MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: tarkkana kastelun kanssa, vältä liikakastelua

Piha

Lämpö hellii suomalaisia toden teolla. Eletään kastelun kannalta haastavia aikoja ja vastoin kaikkia olettamuksia tarkkana tulee olla nimenomaan liikakastelun osalta! Muista myös puutarhurin oma nesteytys - lue puutarhurin hellejuomavinkki!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valkosipulien lehtien kärjet kellastuu – ei tarkoita korjuuta eikä paniikkia

Useimmilta talvivalkosipuliviljelmiltä on kantautunut tietoja, että lehtien päät ovat alkaneet kellastua. Sitähän usein pidetään yhtenä merkkinä siitä, että sipulit alkavat olla valmiit nostettaviksi. Vaan nyt se ei tarkoita sitä, kun ei ole vielä tullut kukkavarsiakaan esiin kuin vasta muutamia. Nekin katkotaan (ja herkutellaan) ensin pois. Eiköhän se ole sitten taas heinäkuun loppupuolta kun vasta aletaan nostamaan satoa. Katsellaan sitä ja seurataan tilannetta.

Lehtien kellastuminen on merkki jostain muusta, todennäköisesti helteistä, mutta kastelua kummempaa ei näille nyt tarvitse tehdä. Ellet halua vielä kerran lannoittaa, se toki tehoaa ja toimii vielä, etenkin kastelulannoitteena tai huolehtimalla kastelusta lannoitteen levittämisen jälkeen. Yksi hyvä keino on liottaa kanankakkarakeita kasteluveteen ja käyttää sitä. Silloin ei tule hajuhaittoja ja lannoitevaikutus on nopeasti sipulien saatavilla. 

Kuumuus ja kastelu – tärkeää juuri nyt!

Haluan vielä kerrata tätä, kun nämä superhelteet ja trooppiset yöt jatkuvat ainakin juhannukseen asti, ehkä jopa seuraavan viikon.

Kun kuumuus nousee, niin kasvi lakkaa käyttämästä vettä, se ikään kuin keskeyttää kasvunsa, mutta ei elämäänsä. Jos nyt kastellaan kokeilematta, vaarana on ylikastelu, joka johtaa hapen puutteeseen ja kasvin kuolemaan. Tämä vaara on etenkin helteisillä paikoilla ja kasvihuoneissa.

Mitä sitten tehdään? Sitä mistä kasvit pitää, eli suihkutellaan niiden lehdistöä useamman kerran päivässä ja jos mahdollista niin siirretään ne varjoisampaan paikkaan kuumimpien helteiden aikaan. Suihkuttelu tehdään kevyesti ettei multa kastu ja mene liian märäksi, ja itse ainakin pyrin käyttämään viileää, jopa ihan kaivovettä. Se piristää ja jäähdyttää kasvustoa mukavasti.

Jos tuo sumuttelu ei ole mahdollista, niin se ei haittaa niin paljoa kuin liikakastelu. Nyt on tärkeää tunnustella maan märkyyttä tai ruukun / amppelin painoa ennen kastelua ja tarkkailla onko kastelulle tarvetta vai ei. Ja ihan läpimäräksi en nyt kastele, sillä haihtuminen saattaa kestää nyt päiviä. Todennäköisintä on, että kastelutarvetta on ja paljon, mutta toisinkin voi tosiaan nyt olla, joten ollaan tarkkoina nyt. Tämä on haastavaa aikaa kasteluille, mutta kyllä me tästä selvitään, eikö vain.

Ja pakko kyllä sanoa, että olen taas niin iloinen, että tuli laitettua kastelukiteitä istutuksiin. Ne toimivat kuin taivaanlahjat nyt. Sekä nämä altakasteluamppelit antaa niin paljon anteeksi ja armoa kastelijalle, ettei paremmasta väliä. Paras valinta myös näille kohta 100-vuotiaille talon perinne pelargoneille.

Puutarhurin hellejuoma

1-2 rkl intiaanisokeria ja 1/4 tl (ruusu)suolaa sekoitetaan 0,5-1 l vettä. 

Tuota naukkailen säännöllisesti, etenkin kasvihuoneella. Ja mitä enempi suitan juoda, niin sitä laihemman sekoituksen teen. Tuo ruokosokeri antaa mukavasti energiaa ja suolan tärkeä merkityshän me näin helteillä tiedetäänkin. Kyllä jaksaa eikä krampit ja nestehukka vaivaa.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti ja kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

altakasteluamppeli altakasteluruukku helle Juha Toikka kastella kastelu kastelukiteet Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta