MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: vinkit kesän kasteluihin ja valkosipulien kukkavarsien hyödyntämiseen

Piha

Puutarhurilta vinkit kesän kasteluihin! Napsi nyt myös valkosipuleilta kukkavarret pois ja popsi parempiin suihin - lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Muistivinkkejä kesän kasteluihin

Lämpötilan ja kastelutarpeen välille ei voi vetää suoraan yhtäläisyysmerkkiä. Kastelun tarvetta tarkkaillaan muuten.

Amppelien ja ruukkujen painosta oppii nopeasti kastelutarpeen. Hyvä keino kastella amppelit ja ruukut on laittaa ne imemään vettä ämpäristä tai saavista, etenkin kuivahtamaan päässeet kannattaa kastella imeyttämällä.

Jos kastelet kannulla ja vesi tuntuu heti valuvan ulos ruukkujen tai amppeleiden pohjasta, niin multa on kuivunut jo niin paljon, että se on tehnyt raon astian väliin. Kastele silloin moneen kertaan ja niin kauan, että vesi alkaa ”pysyä” ruukussa ja multa kastuu kunnolla (tässäkin auttaa ruukun painon vertailu).

Kasteluveden lämpötila ei saisi olla yli +25°C-astetta tai siitä loppuu happi. Etenkin helteillä kasteluletkussa oleva vesi on usein polttavan kuumaa kasveille. Tunnustelen aina kädellä, että vesi on sopivan viileää ennen kuin kastelen.

Kasvihuoneen kasteluastioissakin saattaa vesi mennä liian lämpimäksi ja silloin sekaan tulisi lisätä niin paljon raikasta vettä, että se tuntuu taas viileän raikkaalle.

Helteellä kasveja suihkutelleessa voi käyttää ihan kaivovettä. Se virkistää kasveja eikä suihkuteltaessa vaurioita synny.

Kastelukiteiden käyttö mullan seassa on puutarhureiden salainen ase. Ne ovat pelastaneet minunkin kasvit usein, etenkin sellaisissa paikoissa (mm. hautausmaat), joissa ei ehtisi millään käydä kastelemassa joka päivä.

Helteillä kastellaan aamulla aikaisin tai illalla myöhään (suosittelen illalla myöhään). Helteessä olevia kasveja kastellaan enemmin useammin kuin kerralla läpimäräksi.

Nosta, kuiva ja istuta valkosipulit, muista syyslannoitukset

Valkosipuleilta kukkavarret pois ja pannulle

Kun valkosipulit ovat kasvaneet siihen pisteeseen, että kukkavarret ovat esillä, niin kukkavarret kannattaa napsia pois. Tämä tehdään siksi, että kasvu keskittyy vain itse sipuliin ja niistä tulee isoja ja aromikkaita.

Varsia ja kukintoja ei tietenkään heitetä pois, vaan voita pannulle ja pieni lämmitys, ovat hyviä ja terveellisiä!

Talvivalkosipulien nostoaika on yleensä heinäkuun lopussa ja ne kannattaakin nostaa ennemmin hiukan aikaisemmin kuin myöhään. Näin sipulin kynnet ovat tiiviisti kiinni, jolloin sipuli säilyy paremmin.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kastelu kastelukannu kastelukiteet Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki talvivalkosipuli


Lisää samasta aiheesta