MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: siemenkylvöistä pari huomiota, tulossa rennoin puutarhavuosi 

Piha

Vaikka sormet jo syyhyäisivätkin päästä kylvöpuuhiin, malta mielesi vielä. Siemenpusseissa olevat ohjeelliset kylvöajat ovat usein eri kuin meillä Pohjolassa. Oikeanlaisella kasvilampulla saat kasveille niiden tarvitsemaa lisävaloa. Lue myös miksi tästä kasvukaudesta on tulossa rennoin puutarhavuosi aikoihin!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aurinkoinen ilma ja tietoisuus kevään lähestymisestä syyhyttää siemenkylvöjen pariin. Mikäs sen ihanampaa, kun saa tuntea tuoreen mullan tuoksun ja upottaa sormet multaan! Puhumattakaan, kun saa avata ensimmäisen siemenpussin ja aloittaa kevään kylvöt sekä itämisen seuraamisen. 

Parista asiasta haluaisin kuitenkin muistuttaa ja rauhoittaa, että kiirettä kylvöksille ei vielä ole.  

Siemenpusseissa olevat kylvöajat ovat käytännössä suoria käännöksiä eurooppalaisilta siementoimittajilta, ja ne tarkoittavat yleensä heidän kylvöaikoja, ei meidän. Tämä on hyvä huomioida ja koskee etenkin niitä siemeniä, joiden kylvöajat olisivat tammi-helmikuussa. Meillä luontaisen valonmäärä on tuolloin vielä selvästi vähäisempi kuin Euroopassa. Maaliskuussa tilanne alkaakin sitten kääntyä toisinpäin ja meidän pidentyneen päivän myötä auringonvalon määrä alkaa vastata Euroopan valomäärää, ja huhtikuun jälkeen me olemmekin jo selvästi suuremmissa valomäärissä.

Usein olen huomannut, että etenkin valoaktiivisilla kasveilla tuon valon vaikutus on niin huima, että kuukauttakin myöhemmin istutetut kasvit saattavat aloittaa kukinnan / sadon samaan aikaan kuin aikaisemmin istutetut. Tuo ero on minusta parhaiten havaittavassa juuri helmi-maaliskuussa tapahtuvien istutusten / kylvöjen aikaan. Pohjois-Suomessa monen kasvin esikasvatus voidaan aloitta paljon myöhemmin ja silti ne ottavat kasvuvauhdissa kiinni ja menevät jopa ohitse Etelä-Suomen istutuksista. 

Miksi tuo oikea kylvöaika ja valontarve olisi niin tärkeää huomioida? Minua ainakin harmittaa, kun kylvökset on tehty hyvässä uskossa pusseissa olleiden ohjeiden mukaan, mutta käytännössä meidän valo-olosuhteisiimme nähden ihan liian aikaisin. Tulee venyneitä taimia, ongelmia tilan suhteen, tai pahimmillaan taimet ovat istutuskunnossa, vaikka lumi on vielä maassa. Ja niiden kunnossa pitäminen saattaa osoittautua mahdottomaksi eikä uusia enää ehdi kylvää.

Suosittelisin varomaan liian aikaista esikasvatuksen aloittamista, etenkin jos sinulla ei ole tarpeeksi tilaa isommille ruukuille, valoisalle tilalle ja kunnollista kasvilamppua, jota kasvit voivat hyödyntää oikeasti.

Jos haluat lampun, joka on oikeasti ennemmin investointi kuin kulu, niin saat niitä joko johdolla tai ilman.

Pelkkä lamppu hintaan 69 € (ovh. 79,00) tästä, tai lamppu sekä johto hintaan 74,95 € (ovh 85,50) tästä.

Lisätietoa lampusta löydät molempien linkkien takaa.

Paristokäyttöiset hiirikarkottimet tulivat! 

Viime viikolla saimme vihdoin noita paristokäyttöisiä hiirikarkoittimia. Melkein puoli vuotta joutui valmistaja odottamaan jotain pientä, mutta tärkeää komponenttia. Nyt niitä on ja varaukset sainkin jo lähetettyä.

Jos sinulla tarvetta pitää hiiret loitolla, niin nyt on molempia malleja heti lähetyksiin.

Paristokäyttöinen (kuvassa) 29,95 € (ovh. 39,00 ) tästä, tai verkkovirtatoiminen (vain sisäkäyttöön) 34,95 € (ovh. 45,00) tästä.

Tulossa rennoin puutarhavuosi

Alkaneesta vuodesta tulee kaikkien aikojen upein ja samalla nautinnollisin puutarhavuosi! Luvassa on nimittäin paljon uusia lajikkeita ja parannettuja kantoja vanhoista lajikkeista, niin kukissa, marjoissa kuin kasviksissa. Näiden kasvatus on entistä helpompaa ja palkitsevampaa.

Nykyään kasvinjalostuksen yksi hienoimpia asioita on se, että samalla kun kasveista saadaan entistä paremmin tauteja ja tuholaisia kestäviä, niin samalla niistä tulee kestävämpiä kukkijoita ja satoisampia lajikkeita. Monilla uusilla lajikkeilla on jo päästy siihen, että esim. torjunta-aineita ei normaalisti tarvitse käyttää enää lainkaan. Samoin kasvunsääteiden tarve on poistunut monilta uusilta lajikkeilta kokonaan. Eli kasvit ovat entistä puhtaampia ja helppohoitoisempia, mikä tekee myös sen, että sinun ei tarvitse käsitellä taimia mitenkään erityisesti saadaksesi niistä vähintään yhtä upeita kuin ammattipuutarhurit.

Samoin se, että oma piha ja puutarha saa olla oman näköinen, ja suuntaus kohti luonnollisia ja helppohoitoisia osa-alueita tai jopa kokonaisuuksia, on selvästi kasvava trendi.

Otetaan rennommin ja huomioidaan monimuotoisuus, luonnollisuus, pörriäiset, perhoset ja oman maan antimet. Näitä kaikkia olen ottanut huomioon myös tulevan kevään kasvivalinnoissa, joista kuulet myöhemmin lisää.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kasvilamppu kevätkylvö Kodin Kukat Kodinkukat kylvää led-kasvilamppu puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta