MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: suojia ikivihreille, koulinnat käyntiin

Piha

Lämpöisen jakson jälkeen ilmat kylmenivät, joten nyt olisi se hetki, kun kannattaa laittaa suojattaville kasveille suojat paikoilleen. Mielellään nyt jo viikonlopulla. Ensimmäisiä taimia pääsee jo koulimaan. Varaathan riittävästi aikaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ainakin kaikki nuoret havuistutukset kannattaa suojata ja samoin rodot sekä muut muutaman vuoden vanhat, ainavihannat istutukset. Etenkin jos ne ovat alttiina suoralle auringonpaisteelle edes osankin päivästä.

Mikä on suojaamisen ja suojien idea? Se on hyvä ymmärtää, ettei vain laita suojia tavan vuoksi tai koska naapurikin niin tekee.

Päivällä lämmin sää saa kasvit heräämään ja haihduttamaan vararavintoaan. Mikäli juuret eivät ole sulassa maassa, niin kasvi kuivuu ns. nestehukkaan. Kasvit eivät siis palellu ahava aikana, vaan kuivuvat.

Nuorien kasvien juuristo on vielä niin pinnassa, että maa on jäässä eikä täten pysty ruokkimaan kasvia (tänä vuonna routaa kun ei ole, niin tätä tilannetta tuskin on, mutta noin yleensä). Vanhemmilla kasveilla juuristo on jo usein niin syvällä, että siellä ei ole routaa ja toisaalta ne ovat myös karaistuneet paremmin näihin oloihin.

Hyvä suoja on tuettu ja hengittävä:

  • Vahva ja hyvin maassa kiinni oleva tukikeppi estää kankaan painumasta kasvin päälle esim. lumen takia.
  • Kangas on hengittävä, mutta tiivis ja varjostava esim. juutti- tai varjostuskangas. Ohuen kankaan voit laittaa kaksi- tai jopa kolminkerroin, jos sille tuntuu.
  • Päälle jätetään ilma-aukko, jotta lämmin ilma pääsee ulos, eikä nosta lämpötilaa liikaa kankaan sisällä. Tämä on oikeasti hyvin tärkeää ja valitettavan usein näkee liian tiukalle hupulle käärittyjä luomuksia, joiden sisällä kasvin on tukala olla, etenkin aurinkoisina päivinä.

Ensimmäiset koulinnat käynnissä

Etenkin led-lampun alla olevat kylvökset nousee niin nopeasti, että koulintaan pitää melkein varautua heti kun on ”kylvöskahvit” juonut. Siinä on kyllä se hyvä puoli, että kylvös saa niin paljo ja niin hyvää valoa, että vaikka taimettuminen tapahtuukin nopeasti, niin taimet eivät lähde holtittomasti venymään valoa etsiessään. Pysyvät napakoina ja helposti koulittavina. Etenkin kun vielä pidetään taimettumisen jälkeen lämpötila ennemmin viileänä kuin kuumana.

Itse kouliminen on mukavaa ja antoisaa puuhaa, kun siihen varaa sopivasti aikaa ja tarvittavat tavarat. Itse pidän tuon ajan varaamista kaikkein tärkeimpänä. Tuo on nimittäin puuhaa, josta saa joko pahimmillaan stressin (myöhässä ja kiire) tai mitä nautinnollisimman hetken (ajoissa ja aikaa).

Ja näinhän se kouliminen käy:

  • Koulitaan taimet taimimultaseokseen – tai kukkamultakin käy, mutta ei kumminkaan koskaan ns. mustiinmultiin. Ne ovat liian vahvoja ja tiivistyvät liian helposti, jolloin taimet kärsii ja pahimmillaan kuolee – ja saat vieläpikk ukärpäset kaupan päälle.
  • Koulitaan yleensä heti kun ensimmäiset lehdet ovat ilmestyneet tai ainakin pian sen jälkeen.
  • Taimi nostetaan irti ottamalla lehdestä kiinni ja kylvötikkua (lyijykynä tai muu vastaava tikku) apuna käyttäen. Tätä näkee usein tehtävän väärin, jopa kohtalokkain seurauksin eli otetaan kiinni taimen varresta eikä lehdestä. Nyt jos tuosta hennosta varresta puristaa hiukankin liian kovaa, niin se vaurioituu ja taimi kuolee. Lehdestä kun ottaa kiinni, niin se paitsi kestää käsittelyä paremmin, niin se ei haittaa taimen kasvua, vaikka lehti hieman vaurioituisikin.
  • Taimet koulitaan yleensä 6-8 cm taimiruukkuihin ja kun niistä on tullut aikanaan ns. juuret läpi (= juuret esiin ruukkujen pohjasta) niin sitten vasta istutetaan isompiin ruukkuihin tai penkkeihin.
  • Taimet nostetaan samalla nostolla taimiruukkuun tehtyyn reikään ja tiivistetään multa kevyesti nipistämällä taimen ympäriltä. Useimmiten taimet istutetaan myös syvempään, mutta ei kuitenkaan niin syvään, että sirkkalehdet peittyvät.
  • Koulittuja taimia pidetään aluksi valossa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa. Ja lämpötila yleensä ennemmin alle +20°C-astetta kuin yli.
  • Sitten kevyttä sumuttelua ja juttelua niille päivittäin.

