MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: sipulikukkien siemenkodat pois, omenapuiden oksien taivuttelua ja elämää kukinnan jälkeen

Piha

Kukkineiden sipulikukkien siemenkodat poistamalla varmistetaan ensi kevään kukkaloisto. Hentoja kasveja tulisi nyt hieman tukea ja herukkapensaiden vedensaanti olisi varmistettava marjojen tuotannon aikana. Kukkineesta norjanangervosta saadaan siisti ja omenapuun oksat on hyvä taivuttaa kukinnan jälkeen. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Sipulikukkien siemenkodat pois turvaa ensi kevään kukkaloiston

Paras ja oikeastaan ainut asia, mitä kukkineille kukkasipuleille voi ja tarvii tehdä, on kukkineiden kukkien siemenkotien poisto. Ne kun nappaa pois, niin kukkien kaikki kasvuenergia kääntyy kasvattamaan sipulia ja sehän tietää isompaa sipulia ja komeampia kukkia ensi keväänä. Mitään muuta ei tarvitse eikä kannata tehdä. Kukkavarret ja lehdet saa kasvaa niin kauan kuin vihreinä pysyvät. Toki jos vielä hiukan kukkasipulilannoitetta antaa, niin uudet sipulit kasvavat vieläkin komeammiksi, kestävimmiksi ja antavat vieläkin upeammat kukat ensi vuonna. On ne vain helppoja ja näyttäviä nuo kukkasipulit, oikeastaan ei paljon helpompia voi olla.

Vettä ja raparperinlehtiä herukoille

Herukat ovat pintajuurisia kasveja ja nyt kun niiden marjanmuodostus on käynnissä, niin niiden kastelusta / kosteudesta tulisi pitää hyvää huolta. Vettä olisi hyvä antaa (jos ei sada) 10-20 litraa pari-kolme kertaa viikossa. Vettä annetaan viimeistään silloin, kun mullan pinta alkaa olla noin kymmenensentin matkalta kuivaa.

Yksi kätevä konsti kattaa marjapensaan juuret on laittaa niille raparperin lehtiä sitä mukaa kun varsia katkoo. Lehdet kannattaa siis hyötykäyttää katteena.

Leikataan ja tuetaan rentoja kasveja

Nyt kun kasvu on ollut poikkeuksellisen kiihkeää, niin moni rentokasvuinen tai painavia kukkia kannatteleva kasvi (esim. pionit) tarvii tukea jo nyt. Kasvia voi keventää myös leikkaamalla ylimääräistä pois latvoista, jolloin varret kestää paremmin.

Norjanangervon elämä kukinnan jälkeen

Norjanangervojen kukinta on nyt mitä upeimmillaan ja kyllähän se on upea kasvi muutenkin ja näin kukinnan aikaan aivan ihastuttava. Kukinnan jälkeen se tuppaa jäämään hiukan likaisen näköiseksi, mutta jos siitä poistaa kukkineet osat pois, niin siitä tulee hetkessä upean vehreä pensas koko kesäksi. Ja kasvukin paranee, kun kukinnat on leikattu pois.

Omenapuiden oksien taivuttelua

Nyt kun omenapuidenkin kukinta alkaa olla ohi, niin olisi hyvä aika katsoa tarviiko jotkin oksat saada kasvamaan johonkin tiettyyn suuntaan. Pienet kivet tms. ripustetaan oksiin roikkumaan tai sitten varovasti ohjataan oksia kasvamaan haluttuun suuntaan esim. sitomalla se vedätykseen leveällä kangasnauhalla haluttuun suuntaan. Ihan nuoret oksat saadaan taipumaan jopa pyykkipoikien avulla.

Terveisin, puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

herukka herukkapensas Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat kukkasipuli kukkasipulit norjanangervo


Lisää samasta aiheesta