MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: taimimullan käsittely harsosääskien varalta, siementen kylmäkäsittely

Piha

Harsosääsket ovat taimille hengenvaarallisia tuholaisia. Siksi on hyvä käsitellä taimimulta ennen hentojen taimien istuttamista. Osa siemenistä tulisi myös kylmäkäsitellä ennen kylvöä - puutarhuri neuvoo miten!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Etenkin taimimullassa olevat harsosääsket ovat haitallisia tai jopa tuhoisia juurtuville taimille. Harsosääskien toukat käyttävät ravintonaan taimien juuria ja juuret ovat alussa niin hennot, että pahimmillaan ne kuolevat. Isommissa kasveissa harsosääsket inhottavat lähinnä puutarhuria.

Harsosääskien munat talvehtivat mullassa ja siksi ne on hyvä yrittää hävittää ennen kuin varsinaiset taimikasvatukset alkavat.

Mullan kuumentaminen esim. uunissa yli +100°C-asteessa tuhoaa niitä jonkin verran, mutta huonommin kuin aiemmin on luultu. Lisäksi mullan kuumentaminen tappaa siinä tärkeitä mikrobeja, joten sitä ei kannata tehdä ainakaan taimi- tai kukkamullille.

Siemenmullalle sen voi periaatteessa tehdä, koska siinä siemenet vain esikasvatetaan, mutta toisaalta niiden koostumus on myös sellainen, että niissä harsosääskiongelmaa ei yleensä ole.

Paras tapa on ”kylmä-lämmin-kylmä” -käsittely multasäkeille ennakkoon. Tämän on huomattu tuhoavan harsosääskejä parhaiten. Lyhyesti siis:

 • Kylvömullan voi kuumentaa tarvittaessa, sen sijaan taimimultaa ei pidä mennä kuumentamaan.
 • Multa ei saisi kuumeta yli +50–60°C-asteen.
 • Paras tapa taimi-/kukkamullassa mahdollisesti olevien harsosääskien vähentämiseen on tuoda multapussi huoneenlämpöön viikoksi – sitten viedä se ulos jäätymään ja sitten tuoda se uudelleen sisälle.
 • Harsosääskiä ei tarvitse pelätä, mutta niitä on hyvä tarkkailla esim. kelta-ansoilla. Ne ovat yleensä haitallisia vain juuri koulituille, hentojuurisille taimille.
 • Myös mullan pinnalle laitettavat vermikuliitti ja perliitti ehkäisee harsosääskiä.
 • Juuriston omaa hyvinvointia ja kasvua kannattaa tukea laittamalla mullan sekaan juurtumisrouhetta.

Siementen kylmäkäsittely 

Osa siemenistä tarvitsee itääkseen ns. kylmäkäsittelyn. Se tarkoittaa, että siemen virittyy kasvuun vasta, kun se on ollut riittävän kauan alle +5°C-asteen. Tämä koskee valtaosaa omasta puutarhasta tai luonnosta syksyllä kerättyjä siemeniä, mutta myös osaa kaupasta ostettuja siemeniä. Luonnossa siemenet saavat kylmäkäsittelyn ihan luonnostaan talven aikana. Etenkin monet ostettavat perennojen siemenet ovat sellaisia. Siemenkauppiaalta kannattaakin aina varmistaa, että tarviiko kylmäkäsittely tehdä vai onko se jo mahdollisesti tehty. On nimittäin harmi, jos kalliit siemenet menevät hukkaan sen takia. 

Lajista riippuen kylmäkäsittelyaika on 4-12 viikkoa, joten puuhaan on kohta kiire joidenkin lajien osalta. Kylmäkäsittelyn voi tehdä parilla eri tapaa:

Jääkaapissa

 1. Sekoita siemenet melko kosteaan hiekka-turvesokseen, laita ne pussiin ja huoneenlämpöön pariksi viikkoa. Muista jättää pieni ilmareikä pussiin.
 2. Siirrä pussi jääkaappiin (+4°C-astetta) tarvittavaksi ajaksi. Jos et ole varma ajasta, niin pidä pusseja jääkaapissa vähintään kaksi, mielellään jopa kolme kuukautta.
 3. Kun pussissa alkaa näkyä itämisen merkkejä, nosta pussi huoneenlämpöön valoisaan paikkaan.
 4. Kouli normaalisti kylvö-, taimi- tai kookostaimimultaseokseen.
 5. Mikäli mitään eloa ei pussissa ala näkymään, niin älä luovuta, vaan levitä pussi laakeaan astiaan ja peitä kevyesti hiekalla tai vermikuliitilla, ja katso jos itämisen ihme toteutuu sittenkin.

Ulokna

 1. Tee alkutoimet samoin kuin jääkaappiversiossa, mutta levitä seos suoraan  kylvöastiaan (muista katsoa, että astian pohjassa on reiät).
 2. Siirrä astia sisälläoloajan jälkeen pariksi-kolmeksi kuukaudeksi ulos ja peitä astia kokonaan lumella.
 3. Katso, että astia on koko ajan lumen seassa, eikä leutoina ajanjaksoina vesi pääse hukuttamaan siemeniä (siksi kunnon reiät kylvölaatikon pohjalla ovat tärkeitä).
 4. Jatka jääkaappiversion kohdasta 3 eteenpäin samalla tavalla.

Ja jos kylvät useampia lajeja, niin muistathan kunnolliset nimilaput, etteivät mene sekaisin… 

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

harsosääski Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki siementen kylmäkäsittely taimimulta


Lisää samasta aiheesta