MAINOS

Rakentaja – Ekoasumista saviseinien suojissa

Talo

Valkeakosken talonäyttelyyn nousi viime kesänä omakotitalo, joka poikkeaa melko lailla modernien talojen massasta. Se on aito ekotalo saviseinineen ja aurinkopaneeleineen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ Talon katolla sijaitseva 8-paneelinen 24 kWh:n aurinkopaneelijärjestelmä on ostettu Biolan Ekoasuminen Oy:stä.

Rakennusteollisuudessa mennään määrätietoisesti kohti energiataloudellisempaa rakentamista. Luonnonmukaiset materiaalit ja perinteisempi rakentaminen jäävät siinä kehityksessä vähitellen historiaan.

Onneksi on myös niitä ihmisiä, jotka uskaltavat kulkevat vastavirtaan, kuten valkeakoskelaisen ekotalon asukkaat.

Heidän talonsa ei juuri poikkea ulkonäöltään muista nykyaikaisista taloista. Harjakaton aurinkoisella puolella lepää kuitenkin kahdeksan aurinkopaneelia, ja maksaruohokattoiseen piharakennukseen on sijoitettu kompostikäymälä. Ne kielivät, että tämän talon rakentaja haluaa asua ekologisesti.

Ekologinen ajattelu jatkuu toista sataa neliötä olevan talon rakenteissa, lämmityksessä ja osittain myös ilmanvaihdossa.

↑ Tulikiven tyylikäs takka luo tunnelmaa ja lämmittää kiertävän veden tehokkaasti. Mattalakattu tammiparketti on Parlan mallistoa.

Hengittävät savikerrokset seinissä

Ulkoseinä rakentuu useasta eri kerroksesta. Uloimpana on puupanelointi, jonka takana on tuulensuojalevy kiinnitettynä pystykoolauksiin. Koolausten väli on ruiskutettu selluvillalla. Villan päälle on laitettu ilmansulkupahvi.

Sen jälkeen olevan ohuemman vaakakoolauksen väleihin on ruiskutettu vielä toinen kerros selluvillaa, jonka päälle on kiinnitetty puukuitulevy. Sen jälkeen on kerros pohjasavea, jonka päällä on juuttiverkko.

Lopulta on vielä toinen kerros pohjasavea ja viimeisenä pintana talon sisällä ohut kerros pintasavea.

Tämä pelkistä luonnonmateriaaleista koostuva monikerroksinen seinä on dynaaminen, eli siinä on täysin hengittävä rakenne.

Sen erityispiirteenä on kyky sitoa sekä luovuttaa ilman kosteutta ja pitää sisäilman kosteus ihmiselle sopivana ilman muovista kosteussulkua ja koneellista ilmanvaihtoa. Tässä talossa ainoastaan kosteisiin tiloihin, eli suihku- ja saunatiloihin sekä molempiin sisävessoihin, tehtiin koneellinen ilmanvaihto nykystandardien mukaisesti.

Takka lämmittää kiertävän veden

Talo pysyy lämpimänä niin kutsutulla hybridilämmityksellä. Tulikiven vesitakka olohuoneessa on kylmällä kaudella pääasiallinen lämmitysmuoto, ja se tuottikin ensimmäisen asuinvuoden aikana suurimman osan lämmitykseen tarvittavasta energiasta. Noin 10 kuution puumäärällä saatiin aikaan lähes 13 000 kWh lämpöä.

Takan vaipassa kiertävä vesi lämpiää, kun takkaa poltetaan, ja lämmennyt vesi ohjautuu lämminvesivaraajaan. Sieltä se jakaantuu lattialämmityspiiriin, joka luovuttaa lämpöä mukavan tasaisesti huoneilmaan.

Käyttövettä aurinkoenergialla

Mikäli takkaa ei lämmitetä, varaajan vesi lämpiää sen omilla sähkövastuksilla. Ne saavat osittain lämmitykseen tarvittavan sähkön katon aurinkopaneeleista. Kesällä, kun lämmitystä ei tarvita juuri muuhun kuin käyttöveden satunnaiseen lämmittämiseen ja sähköä kuluu muutenkin melko vähän, aurinkosähköä jää yli myytäväksi paikalliselle sähköntoimittajalle.

Tosin myytävästä sähköstä saa ainakin toistaiseksi melko huonon hinnan, eikä sillä pääse rikastumaan. Haastatteluhetkellä ostohinta kilowatille oli noin 6,45 senttiä, kun siitä joutuu siirtomaksun kanssa maksamaan noin 11 senttiä/kWh.

Järjestelmän sähköntuottoa voi seurata älypuhelimeen ladattavalla applikaatiolla reaaliajassa. Aurinkosähkön maksimaalinen hyödyntäminen omaan käyttöön vaatii asukkailta vielä opettelua, kunnes markkinoille tulee kohtuuhintaisia keinoja varastoida sitä omaan käyttöön.

↑ Kasvien ja nurmikon kasteluvesi otetaan talteen sadevesijärjestelmästä.Sähkön kulutusta voi seurata älypuhelimesta Fronius-applikaation avulla.

↑ Kompostikäymälän katto peittyy maksaruoholla.

Raikkaassa sisäilmassa

Muutosta on kulunut nyt kokonainen vuosi, ja asukkaille on jo kertynyt hieman kokemusta ekoasumisesta:

Pihalla sijaitsevassa kompostikäymälässä käydään säännöllisesti aivan kovinta keskitalvea lukuun ottamatta. Takkaa poltetaan ahkerasti syksystä kevääseen, ja aurinkosähköä hyödynnetään niin paljon kuin mahdollista.

Parasta on kuitenkin ihailla saviseinän samettista pintaa ja nauttia talon raikkaasta sisäilmasta, josta on kiittäminen seinien hengittävää rakennetta.

Teksti ja kuvat: Toimitus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkoenergia biolan ekologinen Ekompi ekorakentaminen hybridilämmitys Pientalo ja piha rakentaja


Lisää samasta aiheesta