MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: sammaloituvan nurmikon pelastus ja lehtokotiloiden torjunta

Piha

Vanhan nurmikon sammaloituessa on syytä ryhtyä toimiin paremman nurmikon aikaansaamiseksi. Ensimmäiset lehtokotilot on havaittu pihoissa ja puutarhoissa. Kuinka ne tulisi hävittää ja kuinka niitä voi ennaltaehkäistä? Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Nurmikko sammaloituu, mitä tehdä?

Tämä on varmaan se yleisin tilanne, että huomataan kuinka sammal on alkanut vallata nurmikkoa ja asialle pitäisi tehdä jotain. Nuo kaiken maailman piikkikengät ja sammalsyöpöt ovat minusta silkkaa rahan ja ajan tuhlausta. Ne kun eivät poista ongelmaa, vaan hiukan siirtää sitä. Käytännössä nurmikko pitäisi ilmata ja salaojittaa kunnolla.

  1. Leikkaa nurmikko lyhyeksi ja haravoi leikkuujätteet pois.
  2. Poista sammaleet mahdollisimman tarkaan.
  3. Ota kunnon talikko ja paina sen piikit vähintään 15-20 cm syvälle ja ”nitkuta” hieman.
  4. Tee näitä pistoja n.30-40 cm välein koko alueelle.
  5. Levitä alueelle hienoa hiekkaa ja haravoi / harjaa nurmikon pintaa niin, että hiekka täyttää nuo reiät. Näin maahan syntyy pystysuuntaisia ”salaojia”, jotka toimii vuosia ja pitää maan ilmavana.
  6. Lisää uutta multaa ja kylvä uutta nurmikkoa kunnon siemenillä.

Oma hommansa tuossa on, mutta näin nurmikosta tulee hyvin kasvava, kulutusta kestävä ja sammaleista vapaa. 

Toinen vaihtoehto on toki pyytää paikalle ”konemies”, joka jyrsii vanhan pintamaan sekaisin ja sitten vain lisätään hyvää multaa sekaan ja kylvetään nurmikon uudelleen.

Ja kolmas vaihtoehto on vaihtaa kokonaan uudet mullat.

Suuressa suosiossa on nykyään tämä vaihtoehto, että korvataan nurmikko tai osa siitä kukkivalla luonnonkukka niittyseoksella. Se on myös pörriäisten ja perhosten mieleen, ja omalle silmällekin paljon nätimpi kuin pelkkä nurmikko. Etenkin poutimaan taipuvaisella nurmikolla niittykukkaseos on paljon parempi vaihtoehto, koska se sietää hyvin myös kuivuutta.

Kukkaniittykankaat löydät täältä.

Ensimmäiset lehtokotilot liikkeellä

Lehtokotiloista on jo kuulemma ensimmäisiä havaintoja ja ne ovat käytännössä niitä talvehtineita yksilöitä, jotka tulisi hävittää nyt mahdollisimman pian ennen kuin ne ehtivät lisääntyä. Niiden lisääntymiskyky on ihan uskomaton, yksi yksilö voi tuottaa jopa 200 uutta etanaa kesän aikana. Ne on hyvä kerätä pois, sillä muut lehtokotilot käyttävät niitä myös ravinnokseen. Yksi hyvä keino on laittaa astiaan etikkaa ja tiputtaa ne sinne.

Hyviä etanoita ei kannata tapaa ja niiden tunnistamiseksi on olemassa tämä helppo runo: ”Jos on napa, niin älä tapa”. Tuo ”napa” on siis useimmiten reikä tai syvä kolo kotilon keskellä ja näkyy parhaiten kun kotilon kääntää selälleen.

Kuinka ehkäistä?

Lehtokotiloita ja niiden esiintymistä voi ja kannattaakin ehkäistä muutamin pikku keinoin tuon löydettyjen yksilöiden hävittämisen lisäksi.

  1. Pidä piha siistinä. Leikkaa nurmikko säännöllisesti, poista kaikki turhat piilopaikat pois ja pidä pensaiden alustat puhtaina ja ilmavina.
  2. Reunusta penkit kuivalla materiaalilla.
  3. Linnunpönttöjä pihaan niin linnut huolehtivat etenkin pieneten kotiloiden hävittämisestä kesän aikana.
  4. Erilaiset esteet ja torjunta-aineet ovat myös harkinnan arvoisia.

Kirjavinkki: Heikki ja Leena Luodon – Ötökät Lähiluonnossa on ilmestynyt. Kirjassa kerrotaan miten tunnistat erilaiset ötökkäryhmät ja annetaan tietoa niiden elintavoista. Kirjassa on yli 800 lajia! Kirjaan voit tutustua täällä

Hiljalleen vihertävin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Kodin Kukat Oy / Juha Toikka

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

etana etanoiden torjunta Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat lehtokotilo Nurmikko nurmikon hoito


Lisää samasta aiheesta