MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: talvetettujen herättelyä ja kylvöpuuhia

Piha

Talvetettuja kesäkukkia voi pikkuhiljaa alkaa herättelemään tähän kasvukauteen. Myös kevätkylvöt jatkuvat, kylvö vuorossa mm. chilit, paprikat, kasvihuonetomaatit sekä orvokit ja lobeliat.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valon määrä alkaa lisääntyä siihen tahtiin, että viileässä, ilman lisävaloa talvetetut pelargonit ja verenpisarat voisi pikkuhiljaa herätellä kevääseen Ja näin minä sen perinteisesti teen:

Annan aina ensin kevyesti ihan pelkkää puhdasta vettä.

Mullan- ja ruukunvaihdot teen myös jo tässä vaiheessa, samoin jos vaihdan esim. pelkän pintamullan.

Laitan kasvun, kukinnan ja talvettamisen takaavat ”salaiset aseet” eli lannoitekävyt mullan sekaan. Niillä turvaan hidasliukoisen ja oikean peruslannoituksen koko kesäksi, aina syksyyn asti.

Myös kastelukiteet lisään samalla mullan joukkoon. Jos tiedän kasvin olevan kesällä erityisen kuumalla paikalla, niin laitan tupla-annoksen. Kastelukiteet ovat hyvä tapa tasata kasteluvälejä ja helpottaa hoitotöitä, että eipä juuri kätevämpiä ole. Kestävät kolmisen vuotta toimivina ja lopuksi kompostoituvat täysin.

Aluksi pidän kasvit pois suorasta auringonvalosta. Vasta kun kasvua on tullut kunnolla esiin, siirrän ne täyteen auringon valoon. Liian aikaisin siirrettynä saattaa tulla polttovioituksia.

Led-kasvivalon alle ne voi siirtää heti, koska se ei polta kasveja lainkaan.

Uusia pistokkaita onkin sitten hyvä ottaa sitä mukaa, kun kasvua tulee. Pistokkaat laitan juurtumaan kasvatusnappeihin ja minikasvihuoneisiin. Pistokkaat juurtuvat näissä melkein kuin itsestään!

Leikkaaminen onkin sitten se seuraava asia ja itse suosin maltillista tapaa, eli esimerkiksi pelargoneissa annan kasvun tulla ihan rauhassa ennen kuin leikkaan mitään pois. Näistä kuvista näet hyvin, kuinka ensin uutta kasvustoa tulee vain alas ja kun menee muutama viikko, niin nämä ”kuivatkin” varret ovat puhjenneet kasvuun. Vasta kesäkuussa leikkaan sitten pois ne missä ei ole mitään kasvua.

↑ 2-3 viikkoa ja 2 kk.

Runkomalleissa annan tietysti rungon olla rauhassa ja leikkaan vain yläosaa. Rungosta mahdollisesti esiin tulevat versot taitan heti pois.

Lisälannoittamisen aloitan vasta kun kasvua on ilmestynyt – ja sekin aluksi hyvin miedolla lannoitteella. Kun kasvu alkaa kiihtyä annan kastelulannoitetta melko reippaasti, jotta kasvu lähtee hyvin käyntiin. Kesän alussa lopetan lannoitekastelun (lähes) kokonaan, sillä lannoitekävyt pitävät huolen riittävästä lannoituksesta. Näin kasveista on tullut reheviä ja koko kesän komeasti kukkivia.  Myöhemmin kesällä voi antaa taas kastelulannoitetta sen mukaan millainen kesä on ollut ja mille kasvit näyttävät.

Elokuussa annan pari kertaa syyslannoitetta kasteluveden mukana ja näin kasvit alkavat ajoissa valmistautua tulevaan lepokauteen.

Mitä seuraavaksi kylvetään?

Kylvöhommia tehdään jo kiihtyvällä tahdilla. Jos olit ajatellut jotain näistä kylvää, niin pikkuhiljaa olisi hyvä aika pistää ainakin näiden siemenet itämään: orvokit, lobeliat, kasvihuonetomaatit, chilit, paprikat, munakoisot, mintut, purjot, jättisipulit, tuoksumatarat, laventeli, rosmariini ja lehti-mukulasellerit.

Siemeniä tarjolla (valikoidusti) myös meillä

Valitsin tälle keväälle toivomusten mukaan myös hiukan siemeniä valikoimiimme. Valitsin sellaisia peruskotitarpeisiin hyvin soveltuvia ja mielestäni parhaita lajikkeita niin syötävistä (mm. porkkana, herne,  punajuuri, tilli, persilja, basilika ja sitruunakurkku) kuin ns. kumppanuuskukista (kehäkukka, samettikukka) ja suositun niittykukkakankaan lisäksi irtosiemeniä, jos haluat jotain lisää tai pelkästään jotain kivaa ja helppoa kukkivaa. Niitä on sekä sekoituksina että lajikkeittain.

Tuon valikoidun setin siemenistä (joka ei siis ole suuri, mutta sitäkin tarkemmin valikoitu ja harkittu) näet kokonaisuudessaan yhdellä vilkaisulla täällä

Vinkkikuvasto – maailmalta mukaan tarttuneita ideoita

Jos kaipaat ideoita tai haluat muuten vain katsella kukkajuttuja erilaisin ideoin toteutettuna, niin ideoita pääset selailemaan täältä, heti tuon taimikuvaston alta. Ja sen voin luvata, että näitä ideoita ja kuvia ei juuri muualla vastaan tule. Nämä kuvat kun on valtaosin otettu meidän alan ammattinäyttelyissämme ympäri maailmaa. Näissä on kukat aina pääosissa eikä mitään ihme virityksiä, vaan pienellä vaivalla ihan jokaisen toteutettavissa. Kun vain idean näkee ja soveltaakin toki aina voi.

Lähenevän kevään jo aistiva puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kesäkukkien talvetus kevätkylvö kevätkylvöt Kodin Kukat Kodinkukat kylvää kylvökalenteri


Lisää samasta aiheesta