MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: siemeniä kylvöön ja hävitykseen, mielenkiintoinen biomuovi-opas

Piha

Ensimmäisiin kylvöpuuhiin voi ryhtyä hidaskasvuisten kasvien kuten chilien kanssa. Älä kuitenkaan kylvä tai edes avaa mystisiä, tilaamatta tulleita siemeniä! Lue Ruokaviraston ohjeet niiden hävitykseen. Puutarhuri vinkkaa myös kattavasta biomuovioppaasta.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Siemenasiat on olleet nyt tavallista enemmän tapetilla tässä viime aikoina. Toki se, että ihanaa innostumista on ilmassa, kun päästään jo ensimmäisiä kylvämään, mutta sitten on kovasti uutisoitu näistä kaukomailta tilaamatta tulleista epämääräisistä siemenpusseista.

Saitko siemenlähetyksen, jota et ole tilannut?

Näistä tilaamattomista, kaukomailta tulleista siemenpakkauksista on uutisoitu kovin tällä viikolla ja hyvä niin.

Tämähän ei ole ihan uusi aihe, vaan näitä oli jo viime vuonna liikkeellä, mutta nyt niitä on taas alkanut ilmaantua. Aihe on tärkeä ja etenkin niiden siementen hävittäminen on tärkeää. Ruokaviraston ohjeet ovat selkeät:

  • Älä avaa siemenpakkauksia.
  • Lähetä tieto saapuneesta pakkauksesta, sen lähtömaasta sekä valokuva siemenpakkauksesta sähköpostiin: kylvosiementuonti@ruokavirasto.fi ja odota ohjeistusta.
  • Vaihtoehtoisesti hävitä avaamaton siemenpakkaus sisältöineen polttamalla. Siemenpakkauksia ei tule missään tapauksessa avata tai siemeniä kylvää tai kompostoida!

Siementen asianmukainen tuonti on ohjeistettu Ruokaviraston sivuilla. Kasvien tuontiin liittyvien säädöksien tarkoituksena on estää kasvintuhoojien leviäminen. Aiheesta voit lukea lisää täältä.

Kylvöpuuhiin – tarkista ennen kuin kylvät

Ensimmäisiin kylvöpuuhiin on jo päästy ja esimerkiksi jotkin chililajikkeet olisi hyvä kylvää jo nyt, että satoa ehtii saada myös kesällä. Chileissä (niin kuin toki monissa muissakin kasveissa) on paljon eroja kasvuajassa, eli kannattaa aina tarkistaa lajikekohtainen kylvösuositusaika. Samoin huomioida missä se on annettu. Nimittäin monet ohjeet on tarkoitettu Euroopan olosuhteisiin ja se tarkoittaa kuukautta tai kahta aiemmin, kuin mitä meillä täällä Suomessa olisi hyvä noudattaa. Usein rajoittava tekijä on valonmäärä, mutta jos sinulla on hyvä kasvilamppu, niin voit huoletta aloittaa aikaisemmin. Toki hyvää ja valoisaa kasvatustilaa pitää olla myös koulituille taimille, ettei menen hyvä esikasvatus hukkaan.

Yksi hyvä keino on idättää siemenet kylvölautan avulla. Siinä saa idätettyä useampiakin lajikkeita samaan aikaan.

Kylvölautan idea on hyvin yksinkertainen ja helppo toteuttaa. Jos et ole ennen kokeillut, niin tehtiin lyhyt video siitä kuinka se tehdään ja mikä se idea on. Katso istutuslautta video täältä.

Niin ja chileistä vielä sen verran, että hidaskasvuisina olen itse koulinut ne vain kertaalleen 8×8 cm ruukkuihin ja niissä ne saavat kasvaa aina niin kauan, että ne istutetaan lopullisille kasvupaikoille keväällä.

Vinkki! Kun koulit, niin kylvölautalta saat irrotettua sirkkataimen kätevästi pinsettien avulla, vetämällä sitä varovasti juuren suuntaan. Ja lehdestä otettiin kiinni, ei varresta. Jos lehti hiukan vaurioituu, niin se ei haittaa, mutta jos varsi vaurioituu, niin usein hento sirkkataimi kuolee siihen.

Ja jos haluat helpommalla päästä, niin minulla on sinulle myöhemmin keväällä ihan valmiiksi esikasvatettuja chilejä parikin eri lajiketta.

Biomuoviopas – mielenkiintoinen tietopaketti 

Luodon Leena soitteli ja puhuttiin niitä näitä ja vähän suunniteltiin tulevia tapahtumia, joista kerron myöhemmin keväällä lisää. Tuli puheeksi myös tämä biomuovimaailma ja Leena kertoi, että tästä aiheesta on tehty nyt myös vallan hyvä opas. Tästä selkenee hyvin biomuovien maailma, joka ei olekaan ihan niin yksinkertainen kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Tuon kun lukee, niin aika moni asia avautuu ihan uusin silmin, mm. katteista, ruukuista, jne.

Lue biomuoviopas kokonaisuudessaan täällä

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

biomuovi biomuoviopas chili chilin kasvatus Juha Toikka kevätkylvö kevätkylvöt Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta