MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: valkosipuleilta kukkavarret ja tomaateilta varkaat pois, syyslannoitteen aika on nyt

Piha

Miksi valkosipuleilta tulisi poistaa kukkavarret eli skeipit? Entä mitä ovat tomaattien "varkaat"? Ja miksi syyslannoitetta tulisi antaa jo nyt heinäkuussa? Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Miksi valkosipuleilta kukkavarret pois?

Usein kysytään, että onko sillä suurta merkitystä, jos talvivalkosipulin kukkavartta eli skeippiä ei leikkaa pois? Kyllä sillä on, ja eritoten tuon sipulin kokoon.

Kuvassa on muutaman vuoden takaa tekemäni testi. Toisesta on leikattu skeippi pois ja toisessa annoin sen olla. Sipulit nostin heinäkuun lopulla ja kuva on otettu elokuun lopulla. Ero sipulin koossa on melkoinen! Toki jos haluat kasvattaa itusilmuista uusia sipuleita (kestää muutaman vuoden), niin silloin toki kukkavarret pitää jättää kypsymään.

Tomaateilta varkaat pois

Runkotomaateista on hyvä ottaa varkaat pois sitä mukaa kun niitä ilmestyy. Ne ei kuitenkaan ehdi satoa tuottaviksi enää, joten suotta vievät kasvuvoimaa.

Varkaat on helppo tunnistaa lehtihankaan kasvaneesta uudesta latvaversosta ja poistaa ihan käsin napsauttamalla tai leikkaamalla.

Miksi syyslannoitetta jo nyt?

Syyslannoitukset olisi hyvä aloittaa hiljalleen ja kun tarkemmin tutkitaan tilannetta, niin oikeastaan kohta alkaa olla jo kiire. Hellejakso ja sateet yhdessä tekivät sen, että silmut kehittyvät ja varret puutuvat nyt ennätysvauhtia. Syyslannoituksen ideahan on suojata uusia silmuja ja sitä kautta varmistaa ensi vuoden satoa ja kukintaa. Ja ne silmut kun kehittyvät nyt, niin myös syyslannoitteen aika olisi nyt.

Suosittelen tätä helposti levitettävää, rakeista syyslannoitetta.

Nopeasti tehoavaa, kasteluveden sekaan sekoitettavaa lannoitetta olen pussittanut isoista säkeistä pienempiin 500 g pusseihin (4,95 €) ja niitä saat täältä.

Syyskuvasto valmistumassa – haluatko oman?

Syyskuvasto alkaa olla valmis ja nyt en vielä paljasta, että mitä kaikkea kivaa se pitää sisällään, mutta sen voin luvata, että useampikin mielenkiintoinen uutuus sieltä löytyy – ja vähän muutakin kivaa.

Kuvasto tulee painosta niin, että se jaetaan elokuun puolivälissä, joten jos haluat sen suoraan kotiisi ensimmäisten joukossa, niin käy klikkaamassa se itsellesi!

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki syyslannoite talvivalkosipuli tomaatin kasvatus tomaatin varkaat


Lisää samasta aiheesta