MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: suojaa puutarhassa talven varalle, torju huonekasvien ötökät

Piha

Nyt on aika suojata puutarhan arat kasvit talven varalle. Myös lumi suojaa kasveja talven pakkasilta ja viimalta. Löytyikö huonekasveista ötököitä? Lue puutarhurin vinkit tunnistamiseen!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Suojaa arat ja syksyllä istutetut köynnökset nyt

Jos pihallasi on arkoja tai syksyllä istutettuja köynnöksiä, niin pieni suojaus olisi niille iso apu talvehtimiseen nyt kun nämä pakkaset näyttävät jatkuvan.

Köynnöksen voi laskea alas ja peitellä havuilla. Näin myös vähän heikommin puutuneet versot eivät palellu.

Vielä tärkeämpi asia olisi suojata juuret eli istutuskohta. Itse laitan hienoa hiekkaa reilun keon (20-30 cm) suojaamaan juurenniskaa. Jalonnetuilla ruusuilla olisi hyvä olla sen jalostuskohdan päällä ainakin 20 cm hiekkaa, tai jos sinulla ei ole hiekkaa, niin multaa. Jalokärhöt säilyy myös paremmin, jos niillä on kunnon suojakeko suojanaan.

Miksi hiekkaa? Ihan siitä syystä, että se paitsi suojaa, niin se myös sulaa ja laskee keväällä sulamisveden läpi ja näin juuret saavat vettä mahdollisimman aikaisin. Muutoin voi keväällä olla vaarana, että juuret ovat vielä jäässä, kun versot alkavat auringon lämmön vaikutuksesta heräillä ja kasvaa. Kasvilla on toki vararavintoa, mutta se loppuu melko pian, jos juuret eivät saa ravintoa. Mikäli käytät multaa, tai etenkin turvetta suojaamiseen, niin se olisi hyvä poistaa ajoissa keväällä tai ainakin kastella lämpimällä vedellä hyvissä ajoin. 

Talvisuojaukset voi aloittaa

Sääennuste näyttää siltä, että pakkaset jatkuvat ja maa on jo pinnasta jäässä. Nyt voit siis huoletta laitella tarvittavat talvisuojahavut niiden kasvien päälle, joita on hyvä suojata. Tosin jos lunta tulee lisää, niin erillisiä suojia ei edes tarvitse laittaa, lumi on siinä hommassa paras mahdollinen suoja.

Mikäli syyssipulien istuttaminen jäi ihan viime päiviin, niille olisi hyvä apu kasata lunta päälle. Se suojaa ja pitää maata lämpimänä, että sipulit saavat vielä juurtua.

Huonekasveissa kirvoja vai ripsiäisiä?

Muutamia kysymyksiä on tullut näistä, että mitä tuholaisia on ilmestynyt sisälle tuotuihin huonekasveihin. Kirvoja, ripsiäisiä vai jotain muuta. No ensiksi on tietysti tärkeintä tunnistaa mitä ne ovat, ennen kuin voi aloittaa torjunnat. Kelta-ansoilla sen selvittäminen on yleensä helpoin ja paras tapa.

Hyvä tunnistussivusto on tämä Ötökkätieto-sivu. Siellä on Heikin ja Leenan loistavat kuvat ja vinkit tunnistamiseen sekä torjuntaan. 

Talvisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kirva Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki ripsiäinen talvisuoja talvisuojaus


Lisää samasta aiheesta