Puutarhurin vihervinkki: tomaatit kypsymään, hiekkamultaa köynnösten ja ruusujen juurille

Nyt on aika kerätä loputkin tomaatit sisälle kypsymään. Jätä tomaatit terttuihin - se ehkäisee kuivumista, ja tomaatteja on helpompi käsitellä. Hiekansekainen multa toimii talvehtimisturpeen tavoin, mutta kevään tullen läpäisee sulavedet turvetta paremmin. Vaahteroiden lehtiin ilmestynyt mustia pilkkuja. Mikä on tervatäplätauti ja miten sitä voi ehkäistä? Lue puutarhurin vinkit!
Loputkin tomaatit sisälle kypsymään
Sääennusteet lupailevat ihan täydellisesti viileneviä istutusilmoja, mutta tomaattien kypsyminen ulkona sekä lämmittämättömissä kasvihuoneissa loppuu kyllä valitettavasti käytännössä kokonaan.
Eli raakileet vain korjuuseen ja mieluiten terttuineen päivineen. Sisälle, ihan normaaliin huoneenlämpöön ja hiukan muovipussia päälle, niin ettei raakileet kuivuisi liikaa. Parhaimmillaan herkullista satoa kypsyy useamman viikon ajan.
Ja terttuineen siksi, että sekin ehkäisee tomaattien kuivumista jonkin verran.
Mikä on tämä vaahteran tauti ja miten sitä torjutaan?
Monin paikoin on huolestuttu, kun vaahteran lehtiin on ilmestynyt pyöreitä ja mustia täpliä. Onko puut nyt kuoleman vaarassa ja kuinka pitäisi toimia. No kysehän on sienitaudista nimeltä ”tervatäplätauti” ja se on käytännössä vaaraton tauti vaahteralle. Hiukan aiemmin tiputtaa lehtensä, mutta todellista, puuta tappavaa vaaraa siitä ei ole. Se on sienitauti ja hyvä keino ehkäistä taudin pesimistä ja leviämistä on haravoida lehdet tarkasti pois ja kompostoida ne riittävän kaukana puista. Mitään ”myrkkyjä” ei tarvitse eikä tuo puita tapa, vaikkei lehtiä haravoisikaan.
Männynkin neulaset ruskistuvat
Tämä on toinen asia, mistä on nyt paljon kyselty – mäntyjen neulaset ruskettuvat. Valtaosin kyse on ihan normaalista ruskettumisesta eli vanhimmat neulaset kuolee pois, kuten niiden kuuluukin. Sitten on nämä kuuman ja kuivan kesän mukanaan tuomat neulasten ruskettumiset. Kuvasin tuossa sieniretkellä muutaman mallin näistä:
1. normaali tilanne, josta ei tarvitse olla huolissaan
2. tilanne, jossa uudet neulaset on kuivuneet, mutta vanhat elossa – tästä pitää olla jo jonkin verran huolissaan, mutta annetaan ensi vuoden näyttää kuinka käy
3. tilanne, jossa kaikki neulaset on kuivuneet – tästä voit olla jo aidosti huolissaan ja käytännössä nämä ovat menetettyjä puita
Hiekkamultaa köynnösten ja ruusujen juurille
Jalonnettujen ruusujen ja köynnösten multatilanne on hyvä tarkistaa ennen talven tuloa. Lähinnä niin, että hiekansekaista multaa olisi ennemmin sellainen keko kuin vettä kasaava monttu. Miksi hiekansekaista multaa, niin se johtuu siitä, että se suojaa riittävän hyvin, mutta se laskee keväällä lumien sulamisvedet juurien käyttöön eikä kasvi kärsi niin herkästi kuivuudesta keväällä. Niin sanottujen talvehtimisturpeiden talvisuojauskyky on toki parempi, mutta ne pitäisi muistaa käydä poistamassa hyvissä ajoin keväällä, juuri tuon veden takia. Minä en ainakaan tahdo muistaa tuollaisia asioita tehdä, niin siksi käytän tuota hiekansekaista multaa, vaikka sitten lapiollisen tai pari enempi.
Terveisin puutarhurisi Juha
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >
Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
Juha Toikka kasvihuone Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki talvehtimisturve talvisuojaturve talvisuojausLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja