MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: tarkkaile lumikuormaa, kukita amaryllis oikea-aikaisesti

Piha

Vaikka lumi on nyt kevyttä pakkaslunta, voi tilanne muuttua äkisti mikäli kelit lauhtuvat. Tarkkaile siis puiden ja pensaiden sekä kevyiden kasvihuoneiden päälle kertyvää lumikuormaa ja käy pudottamassa lumet ajoissa. Meinaako amaryllis kukkia liian aikaisin, vai eikö meinaa kukkia ollenkaan? Lue puutarhurin vinkit kuinka voit vaikuttaa asiaan!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lunta on tullut nyt paikoin ennätystahtiin ja meille puutarhaharrastajille se on ollut enemmän kuin tervetullutta. Mukavan kevyttä pakkaslunta joka suojaa talvehtivia kasveja täydellisesti.

Tästä kuvasta näkee hyvin, että vaikka lunta on paksulti, se on niin keveää, että oksat eivät taivu yhtään.

Lumi on kevyttä pakkaslunta ja alkuviikon kovat tuulet varistelivat suurimmat määrät alas puiden ja pensaiden päältä, mutta silti kannattaa hiukan tarkkailla, että jos tarvetta ilmenee, niin käydään ravistelemassa enimmät lumet pois. Ja kevyiden kasvihuoneiden katoilta kannattaa ehdottomasti myös pudottaa enimmät lumikuormat pois, ettei käy vahinkoja.

Tarvitseeko amarylliksille antaa vauhtia vai jarrua?

Nyt kun on vielä pari viikkoa jouluun, niin jos amarylliksesi näyttää sille, että se meinaa kukkia liian aikaisin, tai ei meinaa ehtiä jouluksi kukkaan, niin vielä ehdit hyvin vaikuttaa asiaan.

Jos meinaa kukkia liian aikaisin: Siinä vaiheessa kun kukkanuppu alkaa työntää itseään esiin suojasukastaan, niin se voidaan viedä +4-10°C-asteiseen paikkaan. Viikon tai jopa pari se voi olla siellä ilman valoa ja kastelua, eikä kukinta kärsi yhtään. Kun haluat kukan olevan komeimmillaan, tuo se normaaliin huoneen lämpöön 4-5 päivää sitä ennen.

Jos ei meinaa kukkia ajoissa: Annetaan sipulille lämmintä vettä, ja mielellään alakautta. Lisäksi laitetaan se paikkaan missä se saa (mielellään pohjan kautta) mahdollisimman paljon lämpöä. Sipuli kestää jopa +40°C-asteen lämpöä ja silloin kukka-aihiot nousevat nopeasti esiin. Tätä käsittelyä voit jatkaa aina niin kauan, kunnes kukat tulevat esiin suojasukastaan eli itse kukka alkaa työntyä ulos näkyviin. Siitä menee sitten 2-3 päivää, kun ensimmäiset kukat ovat täysin auki.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: joulukuusen kaatoon

Puutarhurin vihervinkki: kasvilampun virrankulutus, varaudu myyrätuhoihin

Puutarhurin vihervinkki: häädä hiiret, kaada kuusi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis joulukukat Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat lumikuorma puutarhurin vihervinkki