MAINOS

Rakentaja: kattoremontti – Rintamamiestalo sai uuden katon

Talo

Rintamamiestalon kattoremontti alkoi olla ajankohtainen, kun vanha kuitusementtikatto oli pahasti rapistunut. Uuden katon materiaaliksi valittiin pelti, joka ei huoltoa kaipaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Rovaniemellä sijaitsevan rintamamiestalon katolta oli ropissut maahan tiilenvärisiä murusia jo jonkin aikaa. Katto ei vuotanut, mutta se oli ruma ja rispaantunut. Pullea sammal tunki esiin kuitusementtilevyjen reunoilta.

Asukkaat pyysivät kolmelta paikalliselta rakennusliikkeeltä kattoremonttitarjouksen. Tarjouksiin sisältyi kuitusementtikaton ja sen alla olevan peltikaton purku, jätteiden poisvienti sekä uuden vesikaton asennus materiaaleineen. Tikkaat, lumiesteet, piipunpellit ja sadevesijärjestelmä sekä loppusiivous sisältyivät hintaan.

Edullisimmin remontti luvattiin tehdä 12 000 eurolla, kalleimman hintalappu oli 16 000 euroa. Työ päädyttiin tilaamaan Rakennusliike Korteniemeltä, joka teki urakasta keskihintaisen tarjouksen.

– Olimme kuulleet heidän aiemmista töistään silkkaa hyvää, mikä painoi vaa’assa paljon. Myhäilimme, kun he lupasivat siivota jäljet jokaisen työpäivän jälkeen, varjella talon edustalla kasvavia perennoja, tehdä työn reilussa viikossa ja antaa työlleen 10 vuoden takuun, omistajat sanovat.

Alkuperäisen peltikaton päälle asennettu asbestiton kuitusementtikatto oli murenemassa osiin. 

Tiilenpunainen sai jäädä

Pelti tuntui ainoalta järkevältä katemateriaalivaihtoehdolta. Pihakoivuista putosi katolle kaikenlaista norkoista risuihin ja lehdistä siitepölyyn, ja ajatus roskien harjaamisesta jyrkältä huopakatolta tuntui liian hurjalta. Tiilikin olisi kerännyt pinnalleen roskaa ja sammalta.

Ruukki lupasi liukkaalle peltikattomateriaalilleen 50 vuoden takuun. Se päättyisi vasta, kun talon emäntä olisi 98-vuotias. Ehkä katto olisi siinä vaiheessa huolenaiheista pienin?

Katon väri pysyi samana, vaikka asukkaat harkitsivat ensin tummanharmaata. Autoajelulla he huomasivat, että tiilenpunaiset katot tekivät keltaisista rintamamiestaloista paljon iloisemman näköisiä kuin tummanharmaat.

 

Meteliä karkuun

Työmiehet marssivat pihaan sovitusti maanantaiaamuna kello 9, ja jatkossa työt käynnistyisivät seitsemältä. Kesälomaan kuuluvat pitkät aamu-unet piti siis remontin ajaksi unohtaa. Koira ilahtui vieraista, mutta kun ensimmäiset kuitusementtilevyt pamahtivat ilman halki vaihtolavalle, sen häntä painui takajalkojen väliin. Naulapyssy oli sille viimeinen pisara.

 

Vanhan aluskatteen ylle asennettiin uudet tuuletusrimat.

Kuitukangas asennettiin ilmavasti tuuletusrimojen päälle.

Ullakon tavarat suojaan

Kattoremonttiviikoksi luvattiin vaihtelevaa poutasäätä. Sade alkoi kuitenkin hidastaa työtä heti, kun ullakon puoleinen vanha vesikatto oli purettu. Aukko piti nopeasti suojata pressuilla, jotta vesi ei sataisi sisään ullakolle.

Ullakolla olevat kausivaatteet, lasten lelut ja kirjat olisi pitänyt ymmärtää suojata jo aiemmin, sillä kun katto niiden yläpuolelta purettiin, katolle ajan saatossa kertyneet roskat ropisivat tavaroiden ylle kuin sade.

Anna ammattilaisille työrauha

Aluskate, pystykoolaus, tuuletusrimat, ruoteet…. Työmiehet kertoivat auliisti, mitä missäkin työvaiheessa tapahtui, jos vain kysyttiin. Emännän neuvoja he eivät juurikaan tarvinneet.

– Kerran tarjosin heille kahvit mustikkapiirakan kera, jotta sain udella, missä mentiin, emäntä kertoo.

Remontista oli tehty urakkasopimus, jonka mukaan työ tehtäisiin sovittuun hintaan riippumatta siitä, kauanko aikaa kului. Kattoremontti venyikin suunnitelmista poiketen toiselle viikolle, sillä sade ja pressujen virittely hidastivat työtä. Kun työpäiviä oli takana yhdeksän, katto oli valmis viimeistä ruuvia myöten.

Vanhat materiaalit kiertoon

Rakennusliike vei mennessään yhden jätelavallisen kuitusementtilevyjä, vanhat kattopellit sekä risaa lautatavaraa, ruuveja ja nauloja. Työmiehet laittoivat omistajien pyynnöstä syrjään kaikki hyväkuntoiset katolta puretut laudat, sillä niistä oli tarkoitus rakentaa seuraavana kesänä uusi aita. Pienet laudanpätkät kerättiin kottikärryyn polttopuiksi.

– Tuntui mukavalta pystyä hyödyntämään edes osa 60 vuotta sitten rakennetusta katosta, asukkaat toteavat.

Mitä maksoi?

Työn kesto: 9 päivää

  • Asennus: 8 300 € (sis. katon oikaisun)
  • Materiaalit: 6 800 €

Yhteensä: 15 100 €

Peltikattolevyjen asentaminen oli nopea työvaihe.

Lopuksi vielä lumiesteet paikoilleen.

Vinkkejä kattoremonttiin

  • Katsele netistä kuvia taloista, jotka ovat samanvärisiä ja -tyylisiä kuin omasi. Mikä katon väri tuntuu omimmalta? Ammattilaiset osaavat kertoa, mikä materiaali olisi juuri sinun talosi katolle paras.
  • Jos olet aamu-uninen tai meluherkkä, yövy kattoremontin ajan jossain muualla. Huolehdi myös, että lemmikeille on remontin ajaksi hoitopaikka.
  • Kysy etukäteen, mitä kaikkea voisit itse tehdä, jotta kotiisi syntyisi mahdollisimman vähän sotkua.
  • Remonttiaikataulu voi elää säistä tai odottamattomista työvaiheista johtuen. Tässä talossa sellainen oli katon osittainen oikaisu.
  • Jos et itse tarvitse vanhasta katosta jääviä materiaaleja, moni muu ottaa niitä mielellään vastaan netin roskalavaryhmissä.

Teksti ja kuvat: Mia Sivula

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kate katemateriaali katemateriaalin valinta katemateriaalit katto kattoremontti kuitusementti kuitusementtikatto


Lisää samasta aiheesta