MAINOS

Puutiaiset lisääntyneet Suomessa – myös puutiaisaivotulehduksia ennätysmäärä

Mökki

Punkit eli puutiaiset ovat lisääntyneet Suomessa. Ilmiön myötä myös punkkien levittämän vakavan sairauden, puutiaisaivotulehduksen, esiintyvyys on lisääntynyt. Vuonna 2015 todettuja tautitapauksia oli 67. Aikaisempina vuosina tapauksia on ollut keskimäärin 20-40. TBE-viruksen (Tick-Borne Encephalitis) aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Tautia voi ennaltaehkäistä rokottautumalla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Turun yliopisto on tutkinut puutiaisten – etenkin taigapunkin – esiintymistä koko Suomen alueella. Kerätyistä puutiaisnäytteistä tutkitaan myös punkkien levittämien tautien, puutiaisaivotulehduksen ja borrelioosin, esiintyvyyttä. Yleisö lähetti tutkijoille tutkimustarkoitusta varten yli 6 600 kirjettä, jotka sisälsivät lähes 20 000 puutiaista.

– Kansalaiskeräyksen näytteistä yllättäen noin viidennes olikin aiemmin Suomessa harvinaiseksi luultua taigapunkkia. Tavallisten kansalaisten kannalta ei kuitenkaan liene käytännön merkitystä kumpi laji kotialueella elää – molemmat levittävät suunnilleen samoissa määrin borrelioosia ja TBE-virusta. Alustavien analyysien mukaan Borrelia-bakteereita kantaa 15-20 % ja TBE-virusta noin 1 % puutiaisista, kertoo tutkija, filosofian maisteri Jani Sormunen Turun Yliopistosta.

Puutiaisaivotulehdus aiheuttaa pahimmillaan pysyviä neurologisia vaurioita kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä, keskittymisvaikeuksia tai halvauksia. Vuonna 2015 Suomessa todettiin kaksi taudin aiheuttamaa kuolemantapausta. Sairauteen ei ole olemassa lääkehoitoa, vaan hoito on lähinnä oireiden lievittämistä. Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla. Toinen punkkien puremasta välittyvä, yleisempi tauti on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta.

Asiantuntijat suosittelevat rokottautumista TBE-virusta vastaan niille, jotka liikkuvat tai asuvat pysyvästi riskialueilla – niin Suomessa kuin muualla Euroopassa.

– Myös lasten rokotuksista on syytä huolehtia, vaikka he saavat taudin usein lievempänä. Uusimman tutkimustiedon pohjalta on kuitenkin syytä epäillä, että lapsille saattaa jäädä puutiaisaivotulehduksen seurauksena pitkäkestoisia neurologisia oireita, kuten päänsärkyä tai oppimisen ja tunne-elämän häiriöitä, toteaa lastentautien dosentti, lasten hematologian erikoislääkäri Jukka Vakkila. Saattaa myös olla, että TBE-tapauksia on enemmän kuin laboratoriotutkimuksin vahvistettuja, tilastoituja tapauksia. Tämä johtuu siitä, että kaikki tartunnan saaneet eivät sairasta taudin vakavimpia muotoja, eivätkä oireet vaadi lääkärissä käyntiä. Pienemmillä lapsilla oireita ei aina ole helppo liittää TBE-tautiin ja oikea diagnoosi voi jäädä tekemättä, hän jatkaa.

TBE:tä vastaan voi rokottautua yksityisellä lääkäriasemalla, terveyskeskuksessa, työterveyshuollon kautta tai rokotebussissa, joka kiertää riskialueilla touko-kesäkuun aikana. Rokotebussissa TBE-rokotteen saa tulemalla paikalle aikataulun mukaisesti. Rokotetta ei tarvitse ostaa etukäteen.

Hyvä terveys on elintärkeää – niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Pfizerin tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kaikkialla maailmassa. Yhtenä maailman suurimmista lääkeyrityksistä Pfizerilla on ollut merkittävä rooli lääketieteen kehittämisessä. Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä. Pfizer on mukana luomassa uusia, edistyksellisiä lääkehoitoja ja toimintatapoja muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on mahdollistaa paras lääkehoito sitä tarvitseville. Maailmassa on arvioitu olevan noin 30 000 eri sairautta. Niistä vain noin kolmasosaan on saatavilla tehokasta hoitoa. Kehitys on vasta alkanut. 

Lähde: Mynewsdesk

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

punkit punkki puutiainen puutiaisaivokuume puutiaiset