Pyykinpesukone aktiiviselle perheelle

Kylpyhuone Talo
Kun koko perhe liikkuu ja harrastaa, pyykkiäkin tulee paljon. Uusissa koneissa on paljon uutta tekniikkaa, joka helpottaa pyykkäystä ja pidentää vaatteiden käyttöikää. Millainen pyykinpesukone sopii aktiiviselle perheelle?

Pyykinpesukoneen valinnassa yleensä ensimmäinen kriteeri on käytettävissä oleva tila. Päältä täytettävät koneet ovat edestä täytettäviä kapeampia ja niihin mahtuu vähemmän pyykkiä, mutta muuten koneissa ei juurikaan ole eroa. Paljon pyykkäävälle perheelle sopii kone, jonka täyttömäärä on vähintään 8 kg. Pieniin talouksiin sopivat yleensä 5–7 kg:n koneet. 

Nykyisissä pesukoneissa on määräautomatiikka, joka punnitsee pyykin ja säätää pesuohjelman pituutta ja vedenkäyttöä tarpeen mukaan.

– Pyykinpesukone tunnistaa, onko pyykkiä esimerkiksi kilo vai kymmenen kiloa ja säätää ohjelman sen mukaan. Eli isomalla täyttömäärällä varustetulla koneella voidaan pestä pienempiäkin määriä taloudellisesti, Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Linus Lönnroth kertoo. 

Jos aiot ostaa pesukoneen ja kuivausrummun ja sijoittaa ne päällekkäin, on hyvä pysyä samassa merkissä. Jos taas tilaa ei ole paljoa, voi kuivaava pesukone olla hyvä valinta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pesukoneen mittojen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota koneen kestävyyteen.

– Kestävyyden kannalta olennaisinta on pesukoneen moottori. Hiiliharjaton moottori on hiiliharjallista kestävämpi, sillä niissä ei ole kuluvia harjaksia. Niiden hinnat lähtevät 300 eurosta ylöspäin, Lönnroth sanoo. 

Pesuohjelmat helpottavat pyykkihuoltoa

Pyykinpesukoneiden pesuohjelmien määrä voi yllättää. Kannattaa miettiä, millaisia ohjelmia ja ominaisuuksia sinun taloutesi tarvitsee. Lönnroth kannustaa käyttämään kullekin tekstiilityypille sopivaa ohjelmaa. Oikein valittu erikoisohjelma säästää vaatteita liialta kulumiselta ja parantaa pesutulosta. Esimerkiksi vaalea pyykki kestää enemmän mekaanista pyörittämistä kuin tumma pyykki tai tekniset vaatteet, ja herkät silkki- ja villavaatteet kannattaa ehdottomasti pestä niille tarkoitetuilla ohjelmilla.

– Pesuohjelmia hyödynnetään melko vähän, yleensä käytetään vain 1–2 ohjelmaa. Paljon liikkuvan perheen kannattaa valita pesukone, jossa on outdoor- ja sporttivaateohjelmat. Näissä ohjelmissa on vähemmän mekaanista pyörittelyä ja enemmän liotuspesua, joten ne pidentävät kalliiden urheiluvaatteiden käyttöikää. Esimerkiksi Boschin sport-pesuohjelma on tarkoitettu mikrokuitu- ja fleece-vaatteiden sekä synteettisten vaatteiden pesuun. Kyseessä on hellävarainen pesu, jossa linkousta on vähennetty rypistymisen ehkäisemiseksi, Lönnroth kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös höyryohjelmista voi olla hyötyä, sillä ne poistavat tehokkaasti likaa ja hienhajua sekä esimerkiksi nuotiolta tarttuneen savun hajun. Höyrytoiminto sopii myös allergisille.

Aktiivinen perhe hyötyy nopeista ohjelmista. Esimerkiksi vartin pikaohjelmalla saa puhdasta nopeasti ylle. Lapsiperheille on iloa myös ohjelmista, joilla saa pestyä suuren määrän pyykkiä kerralla suhteellisen nopeasti, esimerkiksi tunnissa. Monissa koneissa onkin toimintoja, joiden avulla pesuaikaa voi lyhentää.

Jotkin pyykinpesukoneet voivat tunnistaa pyykin likaisuuden ja valita sen mukaan sopivimman pesuajan ja vesimäärän sekä tarvittavan määrän nestemäistä pesuainetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Energiamerkinnän avulla voit vertailla koneita

Energiamerkintä ilmoittaa pesukoneen sähkön- ja vedenkulutuksen sekä pesu- ja linkoustehon. Lisäksi siitä selviää koneen äänitaso ja täyttömäärä.

Pyykinpesukoneiden energiamerkintä kertoo koneen energiatehokkuuden, ja siitä saa tietoa myös koneen sähkön- ja vedenkulutuksesta ja melutasosta.

– Merkinnän mukaan energiatehokkaimmat koneet ovat A+++-koneita, mutta nykyisin on saatavana malleja, jotka ylittävät merkinnän vaatimat tehokkuusrajat. Tällöin merkintä voi olla esimerkiksi A+++ -40, Lönnroth toteaa. 

Energiamerkinnästä selviää myös linkoustehokkuus. Tehokkaaseen linkoon kannattaa panostaa. Tehokas linkous nopeuttaa pyykin kuivumista, eli jos haluat vauhdittaa pyykinpesuruljanssia, valitse kone, jossa on suuri linkousteho. Jos pyykkiä kuivataan kuivauskaapissa tai -rummussa, tehokas linkous säästää sähköä. Konetta ostaessa kannattaa myös tarkistaa, voiko pesukoneen linkousaikaa ja kierrosnopeutta säätää. Herkille tekstiileille suositellaan alhaisia linkousnopeuksia.  

Energiamerkintä ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Merkinnät perustuvat täysiin koneellisiin ja energiatehokkaisiin tuntien eko-ohjelmiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tekniikka auttaa pyykin pesemisessä

Vaatteiden hoito-ohjeet kertovat, mikä pesuohjelma ja -lämpötila niille sopii. Lisäksi on hyvä vilkaista pesuainepurkin kylkeä. – Yleisin virhe pyykinpesussa on pesuaineen liikakäyttö, joka lisää huuhtelutarvetta ja välihuuhtelujen määrää. Tämä kuormittaa luonnon lisäksi lompakkoa, Lönnroth muistuttaa.

Jos annostelusuosituksia on hankala lukea, tulee tekniikka apuun tässäkin. Esimerkiksi vaahdontunnistus-toiminto lisää huuhtelujen määrää, jos pesuainetta on lorahtanut liikaa. Markkinoilla on myös koneita, joissa pesuaine säännöstellään automaattisesti.

Tekniikka auttaa rakentamaan juuri omiin tarpeisiin sopivimmat ohjelmat, ja niitä voi myös tallentaa pesukoneen muistiin.

– Internetiin yhteydessä olevat pesukoneet ovat yleistymässä kovaa vauhtia. Applikaatioiden avulla voi esimerkiksi vaihtaa koneen pesuohjelmia omiin tarpeisiin sopiviksi. Esimerkiksi Boschilla on sovellus, jolle voit kertoa tarkasti, mitä vaatteita aiot pestä. Sovellus kertoo, mikä pesuohjelma sopii milloinkin parhaiten.