MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: valkosipulien nostoa, perunoita pakastimeen ja siementen keruuseen

Piha

Valkosipuleita voi nyt nostaa. Noston jälkeen pintapuolinen puhdistus riittää ennen kuivatusta. Tiesitkö, että uusia perunoita voi myös pakastaa talven juhlapöytiin? Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valkosipulit ylhäällä – pesten vai kuorien, päät ylös vai alas?

Olisi toki voinut odottaa vielä hetken, mutta kun sipulit olivat niin hyvin kasvaneita ja täydellisesti vielä kiinni, niin nyt ne on kaikki nostettu ylös ja laitettu kuivumaan.

Se, mikä on paras tapa käsitellä ja kuivattaa sipulit, on kovasti keskusteltu aihe, ja monella on oma hyväksi havaittu tapa.Eihän tuossa yhtä ja ainutta tapaa olekaan. Voit kuoria pintakuoret pois tai jättää ne. Voit pestä tai jättää pesemättä, toki suurimmat mullat on hyvä harjata pois. Voit ripustaa varret ylös, alas tai vaakaan, ei väliä. Hiukan sen mukaan millaiset tilat ja paikat sinulla on ja miten haluat tuon tehdä.

Minä teen sen niin, että heti noston jälkeen:

  • Harjaan harjalla tai ihan käsin suurimmat mullat pois juurista. 
  • Nykäisen huonommat alalehdet pois ja samalla lähtee muutama pintakuori pois sipulista.
  • Huuhtaisen vielä sipulit puhtaiksi kylmällä vedellä.
  • Laitan sipulit varsineen ilmavaan ja auringolta suojaisaan paikkaan kuivumaan.
  • Kun varret kuivia, leikkaan ne poikki, niin että muutaman sentin tynkä jää jäljelle.
  • Laitan sipulit ilmaviin koreihin ja säilytän ne normaalissa huoneenlämmössä. Avonainen paperipussi käy myös hyvin.
  • Loka-marraskuussa otan isoimmat sipulit, irrotan kynnet ja istutan ne taas kasvamaan.

Tämä on tosiaan minun tapani, ja varmasti sinullakin on siihen oma hyväksi havaittu tapa. Kunhan välttää suoraa auringonvaloa ja vesisadetta kuivatusvaiheessa sekä säilytyksessä, niin hyvin onnistuu.

Perunat vakuumiin ja pakastimeen

Sitten ensi viikolla olisikin taas tämän vuoro eli esivalmistaa uusista perunoista muutama satsi pakkaseen. Lähinnä itsenäisyyspäivän, joulun ja uudenvuoden ruokapöytään. Tiedän, että tästä ollaan ainakin kahta mieltä, toiset tykkäävät toiset ei. Minä kuulun niihin, jotka tykkäävät näistä ja minusta ne tuo kivan kesänmaun ja kesämuiston noihin juhlapäivien ruokapöytiin.

Itse homma on loppujen lopuksi helppo ja nopea tehdä, ei tarvitse kuin ryhtyä. Näin se minulla etenee:

Ota reilu puoliämpärillistä kesäperunaa ja pese ne. Tämä pesu onkin usein se ehkä hauskin osuus, eli porakone + WC-harja on erittäin kätevä ja hauska tapa pestä perunat, että sen puolesta noita olisi kiva tehdä vaikka kuinka paljon. Minuutissa pesee ämpärillisen, että heilahtaa!

 

Kiehauta perunat suolavedessä max. 5 min. Tarkoitus ei ole keittää perunoita kypsiksi, ainoastaan hiukan esikypsentää niitä. Suolaa laitan n. 1-2 tl / 5 litraa vettä. Suolan idea on estää veden imeytyminen perunoihin, se ei siis mausta perunoita.

Kiehautuksen jälkeen jäähdytä perunat mahdollisimman tehokkaasti. Kaada keitinvesi pois ja laske päälle jääkylmää vettä.

Sitten vain kuivaan jäähtyneet perunat, laitetaan vakuumipussiin parin tillinoksan kera, vakumoidaan ja pakastetaan.

Pakasteperunoiden valmistushan on myös helppoa:

  1. Nosta pussi sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä.
  2. Keitä ihan normaalisti eli kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitä kypsiksi.

Helppoa ja taatusti maukasta ”uutta” perunaa juhlapöytään!

Olen myös kuullut, että perunat voi laittaa suoraan pakastimestakin kiehuvaan veteen. Tätä en ole itse kokeillut, mutta hyvin luotettavalta taholta kuulin.

Mehiläisbaareja parempi vaihtoehto

Hyvin ymmärrettävää ja vallan ihanaa on ollut huomata tämä lisääntynyt auttamishalu pörriäisiä kohtaan, mutta nuo ns. mehiläisbaarit ovat myös helposti ns. kaksiteräinen miekka. Esimerkkisi hunajatuottajat ovat kovasti halunneet tiedottaa, että näitä baareja ei tehtäisi, sillä vaarana on näissä käytettävien lisäaineiden (sokeri, hunaja jne.) kulkeutuminen pesiin ja sitä kautta hunajaan, joka voi pahimmillaan pilaantua.

Asiantuntijat kaikkialla ovat yhtä mieltä siitä, että suositaan mieluummin erilaisia ja eri aikaan kukkivia kukkia ja kasveja. Se on kaikkein paras tapa auttaa niin mehiläisiä, perhosia kuin kaikkia pörriäisiä. 

Siementen keruuseen, suodatinpussi on hyvä – muistutus keijunmekosta

Hiljalleen alkaa myös siemenet valmistua kerättävään kuntoon. Niiden keruu on hauskaa puuhaa ja niistä saa kivasti kylvettyä vaikka niittykukkapaikan ensi keväänä, kun vain keräilee useampia lajeja nyt loppukesän aikana. Käytännössä kaikki siemenet ja siemenkodat pitää kuivattaa hyvin ja säilyttää kuivassa paikassa. Yksi hyvä tapa on laittaa siemenet kuivatuksen jälkeen kahvisuodatinpusseihin, nimi kylkeen ja nostella kaappiin säilöön.  

Keijunmekosta vielä muistuttaisin, että jos siitä haluat ottaa siemenet talteen, niin ne kannattaa kuivattaa ja säilöä kotineen päivineen ja avata vasta sitten keväällä, kun kylvöaika koittaa. Niiden siemenissä on pienet ”hunnut”, jotka ovat itämisen kannalta ihan ensiarvoisen tärkeät ja jotka rikkoontuvat herkästi, jos siemenet kovin heiluivat toisiaan vasten. Siksi suosittelenkin erittäin lämpimästi omien siementen keräämistä, jos aioit näitä siemenestä kasvattaa. Kaupan siemenet kun ehtii heilua moneen kertaan matkalla ja niistä nuo hunnut ovat käytännössä aina rikki, ennen kuin saat siemenpussin auki.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jouluperunat Juha Toikka keijunmekon siemenet Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki sadonkorjuu siemen