MAINOS

Puutarhurin virhervinkki: ruusupenkkien leikkaus ja lannoitus, kesäkompostin teko

Piha

Kun pihan ouut ja pensaat on leikattu, on ruusupenkkien vuoro. Muista varmistaa kesän kukkaloisto ruusulannoitteella. Leikatut oksat ja muun puutarhasta nyt syntyvän jätteen voi hyödyntää kesäkompostin pohjana. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ruusupenkkien leikkaukset ja lannoitukset alkavat ja lähestyä. Leikkaus on helppoa, kun on hyvät hanskat ja kunnon sakset. Ryhmäruusut leikataan kaikki n. 20-30 cm tapeille ja jätetään vain 3-5 vahvinta versoa kasvamaan, loput tyvestä poikki. Juhannusruususta ja muistakin pensasruusuista poistetaan vain kuolleet tai muuten huonot versot, niitä ei kannata leikata alas. Leikkuujätteet on hyvä korjata aina pois, sillä ne keräävät helposti kasvitauteja ja tuholaisia, joista ne saattavat siirtyä myös kasvaviin osiin.

Komein ruusupenkki onnistuu, kun lannoitetaan ruusulannoitteella

Tämän kevään upeiden ja kestävien uutuus ruusulajikkeiden valikoimani löydät täältä.

Kesäkompostin tekoon

Nyt kun talven aikana maahan pudonneita kuivia oksia sekä pensaiden leikkuujätteitä tulee silputtua sekä muutenkin tuota kuivaa haravointi ”jätettä” tulee, niin ne ovat mitä parahinta kesäkompostin pohja-ainetta.

Kesäkompostia vartenhan ei välttämättä tarvitse kompostoria tai edes kehikkoa rakentaa, jos vain on sopiva, hiukan syrjässä oleva paikka tontilla. Sellainen 1,5 x 1,5 metriä kokoinen paikka riittää hyvin. Alle parinkymmenen sentin kerros oksia ja muuta karkeaa tavaraa, niiden päälle ohut kerros multaa ja vanhaa kompostia herätteeksi. Ellei vanhaa kompostia ole, niin esim. ohut kerros kanankakkaa ajaa saman asian. Sitten kasvijätteet, perunakuoret yms. noin 20 cm kerroksittain sitä mukaa kun sitä tulee ja väliin aina ohut multakerros. Ja kun kompostin päällä pidät vielä kerroksen kuivumisen estävää katetta esim. heinää, olkea tms. niin siellä kypsyy yleensä jo vuodessa ravinteikasta ja tuoksutonta kompostia kuin itsestään. Eikä tarvitse murehtia jätteistä tai maksaa siitä, että niitä vie pois. 

Kevään ”pikkutärpit”

Lintujen ruokintapaikoille on hyvä levittää nyt kalkkia. Se desinfioi ja palauttaa maan ph:ta.

Mansikkapenkin ja rapaperin päälle olen levitellyt harson suojaamaan niitä kylmältä ja se myös aikaistaa satoa yllättävän paljon.

Myyrä-/talvituhoista kärsinyttä nurmikkoa paikataan lisämullalla ja kylvöksillä. Harson laittaminen kylvöksen päälle muutamaksi viikoksi nopeuttaa itämistä usein niin paljon, että korjattua paikkaa tuskin enää huomaa kesäkuussa.

Aurinkokennolla toimivalla myyräkarkottimella saa pidettyä myyrät pois pihalta helposti ja ilman myrkkyjä. 

Leikkaa köynnöskasveista kuivat tai paleltuneet oksat. Tarvittaessa voit nuorentaa kasvia poistamalla vanhimpia oksia. Laikkuköynnöstä ei kannata enää tänä keväänä leikata, sillä sen mahlan juoksu on runsasta jo nyt.

Vadelmista on hyvä leikata viime vuonna satoa tuottaneet oksat pois. Uusista versoista voit poistaa heikoimmat. Jätän yleensä rivimetrille 10-15 tervettä ja hyvää versoa.

Parvekkeella/terassilla voi kasvattaa jo orvokkeja ja narsisseja. Ne kestävät pieniä pakkasia ja piristävät muutenkin ihanasti olemuksellaan ja värikkyydellään!

Kasvullisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kesäkomposti Kodin Kukat Kodinkukat myyrätuhot puutarhurin vihervinkki ruusujen lannoitus ruusujen leikkaaminen


Lisää samasta aiheesta