MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: syyslannoituksen aika on nyt, kuivuus auttaa kitkennässä

Piha

Nimensävastaisesti syyslannoitteen aika on nyt heinä-elokuussa. Näin kasvi ehtii hyödyntää lannoitteen ennen kuin lakastuu syksyllä. Vallitseva kuivuus helpottaa puutarhurin kitkentätöitä. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Viime viikolla oli ensiesitys minun ja Leenan ideasta tehdä tällaisia ajankohtaisia aiheita käsitteleviä videoita. Lähinnä niin, että me jutustelemme aiheista kansantajuisesti ja pysytään kumminkin tutkituissa ja oikeissa tiedoissa. Toki pienellä huumorilla höystettynä. Ja voi miten paljon tuli ihania palautteita! Niin kiitosta kuin aihe- ja kehittelyideoita.  Otamme ne kaikki huomioon, kun tehdään näitä lisää.

Ja jos sinulta jäi katsomatta tämä syyslannoitusjakso, niin sehän löytyy tästä:

Syyslannoituksesta lyhyesti

Toiveita tuli myös videon aiheiden tiivistämisestä tekstinä, niin jos tähän alle listaan videon pääpointit.

Tiivistys syyslannoituksesta:

 • Koko syyslannoitteiden nimi pitäisi muuttaa esim. loppukesän lannoitteeksi, jotta se tulisi annettua oikeaan aikaan – eli nyt heinäkuussa ja viimeistään elokuussa.
 • ”Syyslannoituksen” tarkoitus on vahvistaa solukkoja ennen kuin kasvin elintoiminnot hiipuvat syksyn tultua.
 • Annetaan puille, pensaille ja marjakasveille vahvistamaan silmuja ja kukka-aihioita talvea vasten.
 • Ruohovartiset ei tarvitse, koska kasvusto lakastuu.
 • Annetaan fosoria  (P) ja kaliumia (K), ei typpeä (N9). Poikkeuksena mansikka, jolle pieni typpimäärä sadonkorjuun jälkeen on eduksi.
 • Lannoitustarve määräytyy sen mukaan mitä on ”viety ja tuotu” eli kasvien ravinnetaseesta. Kesällä kasvit tarvitsevat kaliumia ja fosforia uusien kukka-aiheiden ja silmujen kehittämiseen.
 • Nyt kun on ollut kuumaa ja kulutus kovaa, niin sitä tärkeämpää on antaa kasveille sitä mitä ne on kuluttaneet, jotta satoa ja kukkia jaksaa tulla myös ensi vuonna.
 • Myöhään syksyllä, kun jo lehdet kellastuvat ja kasvu hidastuu, lannoite ei enää ehdi vaikuttaa.
 • Kaupallisia valmisteita on useita. Karjanlannoista parhaiten syyslannoitukseen soveltuu hevosenlanta, koska sen typpipitoisuus on alhainen.
 • Parhaiten tehoaa ja toimii kastelulannoitteena annettava lannoite. Se menee heti ja kaikki kasvin käyttöön, ei jää käyttämättä eikä huuhtoudu sateiden / kastelun kautta pois kasvin ulottuvilta.
 • Lannoitteissa on eroja, niihin kannattaa tutustua huolella. Kaikki syyslannoitteet ei siis ole läheskään saman sisältöisiä, vaikka myydäänkin samalla ”syyslannoite” nimellä.
 • Tämä ”syyslannoitus” on yksi parhaita asioita, joita voit tehdä kasveille ja niiden hyvälle kasvulle myös ensi vuonna. Pieni vaiva ja kustannus, mutta iso ja monikerroin vaivan arvoinen hyöty.  Tosin eipä tuo nyt kovin vaivalloistakaan ole, laita vain ruokalusikallinen jauhetta kastelukannuun, vettä päälle ja kastele.

Minun käyttämä ja suosittelema syyslannoite on tämä vesiliukoinen jauhe. Sitä laitetaan ruokalusikallisen verran kastelukannuun ja kastellaan kasvit 1-2 (3) kertaa heinä-elokuun aikana. Käyttämätön jauhe säilyy vuosia, kun pidät pussin kuivassa paikassa. Liukenee hyvin myös viileämpään veteen.

Ammattilannoite (N-P-K) 0-20-24, 500g pussi hintaan 4,95 €.

Kuivuus on myös kitkijän kaveri – pujot kuolee nyt kerta kitkentään 

Tässä meillä kun ei ole satanut tippaakaan moneen viikkoon ja nämä helteet tekevät sen, että kuivemmissa paikoissa koivut jo kellastuu ja kasvit nuokkuu heikkoina jo muutenkin. Eli nyt kun kiskoo rikkakasvit pois maasta, eipä jaksa uutta versoa enää kasvattaa. Kitkeminen näillä keleillä on totisesti hikistä hommaa, mutta vähän kerrallaan ja ajatus siitä, että niistä pääsee eroon kerta kiskaisulla ja ilman torjunta-aineita saa kyllä jaksamaan yllättävän hyvin.

Kastellaan ja sumutellaan

Kasteluvesi ei saisi olla liian lämmintä. Itse teen niin, että täytän / jätän kastelutynnyrit puoliväliin täyteen kastelun jälkeen. Ja ennen seuraavaa kastelua lasken sen täyteen kylmää kaivovettä. Näin se on sopivan lämmintä, raikasta ja happipitoista. Ja kastelen aina myöhään illalla / yöllä. Ei kastella liikaa, vaan kokeillaan joko sormella mullan kosteutta, tai itse ainakin kokeilen ruukut ja amppelit nostamalla niitä ilmaan ja paino kertoo parhaiten kastelu tarpeen.

Helteisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kitkeä Kodin Kukat Kodinkukat lannoittaa pujo rikkaruoho syyslannoite


Lisää samasta aiheesta