Rakenna kasvilava

Piha

Rakenna istutuslaatikko, jossa kasvit ovat suojassa. Istutuslaatikko on oikeastaan pieni kasvihuone, jossa kasvit voidaan istuttaa vähän aikaisemmin ja ovat enemmän suojassa kuin aukealla maalla. Neljä ylimääräistä lasi hyllyä Ikean Billy – kirjahyllystä antoivat mitat tälle istutuslaatikolle. Jos sinulta löytyy vanha ikkuna, voi mitat mukauttaa sen mukaan. Onnea matkaan!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Rakenna istutuslaatikko, jossa kasvit ovat suojassa. Istutuslaatikko on oikeastaan pieni kasvihuone, jossa kasvit voidaan istuttaa vähän aikaisemmin ja ovat enemmän suojassa kuin aukealla maalla. Neljä ylimääräistä lasi hyllyä Ikean Billy – kirjahyllystä antoivat mitat tälle istutuslaatikolle. Jos sinulta löytyy vanha ikkuna, voi mitat mukauttaa sen mukaan. Onnea matkaan!

Yksi tai kaksi lavakaulusta toimivat erinomaisesti istutuslaatikkona ja silloin lasiluukun mittoja voi muuttaa sopivaksi. Itse istutuslaatikolla on jalat, koska se seisoo kuopassa. Tämän istutuslaatikon kuopan pitää olla 22 cm syvä. Jos haluaa tehdä lämpimän pedin hevosenlannasta, jaloista täytyy tehdä pidemmät koska se vaatii syvemmän kuopan. Internetistä löytyy paljon vinkkejä ja neuvoja miten itse istutus tehdään.

Tässä vaihe vaiheelta -ohjeet, joiden avulla varmasti onnistut rakennusprojektissasi.

1.) Sahaa lankusta (45 x 45 mm) kaksi 475 mm:n pituista jalkaa ja kaksi 425 mm:n pituista jalkaa K. Sahaa ulkopaneelista (21 x 95 mm) viisi 1200 mm:n pituista lautaa H. Sahaa ulkopaneelista (21 x 95 mm) neljä 735 mm:n pituista lautaa J. Sahaa ulkopaneelista (21 x 145 mm) yksi 1200 mm:n pituinen reunalauta F lavan takaosan korkeaksi osaksi. Sahaa ulkopaneelista (21 x 145 mm) kaksi 735 mm:n pituista lautaa G lavan sivujen vinoiksi reunoiksi. Sahaa laudat G vinoiksi niin, että lavan takaosaan tuleva pää on 145 mm leveä ja etuosaan tuleva pää 95 mm.

Rakenna kasvilava 2

2.) Liimaa toinen vinoon sahatuista laudoista G ja kaksi sivulautaa J etu- ja takajalkaan lavan toiseen sivuun. Kiinnitä laudat yleisruuveilla (4,2 x 55 mm). Toinen sivulauta kiinnitetään samalla tavalla, mutta peilikuvana.

Rakenna kasvilava 3

3.) Liimaa kasvilavan etuosaan kolme lautaa H, lavan takaosaan kaksi lautaa H ja ylimmäksi reunalauta F. Kiinnitä laudat ruuveilla.

Rakenna kasvilava 4

4.) Maalaa kasvilavan kehikko.

5.) Luukku rakennetaan liimaamalla ja ruuvaamalla yhteen listoja, niin että muodostuu huulloksia, joihin lasiruudut voidaan kiinnittää. Sahaa oikohöylätystä puusta (15 x 43 mm) viisi 710 mm:n pituista listaa C ja oikohöylätystä puusta (15 x 27 mm) viisi 796 mm:n pituista listaa D Aseta yksi lista C ja yksi lista D päällekkäin niin, että D:n molemmat päät pistävät esiin 43 mm. Liimaa listat C ja D yhteen, ja kiinnitä ne puuruuveilla (3 x 35 ).
Kiinnitä loput listat yhteen (C ja D) samalla tavalla.

6.) Sahaa oikohöylätystä puusta (15 x 43 mm) kaksi 1211 mm:n pituista listaa eli listat A ja B.

7.) Liimaa yhteen liimattujen listaparien (C ja D) pidemmän listan (D) pää listaan A 265 mm:n välein. Varmista, että luukku ja sen kaikki ruudut ovat suorakulmaisia. Mittaa niiden halkaisijat. Kaikki kulmat ovat suorassa, jos ne ovat samanpituiset.

8.) Sahaa oikohöylätystä puusta (15 x 27 mm) neljä 265 mm:n pituista listaa E. Liimaa ne listojen D väleihin luukun toiselle pitkälle sivulle. Luukun toinen pitkä sivu tulee alas, eikä siihen kiinnitetä listoja, jotta sadevesi pääsee valumaan pois.

9.) Kyllästä ja pohjamaalaa luukku.

10.) Laita lasien huulloksiin vahvaa ikkunakittiä. Aseta kaksi tulitikkua listan B päälle, jotta lasi ei tule aivan kiinni siihen. Aseta lasiruudut luukkuun ja paina niitä varovaisesti, niin että ne uppoavat jonkin verran kittiin. Kiinnitä lasiruutu vielä lasitusnauloilla. Voit ehkäistä jännitysten syntymistä lasiruutuihin naputtamalla naulat eri etäisyydelle kulmista. Laita lasien huulloksiin reilusti ikkunakittiä. Kasta kittiveitsi veteen, jossa on tiskiainetta. Vedä sitten kittireuna siistiksi. Yksinkertaisin keino kittireunojen siistimiseen on pyyhkiä niitä tiskiaineveteen kastetulla sormella.

11.) Anna kitin kuivua vähintään viikon verran, ennen kuin luukku viimeistellään maalaamalla se kahteen kertaan ikkunamaalilla. Maalaa kittireunat siveltimellä niin, että maali menee joitakin millimetrejä lasin päälle. Maali tiivistää ikkunaruudun ja puitteen välisen sauman.

12.) Aseta luukku kasvilavan päälle ja ruuvaa saranat lavan korkeampaan reunaan. Käytä nostosaranaa, niin voit ottaa luukun pois, kun kasvit ovat kasvaneet.

Rakenna kasvilava 5

Lähde:http://www.byggmax.fi/rakennusprojekti/puutarha/rakenna-kasvilava

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.