Siirry pääsisältöön

Rakennusmääräykset ohjaavat energiaratkaisuja: Talon eristystaso ja ilmanvaihdon lämmön talteenotto lämmitysjärjestelmää tärkeämpiä

Lämmitys
Pientalon lämmitysjärjestelmän valinta on perustunut eri järjestelmien hankintahintojen vertailuun ja eri energiamuotojen hinnan liikkeiden arvioihin tulevaisuudessa. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Lämmitysjärjestelmän valintaa merkityksellisempi sijoitus tulevaisuuteen on talon eristystasoon ja ilmanvaihdon lämmön talteenottoon panostaminen.

Lämmitysjärjestelmän valinta pientaloon on monen tekijän summa, eikä yhtä ainoaa oikeaa lämmitysratkaisua ole. Varmana voi kuitenkin pitää sitä, ettei energian hinta tule ainakaan laskemaan. Turvallisin ja varmimmin tuottava sijoitus tällä hetkellä onkin Motivan johtavan asiantuntijan Kimmo Rautiaisen mukaan talon ilmatiiveyteen ja ilmanvaihdon lämmön talteenottoon panostaminen.

– Rakennusmääräykset tiukkenevat nyt tasaisin väliajoin, Rautiainen sanoo. – Määräykset ovat ohjauskeino, jolla pyritään kohti energiatehokkaampaa rakennuskantaa. Energian hinta todennäköisesti jatkaa nousuaan, joten varmimpana sijoituksena puhtaasti taloudelliselta kannalta pidän sijoitusta talon vaipan tiiveyteen ja lämmön talteenoton hyötysuhteen kasvattamiseen. Suomen kylmissä oloissa tarvitaan lämmitystä ja talotekniikkaa huolehtimaan sisäolosuhteista – myös passiivitaloissa, Rautiainen sanoo.

Matalaenergiataloissa huonetilojen lämmitykseen käytetään selvästi entistä vähemmän energiaa. Markkinoille on jo tullut uusia, erityisesti matala- ja passiivitaloihin sopivia lämmitysratkaisuja, mutta Rautiainen odottaisi tarjonnan lisääntyvän erityisesti uusiutuvaa energiaa hyödyntävissä ratkaisuissa.

Olemassa olevien omakotitalojen omistajat pohtivat myös energiaratkaisuja. Jos lämmönjakotapana on esimerkiksi vesikiertoinen patteriverkosto, vaihtoehtoja on monia. Myös vanhoja omakotitaloja kunnostettaessa kannattaa panostaa lämmitystarpeen pienentämiseen. Lisäksi tulisijoilla, ilmalämpöpumpulla ja aurinkokerääjillä voidaan pienentää ostoenergian määrää. Kotitalouden voivat hyödyntää kotitalousvähennystä lämmitysjärjestelmän asennuksen osalta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Motivan julkaisemassa Pientalon lämmitysjärjestelmät -oppaassa perehdytetään eri lämmitysjärjestelmien plussiin ja miinuksiin ja kerrotaan, millaisia asioita lämmitysjärjestelmää valittaessa kannattaa ottaa huomioon. Opas on tilattavissa Motivan verkkopalvelusta:  http://www.motiva.fi/julkaisut/pientalon_lammitysjarjestelmat.2193.shtml.

Artikkelin lähde Motiva, www.motiva.fi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU