MAINOS

Rakentaja – Rintamamiestalo remontoitiin vanhaa kunnioittaen

Talo

Valkeakoskella asuu onnellinen keski-ikäinen pariskunta. Heidän rintamamiestalonsa on saanut uuden elämän, kun 1980-luvulla jo hetken tyhjilläänkin olleen rakennuksen perusteellinen remontti toteutettiin vanhaa kunnioittaen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ Rintamamiestalo remontoitiin lattiasta kattoon. Ulko-ovi vaihdettiin uuteen Skaala-malliin (Familia UO 316 F).

Miehen isovanhemmat rakensivat sodan jälkeen hyvin tyypillisen rintamamiestalon, jossa keskellä olevan piipun ympärillä on kahdessa kerroksessa pienikokoiset huoneet. Vesi on tullut viimeisen 10 vuotta päärakennuksessa vain kahteen pisteeseen, keittiöön ja vessaan. Sauna sijaitsee pihalla.

Katto oli onneksi uusittu kolme vuotta sitten. Vesivuotoja ei ollut ennen sitä havaittu, joten talo oli säästynyt kosteusvaurioilta. Ikkunoissa olevien alkuperäisten kaksikerroslasien kunto oli päässyt jo niin huonoksi, että ne piti vaihtaa. Myös ulkopuolen vuorilaudoitus kaipasi uutta maalia.

Runkoa myöten kaikki auki

Asukkaat palkkasivat talon remonttiin timpurin, joka hoiti käytännössä koko remontin alusta loppuun lukuun ottamatta sähkö- ja putkitöitä sekä ikkunoiden asennusta.

Kaikki sisäpinnat katosta lattiaan revittiin auki ja korvattiin uusilla. Samalla taloon vedettiin uudet sähköt ja vedet sekä vaihdettiin ikkunat ja lisättiin hieman eristystä. Sähköjen uusimisen myötä myös valaistusta ja pistorasioita lisättiin huomattavasti vastaamaan tämän päivän tarpeita.

 

↑ Skaalan omat asentajat hoitivat ikkuna-asennukset.

Ikkunat uusiksi

Ikkunoiden kokoa pienennettiin hieman, jotta esimerkiksi nykystandardin mukaiset keittiökaapit saataisiin paikalleen. 1950-luvulla ihmiset olivat lyhyempiä kuin nyt, joten myös keittiökaapit olivat matalampia.

Ikkunoiksi valittiin paikallisen rautakaupan suosittelemat Skaalan huurtumattomat Beeta N_08 -ikkunat, jotka noudattavat talon alkuperäisten ikkunoiden tyyliä.

Ainoastaan kylpyhuoneeseen haluttiin yksiosaiset kiinteät Alfa-mallin ikkunat. Koska energiataloudellisemmissa ikkunoissa ei ollut erillisiä tuuletusaukkoja, taloon lisättiin muutamia korvausilmaventtiileitä varmistamaan alkuperäisen painovoimaisen ilmanvaihdon toimivuus.

 

↑ Keittiön vanha puuhella jäi paikalleen, mutta muuten keittiö uudistui täysin.

Edullista lämmittämistä

Vaikka talossa uusittiin lähes kaikki, pystyttiin myös säästämään vanhaa. Keittiön vanha puuhella sai jäädä. Sitä käytetään edelleen sekä lämmityksessä että ruuan laitossa. Myös olohuoneen vanha pönttöuuni säilytettiin ja maalattiin. Tiilitakka sai uuden valkoisen pinnan.

Ilmalämpöpumpun ja tulisijojen avulla talon lämmitys sujuu edullisesti, eikä varalla olevia sähköpattereita juuri tarvita. Myös yläkerran puuhella säilytettiin, mutta sitä ei enää käytetä lämmitykseen.

↑ Isäntä sai keittiöön toivomansa saarekkeen. Charmia-keittiö sopii vanhan talon henkeen.

Yhteisiä aamiaishetkiä saarekkeella

Vanhan talon tyyliin sopiva Charmia-keittiö hankittiin Kalustetukulta, ja saatiinpa keittiöön mahtumaan myös ruoanlaitosta pitävän isännän toivoma saarekekin. Sen ääressä on mukava syödä aamiaista ja katsella kauniita maisemia ikkunasta.

Talon sisäovet uusittiin samalla, ja niissä päädyttiin hieman modernimpiin vaihtoehtoihin: Skaalalta saatiin sopuhintaan Skandia-mallin ovet, jotka istuivat hienosti uusittuun kotiin ja toivat siihen jopa ripauksen ylellisyyttä.

↑ Emännän unelma toteutui: kylpy-amme, jossa voi rentoutua omassa rauhassa ja sulkea Skaala-välioven (SO102S).

Kylpyhetkiä luontoa ihaillen

Emäntä halusi taloon kylpyammeen itsensä hemmotteluun. Niinpä vanhan kylmäkuistin tilalle remontoitiin uusi kylpyhuone, johon amme pääsi paraatipaikalle ja jonka isoista ikkunoista voi kylpiessä katsella luonnon vihreyttä ilman, että kukaan häiritsee. Tyylikkäässä kylpyhuoneessa on myös erillinen suihkukaappi ja wc-istuin.

Yläkerrassa sijaitsevat makuuhuoneet, wc sekä työhuone uusittiin myös täysin ja laipion kylmätila eristettiin. Yläkertaan kuljetaan yllättävän leveitä puuportaita, jotka saivat pintaansa pirteän värin. Niiden rakenteet olivat kunnossa.

 

↑ Talo lämmitetään ilmalämpöpumpun ja tulisijojen avulla. Sähköpatterit ovat vain varalla.

Katse kauas tulevaisuuteen

Usein keski-ikäiset alkavat miettiä omakotitalosta luopumista ja muuttamista kerros- tai rivitaloon lähemmäs palveluita. Nyt kävikin aivan päinvastoin! Mikä sen mukavampaa kuin tulla hektisen työpäivän jälkeen oman talon ja sitä ympäröivän vehreän pihan rauhaan, laittaa palju lämpiämään ja nauttia luonnon läheisyydestä.

Ja jos joskus muuton aika koittaa, toinen perhe saa itselleen erittäin hyvin remontoidun ja toimivan rintamamiestalon kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Hyvin hoidettu klassikko kestää.

Mitä remontti maksoi?

Kaikkinensa remontin kustannukseksi tuli noin 100 000 euroa:

  • Ikkunat ja ovet 12 000 €
  • Sähkötyöt tarvikkeineen 8 000 €
  • Keittiö 10 000 € (asennus+koneet)
  • Kylpyhuone kaikkinensa 10 000 €
  • Muut työt ja tarvikkeet 60 000 €

Teksti ja kuvat: toimitus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ikkunaremontti ikkunoiden vaihto keittiöremontti kylpyhuoneremontti omakotitalon remontti remontoida rintamamiestalo rintamamiestalon remontti


Lisää samasta aiheesta