MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: talvivalkosipulit maahan ja viimeiset kesäkukat talvisuojaan – tulisiko haravoida vai ei?

Piha

Ilmat ovat viilentäneet maaperän sopivaksi myös talvivalkosipulin istuttamiseen. Varmista siis ensi kesän sipulisatosi jo nyt! Siirrä myös viimeiset kesäkukat talvisuojaan viimeistään nyt ennen kuin pakkanen puraisee kunnolla. Ja entäpä se ikuisuuskysymys - haravoidako vai ei? Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ilmat on viilentäneet maat nyt täydellisen hyvään istutuslämpöön ja sateitakin on tullut juuri sopivasti, joten nyt on paras aika istuttaa talvivalkosipulit maahan. Toki ihan Pohjois-Suomi on saanut jo niin paljon lunta, että siellä nämä on jo varmasti istutettuina, mutta muualla Suomessa aika on nyt kohdillaan.

Otetaanko pieni ja lyhyt kertaus istuttamiseen:

 • Istutetaan, kun maan lämpötila on tippunut pysyvästi alle +5°C-asteen.
 • Istutetaan n. 5–7 cm syvyyteen. Jos istutat syvempään, niin ”lanaa” maa keväällä niin, että kynnen päälle jää vain muutama sentti maata. Liian syvään istutetut kynnet tuottaa pieniä sipuleita, liian pintaan istutetut voivat talven aikana paleltua.
 • Istutetaan kantapuoli alaspäin.
 • Istutus 10–15 cm välein, riviväli 40–50 cm. Kunnon riviväli helpottaa hoitamista kesällä.
 • Syvään muokattu, palaneella hevosenlantakompostilla vahvistettu kohopenkki on paras. Vesi ei saa jäädä makaamaan kynsien luo.
 • Levitä juuri ennen talventuloa penkin päälle 10 cm koivunlehtiä tai olkia. Tästä on hyötyä etenkin silloin, jos on vähäluminen talvi. Haittaa siitä ei koskaan ole.

Tässä lyhykäisyydessään tuo mitä syksyllä näille tarvii tehdä ja huomioida. Katsotaan sitten taas keväällä ja kesällä mitä juttuja silloin tehdään ja koska. 

Erä ”käyttölaatuisia” valkosipuleita tarjolla nyt

Kovasti on tullut kyselyjä, että onko tänä vuonna tarjolla sitä edullisempaa (=käyttölaatuisia) valkosipulierää lainkaan, niin kuin viime vuonna oli. Nyt kun lajittelut alkaa olla tehty ja omat istutukset ovat vielä edessäpäin, niin saanhan minä tuolta erän niitäkin järjestettyä.

Eli Ljubashan samaa, tuoretta, ilman kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita viljeltyä viljelyerää kuin nuo isotkin (50/+), I / II-luokassa (laatu on ykkösluokkaa, mutta koko on 40/50+)  on pakattu n. 2 kg pakkaukseen ja sipuleita on noin 50 kpl. Näistä riittää hyvin siis talveksi syötäväksi sekä istutuksiinkin. Pakkauksia on vain rajallinen määrä eli kannattaa varata heti. Nämä saan sinulle matkaan heti alkuviikosta.

Lyhyesti:

 • I / II-laatu (koko 40/50+) = käyttölaatu
 • Istutuksiin sekä syötäväksi talvenmittaan
 • Kasvatettu ilma kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita
 • N.2 kg (= n. 50 sipulia)
 • Rajattu määrä
 • Hinta sinulle nyt vain 34,95 € (ovh. 45,00)

Tämän satsin saat itsellesi täältä niin kauan kuin näitä riittää.

Toki löytyy myös näitä isoja, 55/+ sipuleitakin vielä. 10 kpl hintaan 14,95 € täältä, ja 30 kpl 39,95 € (ovh. 44,85) täältä.

Nämä on kaikki jo kuivatettu ja leikattu niin, että nämä säilyvät sinulla talven vaikka paperipussissa ihan huoneenlämmössä.

Pakkanen puraisi – kannat yms. siirtyvät talvisuojaan

Viikolla kävi pakkanen sen verran nipistämässä kannan lehtiä, että nyt ne sitten lähtee talvisuojaan vanhalle navetalle. Tuollaisen pikkupuraisun ne vielä kestävät, mutta itse juurakko ei pakkasta kestä, joten nyt on täydellisen oikea aika viedä nuo lepoon ja suojaan. Sen verran on multa märkää, että jonkin aikaa pidän näitä suojassa vielä, että multa kuivahtaa ja sitten vasta leikkaan varret ja vien viileään.  Saman teen myös daalioille ja gladioluksille. 

Pari sanaa tuhkasta ja sen käytöstä

Nyt kun on vielä maat sulia, niin jos sinulla on tuhkaa kesän jäljiltä, niin sen levittäminen on nyt ihan fiksua.

Yleisesti ottaen puun poltossa syntynyt tuhka on erinomaista maanparannukseen, kun sitä ei käytetä liikaa. Tuhka on emäksistä (pH voi vaihdella 10-13 välillä) ja se nostaa mullan pH-arvoa kalkin tavoin 1-3 yksikköä maaperästä ja määrästä riippuen.

Tuhkahan ei sisällä typpeä lainkaan, joten senkin puolesta se on turvallista levittää näin syksyllä. Typpilannoite annetaan sitten erikseen keväällä.

Tuhkan tiedetään myös suojaavan maaperän mikrobi- ja sienilajistoa kadmiumin vaikutukselta.

Käyttösuositus karkeasti olisi n. 200-300g/neliö. Eli käytännössä 1 litra/neliö on turvallinen määrä. Suosituksia eri lähteissä ja eri tekijöiden mukaan aina 100 grammasta 500 grammaan, mutta itse pidän turvallisena ja hyvänä tuota ajatusta, että noin litra neliölle.

Ja jos sinulla on Puutarhan parhaaksi -kirja, niin siinä on maaperään liittyviä hyviä osioita sivulta 66 alkaen. Myös tuo paljon ja usein puhuttu kahvinporojen vaikutus on siellä tutkittuna faktana sivulla 88 ja paljon muuta. Tämä on yksi niitä perusteoksia, joka jokaisen puutarhaharrastajan olisi hyvä lukea, etenkin aloittelevan. 

Tätä Puutarhanparhaaksi kirjaa saat myös minun kauttani hintaan 24,90 € (ovh. 38,00) täältä

Kirja on kaikkiaan erinomaisen selkeä ja käytännönläheinen. Vaikka joululahjaksi itselle tai tulevalle puutarhaharrastajalle.

Haravoida vai ei?

Itse haravoin lehdet pois vain pihalta, soran päältä. Kukkapenkeissä ja nurmikolla annan niiden olla. Isommat kasat saatan joko hajoittaa tai viedä suurimmat pois, ettei tule homevaurioita talven mittaan. Tuo minne pihan vanha saarnipuu tiputtaa lehtensä, voi lehtiä olla paksukin kerros, jolloin olen ajanut ne ruohonleikkurilla silpuksi ja niin ne vain on kevääseen mennessä hävinnet maahan ja lisänneet maan humuspitoisuutta.

Vähän hullulle tuntuisi haravoida sen takia, että siitä ei ole mitään hyötyä, ennemmin päinvastoin. Madotkin viihtyvät paremmin ja sehän tiedetään, kuinka tärkeää se on, että madot viihtyvät maaperässä.  Eli nykyisin minä en juurikaan haravoi, vain suurimmat kasat ja sorapihalle tulleet lehdet. Ja nekin vien lehtikompostiin.

Amaryllisten ja joulukukkien aika – tulossa muhkeat kukkajuhlat

Etenkin amarylliksen sipuleista olen tänä vuonna erityisen ylpeä ja onnellinen. Ovat niin muhkeita, että kukkia on tulossa ennätysmäärä.

Tiesitkö, että sipuleita seurataan koko niiden lepoajan, niin että kerran viikossa otetaan muutama sipuli jokaisesta viljelyerästä ja avataan se leikkaamalla auki. Sieltä etsitään kehittyvät kukka-aihiot ja sitten mikroskoopilla tutkien niistä päätellään lepoajan tarve ja kukinta-aika sekä samalla nähdään kehittyvien kukkien määrä. Ja nämä tutkimukset ovat kertoneet, että tänä jouluna nämä sipulit tulee loistamaan upeammin kuin koskaan aiemmin.

Uutuus! Amaryllis led-valoruukussa

Tälle vuodelle on tämmöinen hauska ja tyylikäs uutuus – led-valoilla varustettu ruukku punaisella amarylliksellä, multineen päivineen.

Valot ovat ruukun sisällä suojassa, mutta patterit voi vaihtaa ulkopuolelta. Joten tämä ei ole mikään kertakäyttö juttu vaan joulun jälkeen voit laittaa siihen vaikka muita kukkia tai vaikka koristekiviä ym.

Tämän uutuuden saat itsellesi ja / tai lahjaksi täältä vain 19,95 € (ovh. 25,90)

Ja kaikki amaryllikset, tasetit ja jouluruusut pääset varaamaan täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis haravointi joulukukat Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki talvivalkosipulin istutus


Lisää samasta aiheesta