IDEA, TOTEUTUS, TEKSTI JA KUVITUS ESKO KUOKKANEN
Pyörätelineen raot voi mitoittaa perheen pyörien renkaiden paksuuden mukaan; etenkin paksut matalapainerenkaat saattavat vaatia leveämmän kolon.

 

Tämän pyörätelineen nikkarointi sopii aloittelevankin timpurin projektiksi. Kaikki laudan ja lankun pätkät sahataan suoraan kulmaan, tai ne sahautetaan valmiiksi puutavaraliikkeessä. Liitokset hoituvat ruuveilla tai nauloilla. Pyörien raot voi mitoittaa perheen pyöränrenkaiden paksuuksiin sopiviksi. Kolmipaikkaisen telineen asemesta voi tehdä pidemmän telineen, tai valmistaa vaikkapa kaksi kolmipaikkaista.
Kaaviokuva  
Tarvikkeet
45 x 95 mm:n höylättyä mäntyä:
6 kpl poikkipuut A 80 cm
2 kpl aluspalkit B 125 cm
 
21 x 95 mm:n höylättyä mäntyä:
2 kpl kansilaudat C 125 cm
4 kpl jalkapalikat D 12 cm
 
Muuta: muovia, esim. muovikanisterista leikattuna: 4 kpl eristepalat D 19,5 x 12 cm (tai vastaavat palat kattohuopaa), 24 kpl 4 x 45 ja 24 kpl 5 x 70 mm:n ruostumattomia tai terassiruuveja, lisäksi ruuvit jalkapalikoiden kiinnitykseen, vaihtoehtoisesti 60 ja 75 mm:n kuumasinkittyjä nauloja. Pintakäsittelyyn esim. kuultavaa ja peittävää puunsuojaa.
 
Näin sen teet
Aseta aluspalkit B tasaiselle alustalle siten, että niiden ulkoreunat ovat 70 cm:n etäisyydellä, ja taemman palkin pää on 35 cm:n päässä etupalkin oikeasta (tai vasemmasta) päästä. Asettele poikkipuut A palkkien päälle piirroksen mittojen mukaan. Piirrä aluspalkkeihin poikkipuiden sijainnit. Aseta sitten kansilaudat C paikoilleen ja ruuvaa ne kiinni. Nyt voit kääntää rakennelman ylösalaisin ja ruuvata aluspalkit kiinni poikkipuihin.
Lankut on tässä sivelty puunsuojalla ennen kokoamista.
Lankut on tässä sivelty puunsuojalla ennen kokoamista.
Jalkapalikoiden ansiosta teline seisoo tukevammin epätasaisessakin paikassa, samalla ne eristävät aluspalkit maanpinnasta.
Jalkapalikoiden D ansiosta teline seisoo tukevammin epätasaisessakin paikassa, samalla ne eristävät aluspalkit maanpinnasta.

 

Jalkapalikat voit tehdä joko laudan tai lankun pätkistä, kestopuulankun jäännöspätkät soveltuvat varsin hyvin. Leikkaa muovipurkista (tai kattohuovasta) saman kokoiset palat E kuin jalkapalikat. Ruuvaa samalla kertaa muovipalat ja palikat paikoilleen. Jotta palikat eivät halkea, poraa niihin reiät ruuveille. Sivele pintaan puunsuoja. Kansilautoihin voit tekstata pyörien omistajien nimet tai nimien alkukirjaimet.