Kastelusta vielä sen verran, että jos vain mahdollista, niin kastele alakautta ja taimet kannattaa pitää ennemmin hiukan janoisina kuin liian märkinä. Näin juuristo kehittyy ja kasvaa parhaiten.

Lannoittamisesta voisin sanoa, että hyvänä nyrkkisääntönä olen pitänyt, että annan laimeaa lannoitevettä joka kastelukerralla noin 50 % normaalivahvuudesta. Sitten kun juuret ovat läpi ruukun ja kasvu selvästi kiihtyy, niin sitten vasta täysillä vahvuuksilla.

Ja kun istutan taimet lopullisille kasvupaikoille, oli se sitten amppeli, ruukku tai penkkiin, niin siinä yhteydessä laitan lannoitekävyt, ja ne hoitavatkin sitten koko kesän peruslannoituksen siellä ihan itsestään. Nuo ovat ehkä yksi hienoimpia puutarha-alan innovaatioita ikinä. 

Mikä tuo ”Fleuro Star” -merkki on?

Tuli kysymys, että mikä tuo ”Fleuro Star” merkki tuon uuden ’Midnight Gold” -petunian yhteydessä on.

Tuo merkki on hyvinkin arvostettu merkki ja sen saantiin vaaditaan hyvin paljon pitkäjänteistä jalostustyötä, joskus jopa vuosikymmeniä. Ja ennen kaikkea tuo merkki on osoitus siitä, että kyseinen kasvi on mitä parahin juuri koitipuutarhassa ja aivan normaaleissa olosuhteissa. Ei mikään erityishoitoja tai -olosuhteita vaativa ammattipuutarhurin kasvi.

Tätä merkkiä varten kasvit ilmoitetaan vain kerran ja yhtenä vuonna. Kasveja arvostelee 30 huippuammattipuutarhurien ja jalostajien tarkasti valikoitunut ryhmä Euroopasta. He kaikki testaavat ja arvostelevat kasvit omissa oloissaan ja erilaisissa kasvuympäristöissä. Sitten he kokoontuvat, esittelevät tulokset ja näkemykset kasveista (joita voi olla satoja) ja näistä valitaan neljästä viiteen kasvia finaaliin ja yksi voittaja. Käytännössä jo kaikki mukaan päässeet kasvit ovat huippuja, ja finalistit sitten niitä kaikkein kirkkaimpia ”tähtiä”. Ja tärkeintä tässä on tosiaan se, että ne paitsi arvostellaan hyvin perusteellisesti ja ammattimaisesti, niin ne testataan ja arvostellaan nimenomaan kotipuutarhoissa ja niitä vastaavissa olosuhteissa.

Ja tätä merkkiä ei saa käyttää mitkään muut kasvit, kuin ne joille se on myönnetty. Eli tuon merkin omaaviin kasveihin voit aina luottaa, että ne edustavat ihan varmasti parasta mahdollista laatua. Ja minusta on uskomattoman hienoa ja etuoikeutettua, kun saan näitä kasveja kasvattaa ja sinullekin toimittaa.

Näitä Fleuro Star -palkittuja kasvejahan on meillä ollut useampiakin, mutta yksi parhaiten muistetuista ja vieläkin halutuista oli tämä Double Pink Tastic’ miljoonakello. Sekä tietysti tämä tämän vuoden Fleuro Star -palkittu ’Midnight Gold’ petunia.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ahava Fleuro Star Juha Toikka kasvien suojaaminen kevätkylvö kevätkylvöt kevätsuojaus Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta