MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: valkosipulien kukinnosta ja korjuusta pujojen kitkentään

Piha

Valkosipulien sadonkorjuu lähestyy. Mutta mistä tietää oikean korjuuajankohdan? Valkosipulien lisäksi korjuu- tai pikemminkin kitkentävuorossa ovat pujot! Lue puutarhurin vinkit.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valkosipulien osalta alkaa olemaan ajankohtaista kippurallaan olevien kukintojen eli skeippien poisto.

Tällä toimella haetaan sitä, että kasvi ei keskity itusilmujen kasvatukseen, vaan kaikki voima menisi itse sipulien kasvatukseen. 

Kukkavarret on ihan mahdottoman hyviä ruuanlaitossa. Riittää, kun paistaa ne voissa pannulla ja pikkuisen lisää suolaa. Ja ylimääräiset voi pakastaa – pääasia on, että näitä ei heitetä pois, vaan herkutellaan ne. Netti on täynnä mitä parempia reseptejä ja käyttöideoita!

Kukinnoista voi toki myös kasvattaa itusilmujen kautta pikkusipuleita ja muutaman vuoden päästä niistä saa jo ihan oikeitakin sipuleita. Prosessi on pitkähkö, mutta omalla tavallaan hauska oppimismatka. Kätevin, helpoin ja usein myös halvin tapa on kuitenkin tämä normaalitapa, eli tämän kesän sadosta otetaan isoimmat sipulit ja niiden kynnet istutetaan sitten loppusyksyllä maahan ja seuraavana kesänä nostetaan isot sipulit ylös.

Itse sipulien nostoaikaa seurataan lehtien kellastumisesta ja tehden koenostoja, mutta myös kukinto kertoo omalta osaltaan oikean korjuu ajan. Hyvä keino on jättää muutama kukinto leikkaamatta ja kun niiden varret ovat suoristuneet, siitä 1-2 viikkoa on yleensä melko hyvä nostoaika itse sipuleille. Sipulit ovat silloin suurimmillaan, mutta vielä tiiviinä. Jos nostaa liian aikaisin, niin sipuli jää pieneksi ja jos liian myöhään, niin sipuli alkaa jo erottua (kynnet alkavat kasvaa erilleen toisistaan) ja se taas heikentää niiden säilyvyyttä talvella.

Nyt nostettu sipuli näyttää näin hyvälle, mutta nyt ne vasta alkaa kasvattamaan kunnolla kokoa, kun napsii nuo skeipit pois ja kastelee kunnolla. Veikkaan parhaan korjuuajan olevan tämän kuun lopulla tai ensi kuun alussa. 

Jos tiivistäisin sinulle oleellisimmat tähän hetkeen:

  • Kukkavarret eli skeipit poistetaan nyt.
  • Kellastuneista alalehdistä ja lehtien kärjistä ei tarvitse olla huolissaan.
  • Skeipeistä jätetään muutama leikkaamatta, joista voidaan sitten myöhemmin päätellä sopiva nostoaika.
  • Kun kukkavarret ovat suoristuneet, korjuuaika on tästä noin 1-2 viikkoa.
  • Kukkavarsia ei heitetä pois, vaan syödään ja mitä ei jakseta nyt syödä, pakastetaan.
  • Itse sipuleille annetaan nyt enää vettä ja katsotaan että maa on joko rikoista vapaa tai parempi on käyttää ruohokatetta. Se estää kosteuden haihtumista ja pitää rikkakasvit kurissa.

Nyt pujojen kimppuun

Nyt näyttää, että paras aika päästä eroon pujoista olisi taas käsillä. Juuri tämä kohta, kun se alkaa kukkia, tekee siitä juureltaan heikon ja usein sen hävitys onnistuu kerralla, kun sen tekee oikeaan aikaan. Itse kiskoin eilen pari ylös ja täällä ainakin maa on nyt niin kovaa, että ihan sai olla hanskat käsissä ja vetää kunnolla, että lähti. Muutaman kymmentä kun noita joka ilta kiskoo, niin ihan kivasta pikku jumpasta käy. Pieni homma kun säännöllisesti tekee ja iso apu allergisille.

Terveisin, puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kitkeminen kitkentä kitkeä Kodin Kukat Kodinkukat pujo puutarhurin vihervinkki