MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: syysistutusten lähtölaskenta, varaudu jäniksiin ja jyrsijöihin

Piha

Pian päästään kunnolla syysistutusten pariin! Nopeuta ensi kevään kukkaloistoa istuttamalla syyssipuleita, perennoja, puita ja pensaita jo tänä syksynä. Nosta amaryllikset sisälle lepoon, ja peittele porkkanat kellariin turpeeseen. Varaudu myös jäniksiin ja jyrsijöihin, sillä ne ovat pian täällä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Asia mikä kihelmöi nyt kovin, on että pääsisi tekemään jo näitä syyistutuksia. Uusia puita, pensaita, perennoja ja tietenkin kukkasipuleita.

Puut ja pensaat alkavat olla siinä kunnossa, että varmaan ensi viikosta alkaen niitä alan toimittamaan, samoin kukkasipulit. Tosin kukkasipuleilla nyt ei ole kiirettä maahan vielä vähään aikaan. Maltetaan odottaa, että maa jäähtyy pysyvästi alle +10°C-asteen ja istutetaan vasta sitten. Toki esim. krookukset voi ja on ehkä hyväkin istuttaa jo aiemmin, mutta ei juuri muut. Perennojen suhteen tilanne näyttää myös hyvälle, eli parin viikon päästä nekin alkavat olla valmiita uusiin koteihin. 

Talvivalkosipuleistakin alkaa osa olla jo valmiita lähetyksiin ja niitä toimittelen myös pikkuhiljaa, mutta niitä ei sitten istuteta kuin vasta kuukauden-parin päästä. Odotetaan, että maa jäähtyy alle +5°C-asteen ja vasta sitten laitetaan kynnet maahan. Penkit voit ja on hyväkin valmistella jo etukäteen.

Näiden Ljubashojen kysyntä on ollut niin kiivasta, että suosittelen varaamaan omasi ajoissa. Kollega tosin lupasi katsoa tarpeen vaatiessa, että riittäisikö häneltä vielä lisäsipuleita meille. Etenkin nämä isot koot viedään nyt käsistä häneltäkin.

Talvivalkosipulien kasvattamisen suosio siis kasvaa kasvamistaan. Eikä ihme, mikäs sen parempaa kuin oma kasvattamat valkosipulit! Ja miten helppoja ne on kasvattaa, ja kukkapenkissä ne pitävät myyrätkin loitolla.

Aikainen (ja fiksu) lintu nappaa parhaat talvivalkosipulit siis nyt täältä, 14,95 € / 10 kpl tai 39,95 € / 30 kpl (ovh. 44,85).

Pionien paras istutusaika on syksyllä

Myös Pionien ehdottomasti paras istutusaika on näin syksyllä. Niistä on myös hyviä uutisia – lämmin kesä on hellinyt ja suosinut niiden kasvua erityisen hyvin ja nyt nostetaan ennätys isoja juurakoita ylös. Ja sehän tietää upeita kukkia runsaasti jo heti ensi kesälle.

Pioneja on varattu myös innokkaasti, mutta tämä meidän juhlalajike (Itoh-Pioni ’Cora Louise’) on sovittu viljelijän kanssa, että sitä riittää mahdollisimman monelle. Ne kaikki on varattu nimittäin ensisijaisesti meille ja parin viikon päästä ilmoitan sitten lopullisen määrän heille.

Näin hyvää Pioni-tarjousta (-60%)  ei ehkä vähään aikaan saada, joten nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen!

Itoh-Pioni ’Cora Louise16,95 € / 1 kpl tai 39,95 € / 3 kpl

Ja kaikki muut Pionit löydät kootusti täältä.

Amaryllikset sisälle ja lepoon

Kun kylmät kelit alkavat kolkutella ainakin tilapäisesti, niin amaryllikset ovat sellaisia kasveja, jotka eivät siedä pakkasta lainkaan – eli ne olisi hyvä nostaa nyt sisälle. Ja muutenkin niiden on hyvä aika siirtyä lepoon ja virittäytymään uuteen kasvukauteen ja kukintaan.

Joten jos sinulla on amarylliksiä ulkona kasvamassa, niin tee näin:

  • Nosta sipulit lämpimään, älä kastele.
  • Kun lehdet kellastuvat ja nahistuvat, leikkaa ne poikki n. 2-3 cm sipulin kaulan yläpuolelta.
  • Siirrä sipulit n. +10°C-asteiseen, pimeään paikkaan, ja anna olla siellä vähintään 2 kuukautta.
  • Pese sipuli, istuta uudestaan ruukkuun ja nosta lämpöiseen paikaan kukkimaan.

Huom. Tuo lepoaika (minimissään 2 kuukautta) on hyvin tärkeä vaihe, koska juuri tuon lepoajan lopussa sipulin sisälle kehittyvät kukka-aihiot. Tarkkaa aikaa on mahdotonta sanoa, tuo on enempi sellainen ”nyrkkisääntö”. Kukkien kehittymiseen vaikuttavat paitsi lajike, niin myös kasvuajan olosuhteet sekä tietysti lepoajan lämpötila. Ja se on joka lajikkeella hiukan eri. Vaihteluväli on  lajikkeesta riippuen n. 4 viikosta aina 14-15 viikkoon, ihan ammattiolosuhteissakin. Väkisin sitä ei voi nopeuttaa, ainoastaan pitää huoli mahdollisimman oikeista olosuhteista.

Jouluamaryllikset tulevat valikoimaan tänäkin vuonna, vaikka ne eivät syyskuvastoon vielä ehtineetkään. Mukana on tuttuja lajikkeita ja muutama uusikin – ja isot sipulit tietenkin.

Porkkanat kellariin

Porkkanoiden säilöminen on äärettömän helppoa. Ne kun laittaa ihan peruskasvuturpeella täytettyyn laatikkoon ja kellariin, niin säilyvät kevääseen asti. Tosin olen kuullut tästäkin sellaisen version, että epäonnistumien oli tullut, vaikka ”niin puhtaaksi oli pesty porkkanat ennen kellariin laittoa ettei varmasti siitä jäänyt kiinni”… vai olisikohan juuri se ollutkin se syy? 

Jänisverkot paikoilleen

Sen verran palaan tuohon Leenan ja minun videoon, että  puhuttiin kuinka fiksua ja tärkeää on laittaa jänissuojat paikalleen heti istutuksen yhteydessä. Yhtä tärkeää on laittaa se ajoissa myös kaikille nuorille puille. Eli laita jänisverkot paikoilleen ennemmin nyt ja ajoissa, kuin yhdenkään yön liian myöhään. 

Pellot puitu, hiiret siirtyy talviasumuksiin – ennaltaehkäisy on paras tapa

Tuttu tilanne näin syksyllä, kun pellot alkavat olemaan puitu ja muutenkin ensimmäiset kunnon kylmät yöt vierailevat, niin hiiret alkavat hiljalleen etsimään sopivia talviasuntoja itselleen. Siksi minä napsautan hiirikarkottimet päälle aina ennemmin hiukan aikaisemmin kuin myöhemmin.  Näin ne ovat jo päällä, kun hiiret alkavat etsiä paikkoja ja tuo niitä häiritsevä ääni kertoo niille, ettei tänne kannata asettua. Lähtevät paljon helpommin nyt, kun sitten jos asettuvat taloksi. Suosittelen sinulle samaa taktiikkaa, niin saat olla rauhassa koko talven, eikä tarvitse loukuilla tai myrkyillä pelailla.

Näitä laboratorio testattuja ja ääni säädettyjä karkoittimia saat sinäkin verkkovirtatoimisena 34,95 € (ovh. 45,00).

Istutuspuuhia kovasti odottavin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hiirikarkotin Juha Toikka jänisverkko Kodin Kukat Kodinkukat pioni pionin istuttaminen puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta