MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: sipulikukat nousevat hitaasti, mutta varmasti

Piha

Kylmät yöt ja viileät kelit on hidastuttaneet sipulikukkien kasvua ja kukintaa. Muista kuitenkin lannoittaa, sillä lannoituksella takaat ensi keväänkin kukkaloiston. Viimeiset kevätleikkausket suoritetaan ja talven tuhot nurmikolla paikataan nyt - lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ainakin täällä meillä kylmät yöt on tehneet sen, että sipulikukat nousee, mutta hyvin hidasta ja varovaista on niiden kasvu. Niillä on kaikki kasvuun ja kukintaan tarvittava voima sipulissa, mutta kasvun ja kukinnan aikana, sekä eritoten sen jälkeen ne tarvitsevat myös lannoitusta. Näin ne saavat uudistettua itsensä kesän aikana ja tankattua sipulinsa täyteen voimaan, kukkia komeasti taas ensi keväänä. Eli sipulikukille voit antaa jo nyt lannoitetta, mutta viimeistään kukinnan jälkeen. Niille on olemassa ihan omaakin lannoitetta, mutta ihan yleislannoite auttaa niitä myös paljon.

Vielä tänä päivänä kuulee annettavan neuvoja, että kun sipulikukat on kukkineet, niin ne nostetaan ylös, viedään kuivumaan ja istutetaan syksyllä uudestaan maahan. Kukkiessaan sipuli kuluttaa itsensä hyvin loppuun ja siksi on ensiarvoisen tärkeää antaa niille lannoitetta ja vettä, niin myös kasvurauha kesäksi. Kun ne ovat menneet omia aikojaan lepoon, niin ne voidaan nostaa ja istuttaa syksyllä. Itse en sitä tee, ne saavat kasvaa siinä missä kasvavat koko ikänsä. 

Jos mietitään komeasti kukkivan ja pitkäikäisen kukkasipulien salaisuutta, niin se on oikeastaan hyvin helppo ja yksinkertainen:

  • Keväällä annetaan lannoitetta ja kastellaan tarvittaessa.
  • Kukinnan jälkeen poistetaan tulppaaneilta, narsisseilta ja laukoilta siemenkodat pois. Muilta ei tarvitse.
  • Lehdet saa olla kiinni niin kauan, kunnes ne nahistuvat omia aikojaan. Tämä on itseasiassa hyvin tärkeää, koska lehtien avulla sipuli saa itseensä tankattua auringonvalon avulla kasvuvoimaa seuraavalle keväälle.
  • Jos tarvitsee muuttaa sipuleita uuteen paikkaan, niin tee se syksyllä. Maassa ne säilyvät parhaiten.
  • Syksyllä kannattaa istuttaa hyvälaatuisia kukkasipuleita, niistä on iloa vuosiksi!

Ja myyräkarkotin, se kannattaa olla paikoillaan läpi vuoden, ihan vaan varmuuden vuoksi.

Nurmikon kunnotaminen myyrien jäljiltä

Myyrä-/talvituhoista kärsineen nurmikon korjauksesta oli puhetta viime viikolla. Iloinen yllätys oli se, että Iiriksen kertoman idean kukkasiemenien kylvämisestä tuhokohtiin oli tehnyt muutkin. Loistavaa! Mitäs jos korjaisitkin nuo kohdat kukkaniittysiemenillä?

Lyhyt kertaus siis:

  • Haravalla tasaus ja tallomalla tiiviiksi, myös kolot.
  • Lisämultaa tarvittaessa.
  • Paikkokylvö mahdollisimman pian.

Harson laittaminen kylvöksen päälle muutamaksi viikoksi nopeuttaa itämistä niin paljon, että korjattua paikkaa tuskin enää kesäkuussa huomaa.

Viimeisiä kevätleikkauksia

Kevätleikkauksia on suunniteltu ja tehty jo muutamakin viikko, mutta jokunen on vielä jäljellä.

”Vuotavien” puiden (esim. kirsikka ja luumu) leikkaukset tehdään vasta kesällä tai syksyllä, ei nyt keväällä.

Laikkuköynnöksen leikkuussa pitää olla varovainen ja katsoa joko siinä mahla virtaa. Jos virtaa, niin sitten ei enää leikata.   

Vadelmista on hyvä leikata viime vuonna satoa tuottaneet oksat pois. Jätä 10-15 tervettä ja hyvää versoa rivimetrille. Leikkauksissa voi olla myös lajikekohtaisia hienouksia.  Esim. ”Maurin makea” leikataan perusohjeen lisäksi niin, että viime vuoden versot typistetään n. rinnankorkeudelta. Näin se tuottaa paremmin satoa.

Viikon ”harsovinkki”

Mansikkapenkkien päälle on nyt hyvä heittää harsoa. Harso lämmittää maata ja aikaistuttaa satoa sekä estää hallavioituksia ensimmäisille kukille. Amppelimansikat on toki siinä mielessä helppoja, että ne voi nostaa sisälle kylminä öinä.

Ria’-amppelimansikan taimilla saat mansikat jo tälle kesälle. Nämä voi istuttaa maahankin, nämä kun ovat jo yhden talven talvehtineet Kajaanin avomaalla, niin ei kovistakaan talvista hätkähdä.

Ria’-amppelimansikan taimia saat (9,95 € / 3kpl) täältä.

Kasvullisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amppelimansikka Juha Toikka kevätleikkaukset Kodin Kukat Kodinkukat myyrätuhot puutarhurin vihervinkki sippulikukat


Lisää samasta aiheesta