MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: tarkkana lumikuorman kanssa, tulppaanikausi alkaa

Piha

Hyvää ja kasvurikasta alkanutta vuotta puutarhalta. Tarkkaile puiden ja pensaiden oksille kertyvää lumikuormaa ja käy tarpeen vaatiessa pudottamassa lumet, jotta oksat eivät katkea. Kasvit tarvitsevat nyt valoa enemmän kuin mitään muuta - oli se sitten huonekasvi tai taimi. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lunta on satanut mukavasti ja pääosin se on ollut kevyttä pakkaslunta. Pakkaslumi suojaa kasveja hyvin ja on toki myös mukavampaa kolata pois, kuin painava suojalumi. Osin jäätävä sade on tehnyt sen, että lunta on alkanut kertyä puiden ja pensaiden päälle sekä oksiin kiinni. Sen kertymistä kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa käydä hiukan ravistelemassa pois, jotta ei oksistoja repeydy.

Joulukukkien uusi elämä

Joulukukat eivät ole kertakäyttöisiä, vaan monet niistä saa jatkaa kasvuaan ja ilahduttaa vielä pitkään.

Hyasinteista olen katkonut kukkavarret pois ja vienyt ne kellariin. Siellä ne saavat olla kevääseen saakka, kunnes istuttelen ne ulos maahan.

Amarylliksistä olen katkonut vain kuihtuneet kukka-aihiot ja antanut niiden kasvattaa lehtiä omaan tahtiin. Hiukan lannoitetta olen antanut, sillä nyt ne alkavat kerätä voimia seuraavaa kukintaa varten. Koko kevään ja kesän kasvattelen niitä kuin viherkasvia ja sitten elokuussa nostan ne viileään.

Muut saavatkin sitten kasvaa sisällä, osa luonnonvalossa, osa led-valojen alla.

Astelmista olen jo osan kukista purkanut pois ja istuttanut uusiin ruukkuihin.

Joulukukkien jatkokasvatuksesta juteltiin Leena Luodon kanssa ennen joulua ja siinä käytiin useampikin niksi läpi, miten joulukukkien jatkokasvatus onnistuu parhaiten. Tuon keskustelun voit katsoa tästä:

Tulppaanikausi alkaa – nikseillä lisää elinaikaa

Tulppaanit myydään nykyään paljon kuiviltaan, jolloin niiden tuoreutta ei ole aina niin helppo päätellä, joten kysy aina myyjältä koska ja mistä tulppaanit ovat tulleet. Hyväksy vain korkeintaan pari-kolme päivää vanhat ja lähellä tuotetut, kotimaiset tulppaanit.

Leikkaa veitsellä (ei saksilla!) pari senttiä varsista pois ja anna kimpun imeä puhdasta vettä pitäen se vielä muovikääreessä noin tunnin verran. Näin varret napakoituvat ja kestävät ilman käärettä sen jälkeen ryhdikkäinä.

Vesi kannattaa vaihtaa pari kertaa viikossa, ja käyttää viileää ja puhdasta vettä. Samalla kannattaa leikata (taas veitsellä, ei saksilla) pieni pätkä vartta poikki. Näin varret saavat uuden imupinnan, josta vesi imeytyy hyvin.

Pidä kimppu mahdollisimman viileässä, etenkin silloin kun et sitä katsele, esim. yöksi nosta maljakko aina viileään, se tuo paljon lisäpäiviä sen loistoon.

Ja muuta ei sitten tarvitakaan ja kimppu pärjää helposti viikon, joskus pidempäänkin.

Valoa, valoa ja lisää valoa

Vaikka poikkeuksellisen pimeät ja auringottomat ajat ovatkin olleet valloillaan, niin silti karu totuus on se, että kasvit tarvitsivat enemmän valoa, kuin mitä sitä aurinkoisenakaan päivänä on nyt saatavilla.

Voimme käytännössä hallita kaikkia muita kasvulle oleellisia perusasioita paitsi valoa. Oikea kylvöaika, oikea multa, kastelu, kosteus, lämpötila jne. Nuo kaikki pystytään hallitsemaan yleensä hyvin, mutta se ehkä kaikkein ratkaisevin asia eli valo on se mistä tingitään. Liian vähässä (tai vääränlaisessa) valossa taimet venyvät, kuihtuvat, kuolevat, juurtuvat huonosti ja katkeilevat. Vaikka itse taimissa tai olosuhteissa ei muuten ole yhtään mitään vikaa. Ja kun taimet saavat kunnolla oikeanlaista valoa, niin lopputuloksena on napakat, terveet, elinvoimiset ja satoisat taimet.

Eli jos suunnitelmissasi on kylvöjä tai pistokkaiden kasvatusta, niin huolehdithan näille riittävästi kunnollista valoa. Ne kyllä palkitsevat sinut ihan varmasti onnistuneella kasvulla ja komeilla taimilla.   

Tämän minun (ja aika monen sadan muunkin ammattitarhurin) suosituksen ansainneen led-lampun ja kätevän johdon ripustuslenkillä saat täältä.

Mistään muualta et tätä lamppua voi hankkia, ellet ole ammattipuutarhuri. Minä olen taannut Philpsille tämän lampun oikean käytön meidän puolesta.

Huonekasvien huolenpitoa

Huonekasveja on hyvä myös suihkutella ja pyyhkiä suurimpia pölyjä pois. Pöly saattaa muodostaa yllättävänkin haitallisen ”eristeen” kasvien lehdille ja vaikeuttaa niiden hengittämistä sekä valon saantia, joka on muutenkin niukkaa nyt.

Tarkkaile kellarissa – lumipallo kasteluniksi

Kellarista kun hakee tuotteita ruokapöytään, niin on hyvä samalla katsella hiukan ympärilleen. Jos juurekset tai muut näyttävät nahistumisen merkkejä, niin ne käytetään ensin pois, tai jos mätänemistä, niin ne kannattaa korjata pois saman tien, ettei ongelma leviä. Myös hiirien mahdollisia vierailuja kannattaa tutkiskella sieltä laarien väleistä ja takaa, ne ehtivät joskus tehdä paljonkin tuhoja.

Yksi parhaimpia keinoja estää ikävät yllätykset, on laittaa elektroninen karkotin kellariin. Niiden ääni on hiirille ärsyttävä ja saa ne muuttamaan muualle. Nämä ovat siitä käteviä, että näitä saa niin paristokäyttöisinä kuin verkkovirtatoimisina.

Kellarissa talvetettavien kasvien kastelua pidetään usein hankalana, mutta siihen on olemassa hyvä konsti. Eli pieni ja tiivis lumipallo ruukun pinnalle ja siinä se hiljalleen sulaa, ja samalla myös jäähdyttää kasvia. Näin ne eivät aloita kasvua liian aikaisin.  

Uuden kasvukauden terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huonekasvien hoito huonekasvien talvihoito Juha Toikka kasvivalo Kodin Kukat Kodinkukat led-kasvivalo puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta