MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: vinkit pikkutaimien jatkokasvatukseen ja kasvilampun käyttöön

Piha

Keään taimikasvatus käy kuumimmillaan! Lue puutarhurin vinkit onnistuneeseen lopputulokseen taimien jatkokasvatuksessa ja kasvilampun käytössä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt jo useampi pikkutaimi on valmistunut niin terhakkaan kuntoon, että on päässyt uusiin koteihin kasvamaan, joten kerrataan vielä pari juttua, että onnistutaan varmasti.

 • Istuta mahdollisimman pian, kun taimet saapuvat.
 • 6-8 cm ruukku on yleensä sopivin.
 • Käytä taimi- tai kookosmultaa.
 • Lämpötila saa aluksi olla ennemmin alle +20°C-astetta kuin yli.
 • Anna taimille paljon valoa, mutta ei suoraa auringonpaisetta ennen kuin ovat juurtuneet kunnolla (n. 2-3 viikoa). Led-kasvilampun alla paras tulos – valoa voi antaa läheltä, ei polta, ja paljon – itse annan valoa 16–20 h vuorokaudessa.
 • Kastele vähän kerrallaan ja mieluusti alakautta (muista altakastelumatto)
 • Sumuttele. Yksi todella hyvä tapa varmistaa kosteuden säilyminen on huputtaa ruukutetut taimet ns. kaupan hedelmäpussilla, jossa on ilmareikä. Siinä taimet saa valoa ja kosteus pysyy ihanteellisena. Silloin tällöin vähän tuuletusta ettei homehdu ja muutaman viikon päästä hupun voi poistaa. Tämä on hyvä konsti – suosittelen!
 • Odota ensimmäiset viikot rauhassa kasvin juurtumista, sillä uutta kasvua tulee vain hiukan kunnes kasvi on juurtunut ns. läpi. Mutta sen jälkeen kasvua tuleekin ja vauhdilla.
 • Lannoita ensimmäinen kuukaus n. 50% väkevyydellä.
 • Jos et ole hirmu kokenut turveruukkujen käyttäjä, niin suosittelen, että istutat taimet muoviruukkuihin. Turveruukkujen kanssa kosteuden hallinta on erittäin haasteellista ja turhan usein taimien käy huonosti. Ideana turveruukut ovat hyvä, mutta ne ovat melko haastavia kotiolosuhteissa.

Jos tarvitset hyviä esikasvatusruukkuja niin näitä minun käyttämiä, ”kestäviä ja pestäviä” kasvatusruukkuja (8 cm, värit musta, pinkki ja vihreä) löydät 20-24 kpl pikkupaketeissa hintaan 5,90 €. Niissä on mm. pohjan rei’itys suunniteltu niin, että myös altakastelu onnistuu erinomaisesti. 

Kasvilampun käyttö taimikasvatuksessa

Kasvilampun käytöstä taimikasvatuksesta on myös kysytty ohjeita ja nyt puhun siis vain tästä led-kasvilampusta, joka on ammattimalli ja meillä yksinoikeudella kuluttajamyynnissä.

 • Lamppua voi ja kannattaa käyttää aina siementen idätysvaiheessa ja koulittujen taimien kasvatuksessa.
 • Lamppu saa olla hyvin lähellä kasveja – mitä lähempänä, sitä paremmin valotehoa taimille.
 • Yleensä annan taimille valoa niin, että aikaistan aamua ja jatkan iltaa. Jos pilvisiä päiviä tai ikkunaton paikka, niin annan palaa yhtäjaksoisesti vähintään 16 tuntia, joskus jopa 20 h vuorokaudessa. Näiden sähkönkulutus niin pientä, että raaskii polttaa vaikka enempikin!
 • Lampun avulla taimettuminen on tasaista ja nopeaa sekä taimista tulee erittäin napakoita ja hyvin kehittyneitä – lamppu on siis mitä parhain sijoitus ja salaisuus hyviin taimiin sekä hyvinvoiviin huonekasveihin.

Lamppuja on vielä jokunen jäljellä tälle keväälle, joten jos haluat, niin saat tämän led-kasviammattilampun joko johdolla (suosittelen) tai ilman.

Perennojen lokerikkotaimet kukkivat jo ensimmäisenä vuonna

Nykyään perennojen kukintaan ei tarvitse odottaa vuosia, vaan niistä valtaosa kukkii jo ensimmäisenä vuonna ja loputkin seuraavana vuonna. Kuvassa esimerkiksi  korukurjennokka taimialustasta ja katso, ne kukkivat jo nyt!

Miksi ne ovat edullisia? Syy on hyvin yksinkertainen eli näitä kasvaa yhdellä neliöllä monin verroin enemmän kuin ruukkutaimia ja silloin esim. lämmityskulut per taimi on vain murto-osan. Kasvatusaika on myös jopa vuoden-kaksi lyhyempi, kuin perinteisellä menetelmällä. Samoin kuljetus yms. kustannukset ovat paljon pienemmät. Kaikkia monivuotisia ei saa lokerikkotaimina, mutta ne mitä saa, niin on kyllä fiksu valinta. Ja näitä ne käyttävät nykyisin monet perennaviljelijät kautta maan muutkin.

Koko monivuotisten esikasvatettujen lokerikkotaimivalikoimani näet täältä. Käypä katsomassa, aika laaja valikoima nykyisin ja vaikket tarvitsekaan, niin ainahan voi inspiroitua.

Eikä pelkästään perennoja vaan nyt myös joitakin köynnöksiä on saatavilla myös edullisina lokerikkotaimina. Esimerkiksi tätä upeaa Taiga” kärhöä saat nyt  3 kpl hintaan 19,95 € (ovh. 29,95).

Ja nyt kun lumet sulavat, niin kukkaniittyjen ja luonnonkukkakeitaiden suunnitelmat ja hankinnat on hyvä tehdä ajoissa. Paras ja helpoin tapa perustaa on tämä suuren suosion saanut maatuva kukkaniittykangas.

Kevätterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat led-kasvilamppu lokerikkotaimet perennat puutarhurin vihervinkki taimikasvatus


Lisää samasta aiheesta