha kunnon ”kynä ja paperi” -tekniikka toimii vähintään yhtä hyvin.

Kasteluletkut, -varret ja etenkin sadettimet ajoissa tyhjiksi ja varastoon

Tämän jos minkä on kokemus osoittanut, että kastelu- ja sadetinjutut kannattaa ajoissa tyhjentää ja viedä suojaan. Yksi yllättävä pakkasyö ja etenkin sadettimet ovat helposti entisiä. Reilu kymmenen vuotta sitten ”sain” kokea tuon kantapään kautta ja siinä kun yhtenä yllättävänä pakkasaamuyön tunteina toistakymmentä sadetinta & kasteluvartta jäätyi ja meni pilalle, niin johan olen oppinut olemaan ajoissa sen jälkeen.

Eikä vettä nyt enää hirveästi tarvitsekaan. Hiukan ruukkuistutuksille ja syysistutusten kasteluun, ne kyllä kantaa kastelukannullakin.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kasteluletku kastelutarvikkeet Kodin Kukat Kodinkukat lehtipuiden siirto lehtipuu lehtipuut


Lisää samasta aiheesta